RE: Квиз- Српска историја -
Милослав Самарџић - 21-11-2019
Добро, онда споменик исписан ћирилицом?
ЈВуО-КГ - 22-11-2019
Код мене је забуна потпуна,не знам да ли је Милослав поставио ново питање или пита Бенита за ово претходно?
Бенито - 22-11-2019
(22-11-2019, 12:09 AM)ЈВуО-КГ Пише: Код мене је забуна потпуна,не знам да ли је Милослав поставио ново питање или пита Бенита за ово претходно? 
Пита Тебе-одговори му.
ЈВуО-КГ - 22-11-2019
(22-11-2019, 12:24 AM)Бенито Пише: (22-11-2019, 12:09 AM)ЈВуО-КГ Пише: Код мене је забуна потпуна,не знам да ли је Милослав поставио ново питање или пита Бенита за ово претходно? 
Пита Тебе-одговори му. 
Па опет не знам шта пита, ово претходно или је поставио питање који је најстарији споменик исписан ћирилицом. Ако пита за ово претходно,немам шта да одговорим, нема ћирилице пре 7. века тј. њене прве варијанте па је самим тим питање бесмислено.Ако је ово друго,немам појма.А и да ли ми пишемо ћирилицом и латиницом или азбуком и абецедом?Или је то исто или можда није?
Бенито - 22-11-2019
Не вреди значи, мораћемо да сазнамо где је то Милослав био.
Вероватно у Грчкој?
пек. - 22-11-2019
Стројимиров печат је писан ћирилицом пре него што су Ћирило и Методије пошли у Моравску.
Милослав Самарџић - 22-11-2019
Печат није споменик. Дакле питао сам за први споменик написан ћирилицом. То јест, најстарији који и данас постоји.
Јел има слика тог споменика? Зар нису Климент и Наум измислили ћирилицу?
Шумадинац - 22-11-2019
Самуилова Плоча у Македонији је најстарији споменик писан ћирилицом. Х век
А на територији данашње Србије је Темнићки Натпис из краја Х и почетка ХI века.
А најстарији споменик писан угластом глагољицом је Башчанска плоча, нађена у селу Башка на острву Крк. ХI век.
(22-11-2019, 11:11 AM)Шумадинац Пише: Самуилова Плоча у Македонији је најстарији споменик писан ћирилицом. Х век
А на територији данашње Србије је Темнићки Натпис из краја Х и почетка ХI века.
А најстарији споменик писан угластом глагољицом је Башчанска плоча, нађена у селу Башка на острву Крк. ХI век.
Тачан је одговор, и плоча је споменик.
А иначе мислио сам на споменик на месту где је умро деспот Стефан, подигнут 1427. То је обелиск висине око метар и по, у селу Марковац, заселак Црквине, општина Младеновац.
Остало је ово:
- Где је први пу објављено писмо италијанског генерала Александра Лузана Мусолинију о покољу Срба у Пребиловцима 1941?
Потпитање: Шта се сада прича у вези с тим, која прича се шири?
Бенито - 22-11-2019
Зар није Влада у Лондону прва сазнала за ово писмо?
(22-11-2019, 06:19 PM)Бенито Пише: Зар није Влада у Лондону прва сазнала за ово писмо?
Није, тек после рата један истраживач је пронашао и објавио.
Бенито - 22-11-2019
Ајде реци, да не нагађамо.
Митић - 22-11-2019
Знамо за крваву литију из 1937. године. После Другог светског рата, десила се још једна крвава литија. Литија је била на мети комуниста.
Где се то десило?