Погледи форум
Ko finansira "demokrate"? - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Друштво (https://www.pogledi.rs/forum/forum-5.html)
+--- Форум: Политика (https://www.pogledi.rs/forum/forum-6.html)
+--- Тема: Ko finansira "demokrate"? (/thread-1954.html)

Странице: 1 2 3


Ko finansira "demokrate"? - Ројалист - 31-10-2015

ТРОГОДИШЊА ПОМОЋ АМЕРИЧКЕ НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Највеће донације медијима и „Отпору”


У врху „медијске” листе је АНЕМ са 225.000 долара за организацију рок концерата пред септембарске и децембарске изборе 2000. године

Америчка невладина организација „Национално завештање за демократију” (НЕД) обезбедила је медијима и невладиним организацијама у Србији (не рачунајући Косово и Метохију) више од три милиона долара донација од 2000. до краја 2002. године, сазнао је јуче Танјуг.

НЕД – једна од невладиних западних организација која новчано подржава поједине пројекте – такође је у том раздобљу поклонио вишемилионске износе за развој демократије, медија и тржишне привреде сличним организацијама у низу европских земаља у транзицији, посебно у југоисточној Европи.

Према сајту НЕД http://www.ned.org, рад таквих организација поред Србије, финансиран је и у Албанији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Црној Гори, на Косову, у Литванији, Македонији, Румунији, Словачкој, Турској и Хрватској, а улагано је и у регионалне пројекте који су обухватали више земаља.

Из годишњих извештаја НЕД проистиче да је укупан износ трогодишњих донација организацијама у Србији достигао три милиона и 69.925 долара, при чему је највећа сума одобрена 2000. године – милион и 458.981 долар.

Притом су највеће донације намењене медијима, укључујући образовање новинара (775.500 долара), покрету „Отпор” (738.475 долара) и Центру за међународно приватно предузетништво (504.653 долара).

У врху „медијске” листе је Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) са 225.000 долара за организацију рок концерата пред септембарске и децембарске изборе 2000. године.

Донације НЕД за новинску агенцију Бета од 150.000 долара обезбедиле су бесплатан сервис агенцијских вести за шест радио станица у Републици Српској и поједине локалне медије у Србији, а 2000. године и београдском дневнику „Данас”.

У извештају НЕД је наведено да је РТВ Б92 добила 2001. године 100.000 долара за једночасовни документарац о злочинима режима Слободана Милошевића током распада бивше Југославије.

Центру за међуетничко помирење, Школи за истраживачко новинарство, пак, 2002. године било је намењено 73.600 долара за интензивне семинаре за обуку око 300 младих новинара, уредника и руководилаца у српским медијима.

НЕД је обезбедио донације и за нишке „Народне новине” (47.000 долара) и нишку ТВ5 (39.690), београдски „Радио индекс” (36.430), пожаревачки „Радио бум 93” (33.000), РТВ Панчево (24.960), ВК радио (23.820) и „Врањске новине” (22.000 долара).

Трогодишњом помоћи „Отпору” потпомогнут је низ активности „продемократских снага” уочи избора 2000. године и ширење свести о значају тих избора, финансирана је мрежа „Отпора” широм Србије, потом кампање против криминала, корупције, за доношење одговарајућих закона...

Центар за међународно приватно предузетништво добио је донације за многе активности, од помоћи Економском институту у Београду и магазину „Економист” да организују расправе о економским реформама и штампања одговарајућих публикација, до образовних и истраживачких програма.

Тај центар добио је помоћ и за истраживање корупције у државним органима, а пројекте Института Г17 НЕД је финансирао са 58.277 долара.

Амерички центар за међународну радничку солидарност добио је 2000. и 2002. донације од 321.814 долара, углавном за заједничке активности са синдикатом „Независност”, а Асоцијација слободних и независних синдиката добила је 2000. године 62.154 долара.

