RE: БЕОГРАДИЗАЦИЈА СРБИЈЕ -
Змај_Баћушка - 01-05-2022
Да би се наше село опоравило, потребно је да се из основа промени однос сваког човека према селу. Да не буде изрека (погрдна, наравно) "Еј, стварно си ... сељак!", него "Еј, стварно си ... грађанин".
Док год је та мржња према селу, подла и горућа, испод образине "пасторалне симпатије" живећемо анти-српски.
Село није само "етно", "природа", него и начин живота. Слобода, суштинска.
Где нема слободе, нема ни села. и обрнуто, где нема села, нема ни слободе.
Град слободно може човек да мрзи. Овај црвени урбанизам без поштеде.
Бенито - 01-05-2022
(01-05-2022, 01:23 PM)Змај_Баћушка Пише: Док не видим - не верујем. Доста сам се наслушао сличних прича. Село ово, село оно. Те добро је, те најбоље је. А не миче се из солитера. Хвали село, а држи се града!
Хоћеш фотографије да Ти пошаљем или ћеш да свратиш?
Немој ово велико "Ти", кад те молим. То су се људи само Богу, и нажалост, оном црвеном анти-краљу тако јављали и ословљавали га. Нити сам Бог, нити Краљ, нити светитељ да ме се тако ословљава.
Иначе ме тераш да побегнем и да се више не јављам на тему, и могуће, и на форум.
Шумадинац - 01-05-2022
(01-05-2022, 01:42 PM)Змај_Баћушка Пише: Немој ово велико "Ти", кад те молим. То су се људи само Богу, и нажалост, оном црвеном анти-краљу тако јављали и ословљавали га. Нити сам Бог, нити Краљ, нити светитељ да ме се тако ословљава.
Иначе ме тераш да побегнем и да се више не јављам на тему, и могуће, и на форум.
И ред би био. Разбуца овај форум са хиљаду глупих тема и још глупљијих писанија. У свакој чорби мирођија.
luka.luke - 01-05-2022
(01-05-2022, 01:47 PM)Шумадинац Пише: (01-05-2022, 01:42 PM)Змај_Баћушка Пише: Немој ово велико "Ти", кад те молим. То су се људи само Богу, и нажалост, оном црвеном анти-краљу тако јављали и ословљавали га. Нити сам Бог, нити Краљ, нити светитељ да ме се тако ословљава.
И ред би био. Разбуца овај форум са хиљаду глупих тема и још глупљијих писанија. У свакој чорби мирођија.
Шуми, овај је са објавама и отварањем тема и тебе вишеструко превазишао, можда чак и онога Прст-у-ока....
Бенито - 01-05-2022
(01-05-2022, 01:42 PM)Змај_Баћушка Пише: Немој ово велико "Ти", кад те молим. То су се људи само Богу, и нажалост, оном црвеном анти-краљу тако јављали и ословљавали га. Нити сам Бог, нити Краљ, нити светитељ да ме се тако ословљава.
Усвојено...
Што се тиче села има нас овде доста који живимо на селима: у Шумадији, Гружи, Драгачево, у источној Србији, Поморављу, широм Републике Српске, Мачви...
Једино што је мањак ових из Српске Војводовине ( ваљда се баве "интензивном пољопривредом" па немају времена) и из јужне Србије (тамо још нико није јавио да је Броз преминуо).
(01-05-2022, 01:53 PM)Бенито Пише: (01-05-2022, 01:42 PM)Змај_Баћушка Пише: Немој ово велико "Ти", кад те молим. То су се људи само Богу, и нажалост, оном црвеном анти-краљу тако јављали и ословљавали га. Нити сам Бог, нити Краљ, нити светитељ да ме се тако ословљава.
Усвојено...
Што се тиче села има нас овде доста који живимо на селима: у Шумадији, Гружи, Драгачево, у источној Србији, Поморављу, широм Републике Српске, Мачви...
Једино што је мањак ових из Српске Војводовине ( ваљда се баве "интензивном пољопривредом" па немају времена) и из јужне Србије (тамо још нико није јавио да је Броз преминуо). 
Српска Војводина. Војводина је начин политичког организовања код Срба. Херцеговина је исто то, само на аустријском (херцег - војвода). Црна Гора такође. Старо име Дукља. Дукс-дуцис, - војвода.
Такорећи, онда, ко год се јавља из Војводине, Херцеговине или Дукље, јавља се из истог места, зар не?
Не бих се ја бринуо што нема Војвођана, ми смо навикли да живимо под аустро-угарским терором, и све тихо, па под слабину, кад удари помрчина.
Него, што нема дијаспоре? То је оно што је забрињавајуће.
Кад дође дијаспора, можда се и сва Војводина прикључи.
Милослав Самарџић - 01-05-2022
(01-05-2022, 01:53 PM)Бенито Пише: (01-05-2022, 01:42 PM)Змај_Баћушка Пише: Немој ово велико "Ти", кад те молим. То су се људи само Богу, и нажалост, оном црвеном анти-краљу тако јављали и ословљавали га. Нити сам Бог, нити Краљ, нити светитељ да ме се тако ословљава.
Усвојено...
У Војводини и јесте теже сељацима, јер доминирају пољопривредне културе што кажеш ''интензивне пољопривреде''. Нема малине, купине, вино, ракија... Сем наравно Вршац и падине Фрушке горе.
(01-05-2022, 07:30 PM)Милослав Самарџић Пише: (01-05-2022, 01:53 PM)Бенито Пише: (01-05-2022, 01:42 PM)Змај_Баћушка Пише: Немој ово велико "Ти", кад те молим. То су се људи само Богу, и нажалост, оном црвеном анти-краљу тако јављали и ословљавали га. Нити сам Бог, нити Краљ, нити светитељ да ме се тако ословљава.
