RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања -
Бенито - 20-10-2025
(20-10-2025, 10:28 AM)Potporucnik1 Пише: Шта је истина о убиству Јеремије Исаковића?
То и остала питања у вези свештеника Шумадијске епархије, детаљно обрађује Стеван Смиљанић у књизи "Страдање Српске православне цркве у Шумадији за време Другог светског рата", која је при крају и треба ускоро да изађе.
Ravnija - 30-10-2025
Kako tumačite Đurišićevu odluku da razotkrije kapetana Kraljevića kao Gestapovog agenta u vrijeme kada je sam Đurišić prekinuo kontakt sa Dražom i opredelio se Nemcima? Koja je bila svrha toga?
Милослав Самарџић - 30-10-2025
(30-10-2025, 08:23 PM)Ravnija Пише: Kako tumačite Đurišićevu odluku da razotkrije kapetana Kraljevića kao Gestapovog agenta u vrijeme kada je sam Đurišić prekinuo kontakt sa Dražom i opredelio se Nemcima? Koja je bila svrha toga?
Хтео је да превари Немце, па да га овај не би открио...
Митић - 04-11-2025
Ravnija - 09-11-2025
Znate li išta o pokolju 120 četnika Dinarske Divizije od strane Ustaša 1944-te? Dogodilo se u decembru ili novembru te godine i zanima me ima li gde još informacija o ovom događaju
Милослав Самарџић - 09-11-2025
(09-11-2025, 03:37 PM)Ravnija Пише: Znate li išta o pokolju 120 četnika Dinarske Divizije od strane Ustaša 1944-te? Dogodilo se u decembru ili novembru te godine i zanima me ima li gde još informacija o ovom događaju
То једино може бити група војводе Манета Роквића.
Он се одвојио од војводе Ђујића, Немци и Хрвати су му гарантовали да може да прође преко територије НДХ...
Да није стигла 1. козачка дивизија, жртве би биле много веће.
Ravnija - 10-11-2025
A šta se desilo sa Boškom Agramom? Bio je ako se ne varam Crnogorski Federalist koji se pridružio Đurišiću i posle su ga navodno preživeli četnici ubili u Austriji.
Ako je ta verzija istinita, zašto je ubijen? Jeli beše prešao na Drljevićevu stranu
Potporucnik1 - 13-11-2025
(10-11-2025, 08:08 PM)Ravnija Пише: A šta se desilo sa Boškom Agramom? Bio je ako se ne varam Crnogorski Federalist koji se pridružio Đurišiću i posle su ga navodno preživeli četnici ubili u Austriji.
Ako je ta verzija istinita, zašto je ubijen? Jeli beše prešao na Drljevićevu stranu
Прешао је на Дрљевићеву страну и био на челу пријеког суда који је осудио Ђуришића и њему лојалне официре. Након тога је постао оперативни командант ЦНВ-а.
Пишу да је био под командом антикомунистичког одреда Баја Станишића, али да је исти напустио након Бајовог приступања Дражином покрету.
У једној емисији, Новак Аџић наводи да је Бошко Аграм био сарадник Радојице Никчевића у борби против комуниста.
Милослав Самарџић - 14-11-2025
Хвала на помоћи!
Шумадинац - 17-11-2025
Ravnija - 21-11-2025
Postoje li primeri Ljotićevaca koji su prešli u partizane?
Милослав Самарџић - 21-11-2025
(21-11-2025, 01:03 PM)Ravnija Пише: Postoje li primeri Ljotićevaca koji su prešli u partizane?
Они који нису отишли у Словенију, а нису поубијани, мобилисани су као и сви остали. Мада се ти не може назвати преласцима. Баш оно да је неко прешао у партизане, није ми познато, а није ни било тих партизанских јединица превише.
Ravnija - 21-11-2025
(21-11-2025, 01:07 PM)Miloslav Samardžić Пише: (21-11-2025, 01:03 PM)Laskati Пише: Postoje li primjeri ljudi iz Ljotica koji su postali partizani?
Oni koji nisu otišli u Sloveniju i nisu ubijeni, mobilizirani su kao i svi ostali. Iako ih ne možete nazvati prebjezima. Ne znam da je itko zapravo prebjegao partizanima, a nije bilo previše tih partizanskih jedinica.
Više sam mislio na prelaze prije rata, negde sam pročitao da je jedan od većih Ljotićevaca trebao biti strelan kao komunist u Kragujevcu 1941. dok ga Ljotić nije spasio i promovisao ga u komandanta
Милослав Самарџић - 21-11-2025
Да, било је прелазака од комуниста у љотићевце, тај случај, Васа Јеличић, а раније Марисав Петровић.