Помоћ Хелсиншком комитету за људска права у Србији износила је 201.000 долара, Центру за слободне изборе и демократију 150.000, Институту за демократију у источној Европи/Студентској унији Србије 118.475, Центру за антиратну акцију 95.544, а Форуму грађана Ужица 35.000 долара.

Према сајту НЕД, Београдски центар за људска права добио је 33.000 долара, Отворени универзитет у Суботици 22.725 и Национални демократски институт за међународна питања 11.585 долара.

ЕКСКЛУЗИВНО: Како Бела Кућа и ЦИА финансирају политичке странке у Србији!?

Деценију и по Демократска странка и Борис Тадић успешно „мајмунишу“ своје гласаче и од грађана Србије крије чињеницу да они нису ништа друго до политички сервис Сједињених Америчких Држава у Србији и да су под недопустивим директним и апсолутним утицајем највиших структура САД. Они су практично власништво или изнајмљени плаћеници Сједињених Америчких Држава. Јасно је наравно из њиховог политичког деловања и политичких „резултата“ да су они тзв. „слуге НАТО пакта“, али ове информације су баш због тога добро скриване од очију шире српске јавности, јер би их оне управо потврдиле слугама финансијске олигархије у Бриселу и Вашингтону и сасвим недвосмислено и јасно показале да су они заиста „црно на бело“ плаћеничке слуге САД-а и највећих душмана српског народа и грађана Србије. Овде је добро напоменути да велики број Викиликс депеша такође сведочи о томе да је Борис Тадић свесно спроводио НАТО планове у Србији и у потпуности потчињавао интересе Србије интересима и плановима САД-а.

Ко је тај неко ко је протеклих деценију и по све осмишљавао за ДС и Бориса Тадића у Стејт Депарменту? Реч је о организацијама НДИ (Национални демократски институт) и ИРИ (Међународни републикански институт) које функционишу као оперативни системи Фондације НЕД (Национална задужбина за демократију). НДИ и ИРИ јавно и званично су две организације установљене у оквиру Фондације НЕД и финансирају се кроз Фондацију НЕД. А Фондација НЕД се јавно и званично финансира директно од Стејт Департмента преко буџетске линије УСАИД-а коју паралелно и одобрава управо Стејт Депармент и највиши државни врх САД-а.

И поред тога што модел организовања и финансијска структура овог међународног система Сједињених Америчких Држава сведоче о смислу постојања ових организација, а то је спровођење политике САД-а на глобалном нивоу, постоје и друга бројна директнија сведочанства и докази да су НДИ и ИРИ заправо јавна лица и јавне испоставе обавештајних америчких служби, тј. на првом месту обавештајне службе ЦИА, односно, америчког државног врха који се бави глобалном стратегијом и глобалним операцијама. Такође, битно је напоменути да се на управљачким функцијама ових поменутих организација смењују најистакнутији амерички властодршци попут Медлин Олбрајт, Збигњева Бжежинског, итд.

СНП НАШИ су у неколико наврата јавно позивале ДС и Бориса Тадића да одговоре на питања о сарадњи са овим америчким организацијама и спонзорисању свих њихових кампања, али наравно – одговора није било, него само уренебесно смешних захтева за забрану СНП НАШИ. Овде је добро рећи и пар ствари о основним методама индоктринације које се користе у управљању тзв. тупанима (dummies) које примењују америчке обавештајне службе и обавештајно-невладине структуре. Основна ствар у индоктринацији је да она буде двоструко постављена. С једне стране она је дубоко осигурана, укорењена и као систем имплементирана у свим видовима деловања и укупног система „индоктриниране мете“, а са друге стране она је лабава, јер се држи само темељних процеса и тачака које осигуравају њен успех, али је постављена тако да је увек лако окренути леђа „индоктрираној мети“ и опрати руке од ње. На тај начин, постиже се важна ствар, а то је да се у јавности ствара привид да одређена странка или политичар функционишу „својом памећу“ и независно од било ког утицаја. То се постиже, тако што се тој структури увек оставља „слобода“, односно, привид слободе да уређује маргиналне ствари у односу на главну коју диктира индоктринациони центар. Попићете чашу, а број гутљаја одредите сами. Простије и грубо речено.

