Погледи форум
Нејунаштво краља Николе - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Историја (https://www.pogledi.rs/forum/forum-16.html)
+--- Тема: Нејунаштво краља Николе (/thread-1850.html)

Странице: 1 2 3 4 5 6 7

Нејунаштво краља Николе - Романија - 11-07-2015

Једино што је контроверзно у животу краља Николе је период 1914-18 тј. његов однос према ослободилачкој борби. Једни сматрају да је отишао у егзил у Француску због старости (то је могао онда и краљ Петар из истог разлога), а други сматрају да је одбио да шаље војску на Мојковац да штити српско повлачење и да је његов однос према окупатору био као Недићев према нацистима, јер је сматрао да су прејаки да би им се могло одупријети и тада се озбиљно сукобио са Вукотићем који га је назвао издајником. На крају рата Црногорци су га збацили с престола и конфисковали му имовину, што се у суштини ради само са издајницима. Ипак, он је данас велика личност наше историје и сви га сматрају великаном. Шта ви мислите?

Не би то ништа било чудно да се не зна његово јунаштво на Вучјем долу и др. ранијим биткама.

RE: Нејунаштво краља Николе - Чеда - 11-07-2015

Не знам претерано много о краљу Николи, али не знам ни мало.Свакако је мој суд о њему позитиван.

RE: Нејунаштво краља Николе - Ђуро - 12-07-2015

Велики краљ. Нису га збацили Црногорци него српска војска која је организовала неку локалну екипу. Срамота је што је Петар Карађорђевић отео земљу свом тасту краљу Николи, детронизовао га и протјерао у туђину. Црна Гора је стара држава и њеним насилним укључивањем у Краљевину СХС и касније Југославије много је изгубила. Окупациона српска војска у Црној Гори је била много суровија према Црногорцима него према Хрватима и Словенцима које су Срби братски примили. Србија је заборавила братску помоћ Црне Горе и дугогодишње савезништво и окупирала ју је. Нестанак Крељевине Црне Горе је црна мрља на српској историји.

RE: Нејунаштво краља Николе - Ројалист - 12-07-2015

OHAMO, 'HAMO!
There, Over There!
Traditional Anthem of Montenegro
Written in 1867 by Montenegrin King Nikola I

Онамо, онамо... за брда она,
говоре да је разорен двор
мојега цара; онамо веле,
био је негда јуначки збор.

Онамо, онамо... да виђу Призрен!
Та то је моје - дома ћу доћ'!
Старина мила тамо ме зове,
ту морам једном оружан поћ'.

Онамо, онамо... са развалина
дворова царских врагу ћу рећ':
"С огњишта милог бјежи ми, куго,
зајам ти морам враћати већ'!"

Онамо, онамо... за брда она
казују да је зелени гај
под ким се дижу Дечани свети:
молитва у њих присваја рај.

Онамо, онамо... за брда она,
гдје небо плаво савија свод;
на српска поља, на поља бојна,
онамо, браћо, спремајмо ход!

погажен коњ'ма кликује Југ:
"У помоћ, дјецо, у помоћ, синци,
светит' ме старца - свет вам је дуг!"

Онамо, онамо... сабљи за стара
његова ребра да тупим рез
по турским ребрим'; да б'једној раји
њом истом с руку рес'јецам вез!

Милошев, кажу, пребива гроб!
Онамо покој добићу души,
кад Србин више не буде роб.

RE: Нејунаштво краља Николе - Павле - 12-07-2015

(12-07-2015, 10:46 AM)Ђуро Пише:  Велики краљ. Нису га збацили Црногорци него српска војска која је организовала неку локалну екипу. Срамота је што је Петар Карађорђевић отео земљу свом тасту краљу Николи, детронизовао га и протјерао у туђину.

Колико је Краљ Петар имао утицаја на Александра тада?
Мислим да срамоту Црне Горе много више сноси Александар него Петар Први.

(12-07-2015, 10:46 AM)Ђуро Пише:  Нестанак Крељевине Црне Горе је црна мрља на српској историји.

Истина жива.

RE: Нејунаштво краља Николе - Романија - 12-07-2015

Па и сам Никола је хтјео да се ЦГ припоји Србији. Тако да нико није отео земљу. Прије ће бити да је Црна Гора отела земљу Херцеговини.

