Погледи форум
Краљ Милутин - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Српски великани (https://www.pogledi.rs/forum/forum-18.html)
+--- Тема: Краљ Милутин (/thread-1358.html)

Краљ Милутин - Борко Радовић - 29-10-2014

На данашњи дан 29.10.1321. у Краљевском двору у селу Неродимљу код данашњег Урошевца:
преминуо српски краљ Стефан Урош II Милутин Немањић (1282-1321) Он који је учинио Србију једну од најмоћнијих држава на Балкану, што је његовом унуку Душану омогућило да створи царство.

RE: Краљ Милутин - Митић - 13-11-2025

РУГАЊЕ ПОВЕСНИЦИ

„За српског краља Стефана Уроша II (Милутина) (1282–1321), а у атмосфери свеопштег оправданог згражавања над појавом о којој се у свету све више говори, потеже се за увредљивом дисквалификацијом да је био педофил. Полази се од познате чињенице да се 45-годишњи краљ оженио 6-годишњом византијском принцезом Симонидом, ћерком Андроника II Палеолога (1282–1328). Притом се најпре заборавља чињеница да је реч о средњовековном политичком браку, а онда и да је српски краљ требало да се ожени царевом сестром Евдокијом, иначе удовицом. Како је она остала верна успомени на покојног мужа, Андроник II се нашао у безизлазној ситуацији и морао је да понуди малолетну Симониду.

Пахимер пише да је Милутин „примио цареву кћер више него као супругу ... Дочекао ју је благонаклоно, не на коњу као што је био обичај, него сјахавши када је прилазила, то јест као пред господарицом а не пред супругом”. Истина, каснији историчар Нићифор Григора наводи податак да је српски краљ прерано „конзумирао” брак, повредио младу супругу, па она није могла имати порода. Међутим, двојица аустријских византолога, Херберт Хунгер и Ото Крестен, поодавно су изразили сумњу у ваљаност Григорине дијагнозе. Према стручном медицинском мишљењу, таква повреда би била летална.”

Радивој Радић, Клио се стиди, Еволута, Београд 2016.

Извор: Фејсбук страница "Радивој Радић"

https://www.facebook.com/share/p/1BsJm1r92J/

RE: Краљ Милутин - Teodul - 13-11-2025

Са њом је дошла и њена мајка. Да ли је она чувар њеног девичанства, или му није Симонида ни требала јер је дата као пристанак на освојене територије, и опет, пунолетство пред законом у старом свету и сексуално је од 13г.. а Римско царство је баштинило јудео - хришћанску традицију и прихватило Закон, мојсијев, стари завет, како га ко зове.
А циклус девојчицама по статистици почиње са 12 и физички би могле да се

удају.
Пресвета Богородица је заручена са 13г. за Праведног Јосифа, што се сматра уобичајеним.

У Пљевљима има Симонидина улица, која води ка Илијином брду, односно цркви на том брду. Била ваљда Симонида ту.

Та црква у Пљевљима, мењам тему, је интересантна зато што је ту и гроб Слободана Шиљка, недавно канонизован, из Пљеваља поред попа Маца други канонизовани светитељ свештеномученик из Пљеваља. Ја био и за празник светог Илије, људи и не знају, гроб је скроз уз цркву, мало ограђен, без икакве напомене о канононизацији у време п.Павла.

Попа Мацу на фрески сам видео у цркви Василија Острошког у главној цркви у Пријепољу, прелепа црква, а Шиљка мислим да нисам ту. Мислим да је и фреска владике Добробосанског и још неких. А у главном манастиру у Пљевљима Свете Тројице је Серафим Светотројички, он је са директором гимназије удављен у гимназији 01.12.1941 од комуниста у току Битке за Пљевља.
Још да додам на ту тему да човек, из чачка је дечко на истоку земље сад ради, који треба да слика цркву јасеновачким мученицима, (можда ћу и ја ићи тамо са њим), је на златибору и чајетини осликао тако новије страдање, и од комуниста, и од усташа, и од муханеданаца, и шиптара, и нато, да су прелепи зидови.

У Чајетини у цркви су кости мученика који су после зеленгоре и уопште предаје оружија кренули за Србију и завршили у Церовој јами, мушвете, златибор. Поп их је мало склонио, да ковчег не боде очи, пошто је било и мироточења иконе па разног народа било,
да не давим, мој брат је са попом вадио и прао вину и како иду кости, каже да су жуте, златно воштане, нарочито мале, дал дечије, на Светој Гори се тима посебно поштује. Ето Smile

а опет скроз трећа прича је што мошти Светог Саве иду из Милешеве за Врачар, неку небитну селендру у то време, према мађарској, аустроугарској како год, а ковчег, рука и палица скроз контра од старог влаха ка Тари, и откупљени после ид турака у Пљевљима. И што се у Довољи, манастиру под Патронатом тог главног (трећег најбогатијег у Србији) кој се сад обнавља, помињу мошти Светог Саве до пред краја скоро XИX века, и што проналазе митру на којој пише Свети Сава и што су толико пута и пљачкане мошти, и отимане, и од куча крадене, и од турака, и кнез данило палио манастир, и турци, и скриване у пећини ту близу код кланца Таре, дал Арсенија Сремца његовог наследника, ил има ту нешто друго. И приче, наводно патријарха Павла, Амфилохија, мени лично пре 25г.монаха из Kуманице ....?

RE: Краљ Милутин - Митић - 13-11-2025

Добри су ти одговори. Можда би требало да их објединиш у једну објаву, али нема везе. Ништа не фали.