Колико су све ове информације о утицају ИРИ на ДС и Бориса Тадића добро скриване, ми у СНП НАШИ смо открили у процесу прикупљања информација за документ „Бела књига антисрпских невладиних организација“. На сајту поменуте америчке организације ИРИ постоји цела архива њихових објава, али је уклоњена само једна страница. Можете претпоставити која и на коју тему!

Реч је о саопштењу ИРИ организације од 8. јула 2004. године под насловом „IRI Alumni Elected President of Serbia“ – или у преводу, „ИРИ дипломац је изабран за председника Србије“. Енглеска реч „алумни“ означава некога ко је под покровитељством прошао одређену обуку, курс, стипендију или оног ко је добио диплому. Оно што је суштински у вези ових „алумнија“ и тих „диплома“ јесте да су они учествовањем у програмима ових организација потврдили свој марионетски карактер. Због тога је вест и објављена, али и уклоњена са сајта организације ИРИ (International Republican Institute).

То је било очигледно несмотрено саопштење организације ИРИ у којој се ова организација хвали како је „њихов човек“ постао председник Србије, а реч је наравно о Борису Тадићу и његовој победи на председничким изборима 2004. године. Они у овом саопштењу, не само што се хвале како су успешно убацили „свог човека“ на место председника Србије, него детаљно описују свој утицај на ДС и све активности које су претходиле победи Бориса Тадића на тим председничким изборима. Они у том саопштењу пишу како су обучавали лично Бориса Тадића, обучавали и организовали Тадићеве тимове, водили изборне штабове широм Србије, припремали и штампали пропагандни материјал, управљали кампањом, управљали јавним наступима и врхунац свега – како су они осмислили кампањски слоган Бориса Тадића. Како то они наводе, „ИРИ је креирао и спровео практично сваки детаљ, од најнижег до највишег нивоа“.

Ова информација о Тадићу као индоктринираној луткици САД-а се провлачи на неколико иностраних андерграунд сајтова и блогова, те сама по себи може бити третирана као испразна гласина и ту су СНП НАШИ наишли на проблем да у рукама имају конкретан доказ и оригиналну страницу која је уклоњена из архиве ИРИ.

Ceo tekst na net adresi, zajedno sa dokumentnom IRI>
http://nasisrbija.org/ekskluzivno-kako-bela-kuca-i-cia-finansiraju-politicke-stranke-u-srbiji/

Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) - Trojanski konj CIA-e

[Слика: usaid_ned_cia_democracy_eeuu_nicaragua_s...ve_web.jpg]

Tekst na adresi Anonimusa - na srpskom, veoma interesantan>
http://anonymousrbija.blogspot.rs/2014/10/nacionalna-zaduzbina-za-demokratiju-ned.html

[Слика: IRI-Alumni-Boris-Tadic-Elected-President...y-2004.png]


RE: Ko finansira "demokrate"? - Mekenzi - 31-10-2015

Demokratska stranka je u bankrotu.

Otpor vise ne postoji.

Podaci koje iznosis su ti stari 14-17 godina.


RE: Ko finansira "demokrate"? - Ројалист - 31-10-2015

Губиташи највећи финансијери Демократске странке

Од дванаест званично највећих донатора Демократске странке у 2012. години, који су на рачун тадашње владајуће партије уплаћивали вишемилионске суме, скоро половина је прошлу годину – дакле ону у којој су великодушно даривали власт – завршила са огромним губицима.