Усвојено...
У Војводини и јесте теже сељацима, јер доминирају пољопривредне културе што кажеш ''интензивне пољопривреде''. Нема малине, купине, вино, ракија... Сем наравно Вршац и падине Фрушке горе.
Преко 90% ораница у Војводини (индустријске културе) су ГМО. Одатле и епидемија рака. Њиве се прскају тоталом, не копа се, јер ко год је копао, надисао се отровних испарења на њивама, и зарадио је рак (галопирајући).
Сељаци су сведени на социјалу, не жале се, а и.. објективно, зар ико у овој земљи има коме да се пожали?
Mekenzi - 01-05-2022
Celo Poljoprivredno zemljiste u Vojvodini drze 20-ak tajkuna.
Cena 1 ha oranice u Vojvodini I klase je blizu 8 hiljada pa ide cak I do 10 hiljada evra.
Seljaci u Vojvodjanskim selima drze jako Mali broj obradivih povrsina.
Zato se u svim opstinama I gradovima Vojvodini sprovodi komasacija. Gde tajkuni dobijaju citave "table" po 20-30 ha u celini.
Seljaci u Vojvodini ne mogu da opstanu I da obradjuju zemlju jer ne mogu da se nose sa Miskovicem, Kosticem, Popovicem, Draskovicem, I mnogim drugim.
Na primer:
Milan Popovic (ex Severinin muz) je od nekadasnje kasarne (gde su bili cuveni tenkisti) koja je njegova sada pa sve do sela Straza uz magistralni put Prema Beloj Crkvi u duzini od preko 15 km pokupovao sve oranice sa desne strane puta I napravio nepregledne plantaze jabuka. Ko nije hteo da mu proda zemlju nije mogao da udje I izadje mehanizacijom u svoju oranicu jer ovaj napravio prepreke I barikade I ogradio ga da ne moze ni traktor da okrene.
(01-05-2022, 09:24 PM)Mekenzi Пише: Celo Poljoprivredno zemljiste u Vojvodini drze 20-ak tajkuna.
Cena 1 ha oranice u Vojvodini I klase je blizu 8 hiljada pa ide cak I do 10 hiljada evra.
Seljaci u Vojvodjanskim selima drze jako Mali broj obradivih povrsina.
Zato se u svim opstinama I gradovima Vojvodini sprovodi komasacija. Gde tajkuni dobijaju citave "table" po 20-30 ha u celini.
Seljaci u Vojvodini ne mogu da opstanu I da obradjuju zemlju jer ne mogu da se nose sa Miskovicem, Kosticem, Popovicem, Draskovicem, I mnogim drugim.
Na primer:
Milan Popovic (ex Severinin muz) je od nekadasnje kasarne (gde su bili cuveni tenkisti) koja je njegova sada pa sve do sela Straza uz magistralni put Prema Beloj Crkvi u duzini od preko 15 km pokupovao sve oranice sa desne strane puta I napravio nepregledne plantaze jabuka. Ko nije hteo da mu proda zemlju nije mogao da udje I izadje mehanizacijom u svoju oranicu jer ovaj napravio prepreke I barikade I ogradio ga da ne moze ni traktor da okrene.
У Русији је ГМО проглашен - тероризмом. У Швајцарској је исто забрањен. И код нас је донет Закон о забрани ГМО.
Само не знам да ли су га у Русији и Швајцарској подмазивали. Овде чини се, јесу.
.
Авакс - 01-05-2022
(01-05-2022, 09:17 PM)Змај_Баћушка Пише: ....
Преко 90% ораница у Војводини (индустријске културе) су ГМО. Одатле и епидемија рака. Њиве се прскају тоталом, не копа се, јер ко год је копао, надисао се отровних испарења на њивама, и зарадио је рак (галопирајући).
Сељаци су сведени на социјалу, не жале се, а и.. објективно, зар ико у овој земљи има коме да се пожали?
Да не испадне да је Београд крив за непримерено коришћење хемикалија, одете на пољопривредни форум и укажите пољопривредницима да претерују и чак користе забрањене отрове...ииии...летећете као кофер са форума (што не мора да значи, али ће се на вас „острвити“ бар 10 чланова, увек када нешто напишете...а то му дође горе него да вас искључе).
Иначе у САД постоји законска обавеза о покровним усевима, односно неизношењу обавезног покровног усева са њиве. А то пише и у Библији...одмарати земљу на седам година...ја слабо познајем Свето Писмо па како овде има бољих познавалаца, нека о томе кажу реч-две...
Код нас има можда неколико „ентузијаста“ уместо да се то законски уреди као обавеза...али како то спровести када се не осујећује (не кажњава, тачније речено) коришћење забрањених хемијских средстава.
Задругарство је на ниским гранама, мада је ту „велика помоћ“ државе јер закон о задругама не знам ни сада да ли је донет (обећава се деценијама). Али и нарав људи је таква...па не верују у задругарство...и мислим да је то чиста себичност и гадна нарав.
(01-05-2022, 01:52 PM)luka.luke Пише: (01-05-2022, 01:47 PM)Шумадинац Пише: (01-05-2022, 01:42 PM)Змај_Баћушка Пише: Немој ово велико "Ти", кад те молим. То су се људи само Богу, и нажалост, оном црвеном анти-краљу тако јављали и ословљавали га. Нити сам Бог, нити Краљ, нити светитељ да ме се тако ословљава.
Шуми, овај је са објавама и отварањем тема и тебе вишеструко превазишао, можда чак и онога Прст-у-ока....
Биће услишено, ево нећу ништа објављивати наредних пар дана. Можда се и трајно повучем са форума.
Mekenzi - 01-05-2022
U Vojvodini je jako malo pod GMO semenom.