RE: Краљ Милутин - Горски штаб 52 - 14-11-2025

(13-11-2025, 04:48 PM)Teodul Пише:  удају.
Пресвета Богородица је заручена са 13г. за Праведног Јосифа, што се сматра уобичајеним.

У Пљевљима има Симонидина улица, која води ка Илијином брду, односно цркви на том брду. Била ваљда Симонида ту.

Та црква у Пљевљима, мењам тему, је интересантна зато што је ту и гроб Слободана Шиљка, недавно канонизован, из Пљеваља поред попа Маца други канонизовани светитељ свештеномученик из Пљеваља. Ја био и за празник светог Илије, људи и не знају, гроб је скроз уз цркву, мало ограђен, без икакве напомене о канононизацији у време п.Павла.

Попа Мацу на фрески сам видео у цркви Василија Острошког у главној цркви у Пријепољу, прелепа црква, а Шиљка мислим да нисам ту. Мислим да је и фреска владике Добробосанског и још неких. А у главном манастиру у Пљевљима Свете Тројице је Серафим Светотројички, он је са директором гимназије удављен у гимназији 01.12.1941 од комуниста у току Битке за Пљевља.
Још да додам на ту тему да човек, из чачка је дечко на истоку земље сад ради, који треба да слика цркву јасеновачким мученицима, (можда ћу и ја ићи тамо са њим), је на златибору и чајетини осликао тако новије страдање, и од комуниста, и од усташа, и од муханеданаца, и шиптара, и нато, да су прелепи зидови.

У Чајетини у цркви су кости мученика који су после зеленгоре и уопште предаје оружија кренули за Србију и завршили у Церовој јами, мушвете, златибор. Поп их је мало склонио, да ковчег не боде очи, пошто је било и мироточења иконе па разног народа било,
да не давим, мој брат је са попом вадио и прао вину и како иду кости, каже да су жуте, златно воштане, нарочито мале, дал дечије, на Светој Гори се тима посебно поштује. Ето Smile

Имаш ли фотографију?

RE: Краљ Милутин - Teodul - 14-11-2025

можда само две, три на телефону, 

али ћу свакако сликати данас ил сутра,  припремам неке сајтове за те цркве, https://crkva-zlatibor.simdif.com
https://crkva-cajetina.simdif.com ,
 па ми свакако требају за садржај. Поп, чачанин је сад овде, иначе задњи возгласи сваког богослужења  завршава молитвама мученика Глинских, Петрињских, Клепачких, Прибиловачких и Јасеновачких

RE: Краљ Милутин - Коле Којот - 15-11-2025

(13-11-2025, 12:51 AM)Митић Пише:  РУГАЊЕ ПОВЕСНИЦИ

„За српског краља Стефана Уроша II (Милутина) (1282–1321), а у атмосфери свеопштег оправданог згражавања над појавом о којој се у свету све више говори, потеже се за увредљивом дисквалификацијом да је био педофил. Полази се од познате чињенице да се 45-годишњи краљ оженио 6-годишњом византијском принцезом Симонидом, ћерком Андроника II Палеолога (1282–1328). Притом се најпре заборавља чињеница да је реч о средњовековном политичком браку, а онда и да је српски краљ требало да се ожени царевом сестром Евдокијом, иначе удовицом. Како је она остала верна успомени на покојног мужа, Андроник II се нашао у безизлазној ситуацији и морао је да понуди малолетну Симониду.

Пахимер пише да је Милутин „примио цареву кћер више него као супругу ... Дочекао ју је благонаклоно, не на коњу као што је био обичај, него сјахавши када је прилазила, то јест као пред господарицом а не пред супругом”. Истина, каснији историчар Нићифор Григора наводи податак да је српски краљ прерано „конзумирао” брак, повредио младу супругу, па она није могла имати порода. Међутим, двојица аустријских византолога, Херберт Хунгер и Ото Крестен, поодавно су изразили сумњу у ваљаност Григорине дијагнозе. Према стручном медицинском мишљењу, таква повреда би била летална.”

Радивој Радић, Клио се стиди, Еволута, Београд 2016.

Извор: Фејсбук страница "Радивој Радић"

https://www.facebook.com/share/p/1BsJm1r92J/

Да ли је краљ Милутин био педофил или не - за то немамо доказа. И није ни потребно да га тако зовемо да бисмо разумели суштину проблема. Чињеница да је 45-годишњи владар довео 6-годишње дете као супругу, без њене воље, без права и без икакве заштите, довољна је да схватимо да је био учесник у систему који је нормализовао злостављање и апсолутну моћ одраслог над дететом. То је сама природа средњовековних династичких бракова.

А то што је још и проглашен свецем не говори ништа о његовом моралу - већ све о систему који је канонизовао моћнике, без обзира на то како су третирали људе, укључујући и децу.

Узмимо један паралелни пример: замислимо да смо у Другом светском рату и да заробимо усташу или комунисту, за кога смо видели да је убијао невине људе (чак и децу). Замислимо да нам, у очају, понуди своје малолетно дете за "супругу" само да би сам спасао живот. Како би то изгледало?
Било би монструозно, нечовечно и потпуно неприродно - зато што и јесте.

Ако вам је нешто у Другом светском рату очигледно зло, а у средњем веку "нормално", онда проблем није у моралу људи, него у томе што историја романтизује окрутност.
Епоха може да објасни околности, али не може да оправда зло.

Зло остаје зло без обзира на век.