На званичној листи донатора ДС-а, објављеној на сајту странке, не само да нема ни једне велике тајкунске фирме чији су власници заслужни и за формирање прошле владе, већ су као неки од главних донатора ДС-а именоване фирме које од свог оснивања, а то је углавном година доласка ДС-а на власт, никада нису забележиле ни динар добити у пословању. Да ствар буде још чуднија, ова појава није завредила пажњу ни једног контролног тела и надлежних финансијских институција, иако је реч о лако уочљивим и још лакше проверљивим подацима из јавних регистара.

Од три највећа донатора ДС-а који су прошле године тада владајућој странци дали по 7.500.000 динара, само једна има добитак који превазилази ову суму и то је Земљорадничка задруга Уљарице из Неготина, чији власници нису познати широј јавности. Фирма Ораница из Крагујевца такође је ДС-у дала 7,5 милиона динара, иако је прошлу годину завршила са нето добитком од 1,86 милиона динара.

[Слика: ds%20don%20intelcom%20kipar.jpg]

Трећи највећи донатор ДС-а је фирма Алфа Сорб, основана 30.5.2008. године (двадесет дана после победе ДС на изборима), са седиштем у селу Звезд у општини Владимирци које има око 800 становника. Фирма која се бави „производњом производа од неметалних минерала“ дала је 7,5 милиона динара странци иако је ту годину завршила са добитком од само 399.000 динара.

[Слика: ds%20donatori%20stegra%20promo.jpg]

Још један од највећих донатора Демократске странке и дефинитивно највећи губиташ међу њима је фирма Intelcon из Београда, која се бави кабловским комуникацијама и чији је власник кипарска фирма Eymard Limited. Intelcon је основан дан после расписивања избора 14.3.2008, a владајућој странци је 2012. дао 5.000.000 динара иако је годину завршио са губитком од читавих 116.379.000 динара.

На листи донатора губиташа налазе се још и Стегра-Промо д.о.о. из Новог Сада основана 22.4.2010. године, која је ДС-у 2012. године дала 2.000.000 динара иако је ту годину завршила са губитком од 475.000 динара.

[Слика: donatori%20ds%20milinkovic%20kop.jpg]

[Слика: ds%20don%20bus%20ground.jpg]

[Слика: ds%20dona%20land%20group.jpg]

Много већи губитак, али и много већу донацију имала је фирма Милинковић–Коп д.о.о. из Лединаца, регистрована за трговину на велико и основана 2.7.2008. године, са само два запослена, која је демократама уплатила чак 6.000.000 динара иако је годину завршила са нето губитком од 3.976.000 динара.

И фирма Bus Ground Handling из Суботице, основана 9.5.2011. године, није жалила пара за странку, па је упркос тешкоћама у пословању и губицима које бележи од настанка, прошле године ДС-у донирала 2.535.000 динара иако је имала дуг од 268.000 динара.

Листу великодушних ДС-ових губиташа затвара Land Group д.о.о. из Београда, фирма која се бави консултантским активностима и која је ДС-у донирала „рационалних“ 820.000 динара, с обзиром на то да је прошле године имала губитак од 2,5 милиона динара.

Сви власници фирми које су највећи донатори ДС-а су људи непознати широј јавности, осим једног – Драгана Тривана, мужа посланице Јелене Триван – чија је фирма Protecta Group из Београда прошле године донирала 2,5 милиона динара, а препрошле 2.000.000 динара. Триванова фирма је то имала одакле пошто је прошлу годину завршила са нето добитком од 12.943.000 динара. Триванова фирма је изузетно добро полсовала током четворогодишње владавине странке у којој је његова жена била истакнута функционерка, па је од 2009. године до 2012. године скоро учетворостручила свој добитак.

Ове године међу донаторима ДС-а више нема великих донатора нити милионских донација, а највеликодушнији према странци која је сада у опозицији су двојица појединаца – Божидар Ђелић са донацијом од 750.000 динара и Срђан Шапер са 800.000 динара.