RE: Нејунаштво краља Николе - Павле - 12-07-2015

(12-07-2015, 06:45 PM)Романија Пише:  Па и сам Никола је хтјео да се ЦГ припоји Србији.

Што се није догодило.

Ако је Краљ Никола и хтео да се приклони Србији свакако да није хтео да ЦГ буде потпуно елиминисана из свих државних сфера.
И практично понижена пред Хрватима који су као непријатељи добили бољи статус у држави која се опет није ни звала онако како би Краљ Никола хтео. Уместо да зацементирамо братски однос Краљ Александар је успео да нас разједини.

RE: Нејунаштво краља Николе - Ђуро - 13-07-2015

(12-07-2015, 12:23 PM)Павле Пише:  Колико је Краљ Петар имао утицаја на Александра тада?
Мислим да срамоту Црне Горе много више сноси Александар него Петар Први.

Јесте Петар био стар. И јесте све конце држао Александар. А Краљ Никола му је био дјед.

RE: Нејунаштво краља Николе - Романија - 13-07-2015

(12-07-2015, 07:31 PM)Павле Пише:  
(12-07-2015, 06:45 PM)Романија Пише:  Па и сам Никола је хтјео да се ЦГ припоји Србији.

Што се није догодило.

Јесте се догодило. А то што је створена СХС то је друга прича.
Ако је прави Србин Никола био, он био онда хтјео да припоји ЦГ Србији, што би значило да ЦГ буде само област српска и ништа више.
Исто као сад кад би се РС припојила Србији, та би се држава звала само Србија и РС би била исто што и Шумадија, Поморавље итд. тј. не би имала нека посебна овлашћења.
Сад да ли је то Никола хтјео да буде баш тако, то не знам.

RE: Нејунаштво краља Николе - Громовник - 13-07-2015

Очигледно да није.

RE: Нејунаштво краља Николе - Павле - 13-07-2015

Не бих се сложио да је Република Српска исто што и ЦГ. Уз сво дужно поштовање према РС.

RE: Нејунаштво краља Николе - мунгос - 14-07-2015

(13-07-2015, 06:19 PM)Романија Пише:  Јесте се догодило. А то што је створена СХС то је друга прича.
Ако је прави Србин Никола био, он био онда хтјео да припоји ЦГ Србији, што би значило да ЦГ буде само област српска и ништа више.
Исто као сад кад би се РС припојила Србији, та би се држава звала само Србија и РС би била исто што и Шумадија, Поморавље итд. тј. не би имала нека посебна овлашћења.
Сад да ли је то Никола хтјео да буде баш тако, то не знам.

Није се догодило. Него се догодила срамна окупација.... Суштавах се ја низ ваше уже, умало се уже не претрже...

Никад нико у Црној Гори (нити у Босни бар прије сто година) није хтио да буде "исто што и Шумадија и Поморавље"!
Него су сви хтјели да се уједине КА ЉУДИ и КА БРАЋА, ЈЕДНАКИ. По чем је Србија имала првенство над Црном Гором или била више вриједна? Над Босном?

Црна Гора је била СРПСКА ДРЖАВА ништа мање него Србија до срамног њезиног укидања. И чак и дуже него Србија. Цијели 19. вијек је прошао у надметању двије српске државе која ће око себе окупити све Србе...

То су бљувотине шта ти говориш.

RE: Нејунаштво краља Николе - Николај - 14-07-2015

Цитат: По чем је Србија имала првенство над Црном Гором или била више вриједна? Над Босном?

Зато што је Црна Гора капитулирала 1916. године, а Србија наставила да се бори и била носилац ослобођења и ње саме и Црне Горе, и осталих. Црну Гору нико није окупирао него су се они сами изјаснили за уједињење са Србијом, потпуно слободно и без тражења било каквог специјалног статуса у новој држави.

Поред тога што изврћеш историју, престани више да због личних фрустрација Србију мажеш да не кажем чиме, јер многима одавде без разлога навлачиш омразу на Србе пречане генерално.

RE: Нејунаштво краља Николе - Ђуро - 14-07-2015

Није се Црна Гора изјаснила за уједињење него нелегална скупштина сазвана у организацији војске Краљевине Србије.