Погледи форум
Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Четнички покрет (https://www.pogledi.rs/forum/forum-17.html)
+--- Тема: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? (/thread-100.html)

Странице: 1 2 3 4 5

Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Милослав Самарџић - 14-08-2013

На старом форуму Динчић је отворио тему о погибији Димитрија Љотића, износећи хипотезу да је он заправо убијен од стране четника:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=7536&postdays=0&postorder=asc&start=0

У књизи ''Разговори са равногорцима'' 3. том, коју управо припремам за штампу, четник Јован Павловић каже:

''Видели смо и мост где је погинуо Димитрије Љотић. То је био порушен мост, испред кога је било постављено камење и пут скренут у страну. Неки саботери, касније смо сазнали по налогу Љубе Јовановића, уклонили су оно камење кад је требало да наиђе Љотић, тако да је шофер возио право на мост - у провалију.''

Ова верзија делује ми убедљивије од свих осталих.
Павловић је иначе био у недићевцима, па у Крајинском корпусу. У Босни се разболео од тифуса. Са групом рањеника и болесника марта 1945. послат је у Словенију, у љотићевску болницу (изгледа да је то договорено када је Бошко Костић долазио код Драже). Тако се овог дана, крајем априла 1945, поред тог моста кретао са љотићевцима. Касније је био у Ћезени, Еболију и Напуљу, па се вратио кући, у своје село.

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Ненад СРС - 15-08-2013

С обзиром на то да су га готово сви желели мртвог ова верзија није немогућа...

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Александар Динчић - 16-08-2013

А да ли Милославе знаш да је Љуба Јовановић завршио рат као заточеник логора Маутхаузен. Додуше, није био у Гузену, Винер Грабену већ у Линцу, што је филијала Маутхаузена. И шта би могли из тога да закључимо?
Љуба Јовановић је послат од Драже као специјални изасланик за Словенију и Италију. Е сад, хм...какве је послове свршио у Словенији...

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Милослав Самарџић - 16-08-2013

Писао си то за Маутхаузен. Можда је завршио тамо баш због овога, јер сигурно је била истрага.

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - POGLED - 16-08-2013

Људи да се не лажемо, па није нико луд био да са Љотом иде пред какве такве савезнике!

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Александар Динчић - 17-08-2013

(16-08-2013, 03:30 PM)Милослав Самарџић Пише:  Писао си то за Маутхаузен. Можда је завршио тамо баш због овога, јер сигурно је била истрага.

И ја мислим.

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - POGLED - 17-08-2013

Добро људи јел ви имате главу? 5 дана пред крај рата, Берлин у рушевинама и неко ће испитивати ко је клепио једну будалу у Словенији...Немци јесу педантни, али не и толико дангубни...спашавали своју главу.

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Felix - 24-08-2013

Колико је мени познато (из сведочастава припадника ДЧД) то убиство је извршио Шпиро Лукић са својим одредом. Наравно, по директиви војводе Ђујића.

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Милослав Самарџић - 24-08-2013

(24-08-2013, 11:14 AM)Felix Пише:  Колико је мени познато (из сведочастава припадника ДЧД) то убиство је извршио Шпиро Лукић са својим одредом. Наравно, по директиви војводе Ђујића.
Има ли нешто конкретно о томе?

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Felix - 25-08-2013

(24-08-2013, 01:34 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(24-08-2013, 11:14 AM)Felix Пише:  Колико је мени познато (из сведочастава припадника ДЧД) то убиство је извршио Шпиро Лукић са својим одредом. Наравно, по директиви војводе Ђујића.
Има ли нешто конкретно о томе?
За сада само ова информација. Чим сазнам више и детаљније јављам.

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Voja Bgd - 13-09-2013

Убица је стварно био профи.

Убио Димитрија Љотића а оставио његовог 1.и верног пратиоца Инж.Светолика Лазаревића "Луњу"у животу који је био у колима.

Ал што уби недужног шофера?
А можда и није био недужан-био је Србин!

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Лепи Бора - 13-09-2013

(13-09-2013, 02:13 PM)Voja Bgd Пише:  ...
А можда и није био недужан-био је Србин!
И тадић, дачић, вучић, динкић, ... су срби.

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - мунгос - 13-09-2013

Не знам одакле би ти то било "познато".

Давид Дамјановић (и други припадници ДЧД) наводи да су четници ДЧД имали "одличне, братске односе", са припадницима СДК и Љотићем. Никаквих неспоразума нити мржње није било. За разлику од четника из Србије.
Исто мишљење је износио и војвода Ђујић у својим говорима.

RE: Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат? - Voja Bgd - 16-09-2013

Могу такође да кажем за оно што сам ја видео као послератна генерација и доживео у иностранству-Збораши и Четници су живели у пријатељским односима.
Зезали једни друге на фин начин као старија господа .
Сад Јеремија може да каже дал је видео размирице ,свађе у "Увелој ружи"(четничка кафана у Хамбургу)јер је он тамо вероватно више од мене навраћо.

Поготово,кад су Удбаши задавили Јакова Љотића,човека од 90 година,било је изјава саучешћа Четника и обострана огорченост јер се десило у Минхену где је полиција имала добар увид у емиграцију а вероватно и у удбашке работе.

Први пут сам видео Љотићеву слику на филозофском факултету приликом студентских демонстрација у Београду 1968 .Нисам знао ко је то као ни већина-неки "матори"ми рече чија је.
Била је врло кратко време изложена.
Као и данас већина игнораната је псовала Љотића јер ништа нису знали/прочитали а те демонстрације на Филозофском су почели/организовали Љотићевци .

Почетак демонстрација је био на Новом Београду/Студентском граду из баналних разлога-туча у биоскопу због добацивања девојки од учесника радне акције.
Љотићевци су видели њихову шансу и почели демо у Бгд.
(упореди недавно Кери-Лавров=амеру се оклизнуло Руси се огласили).
Нажалост целу акцију су зграбили брозовци и окренули као и толко пута у њихову заслугу-заташкали СОСИЈАЛНО-ПОЛИТИЧКИ бунт и још више отворили границе само да народ изађе.