Izvor: Pistaljka.rs

Demokratska stranka uzela je od Razvojne banke Vojvodine, čiji je većinski vlasnik bila pokrajinska vlada Bojana Pajtića, kredit od 360 miliona dinara s kamatom od samo 1,4 odsto mesečno bez devizne klauzule i gotovo bez ikakvih garancija!

(31-10-2015, 04:55 PM)Mekenzi Пише:  Demokratska stranka je u bankrotu.

Otpor vise ne postoji.

Podaci koje iznosis su ti stari 14-17 godina.


Hronologija

* 8. 6. 2012. potpisan Ugovor o kratkoročnom dinarskom kreditu od 360.000.000 dinara

* 4. 3. 2013. banka pokrenula postupak prinudne naplate blokadom računa DS

* 29. 4. 2013. zaključen prvi aneks ugovora, rok otplate produžen na 18 meseci, unete dodatne garancije u vidu novčanih depozita i nekretnina

* 30. 4. 2013. banka deblokirala račun DS, naplaćeno 109.300.279 dinara

* 21. 5. 2013. zaključen drugi aneks ugovora

* 27. 1. 2014. RBV aktivirala namenski depozit, naplaćeno 96.757.277 dinara

* 25. 2. 2015. banka poslala opomene funkcionerima koji su kao garanciju dali nekretnine

* 20. 3. 2015. dug DS prema RBV iznosi još 47.560.413 dinara

Napomena: račun DS je u neprestanoj blokadi 288 dana, počev od 5. 6. 2014.

ДОКУМЕНТА КОЈА ПАЈТИЋ КРИЈЕ: Како су демократе опљачкале РБВ!

Демократе саме себи дале 360 милиона на две менице и са 1,4 одсто камате, а паре никада нису вратили! ДС од Развојне банке Војводине, чији је већински власник била војвођанска влада Бојана Пајтића, буквално "на лепе очи" добио милионски кредит!?

Уговор, који је 8. јуна 2012. потписала тадашња секретарка ДС Тамара Трипић, предвиђао је да се кредит у вредности од 3,125 милиона евра отплати у року од шест месеци.

У међувремену, Демократска странка је изгубила власт на републичком нивоу, запала је у велике дугове, а са РБВ су потписана два анекса уговора и урађен је репрограм дуга. Ипак, кредит ни до данас није враћен, а РБВ је 2013. банкротирала управо захваљујући кредитима који су одобравани по политичкој линији и никада нису враћени.RE: Ko finansira "demokrate"? - Mekenzi - 31-10-2015

24 stana
batina firma-Asomacum
kum-eps
bgh20
zelezara
helikopter
2 miliona evra na racunu stranke...

Trenutno...stay tuned


RE: Ko finansira "demokrate"? - Ројалист - 31-10-2015

[Слика: Metals_Tesla_banka_pajtic_pupovac_a_736375770.jpg]

Osnivanje Tesla banke: Pupovac i Pajtić, stručnjaci


Развојна банка Војводине, Металс банка, Тесла банка... Детаљније на:
http://www.e-novine.com/ekonomija/ekonomija-analiza/73566-vrha-dna.html

Пропала Тесла банка преко које је Бојан Пајтић опрао покрадени новац из Фонда за развој Војводине и Развојне банке Војводине

Има пуно детаља на нету, довољно је да на Гуглу укуцате "ТЕСЛА БАНКА ПАЈТИЋ" !!!

PREVARA VEKA: Đilase, reci ko je ukrao 300 miliona evra?

http://www.vesti.rs/Ada/PREVARA-VEKA-Djilase-reci-ko-je-ukrao-300-miliona-evra-2.html

Мекензи, што не питаш колики је твој део??? Показали би ти лакат и рекли, ОВОЛИКИ, АКО СИ ЛУД, НИСИ ГЛУВ, ВИДИШ ДА ЈЕ ЂИДО И ДРУШТВО СВЕ СТРПАЛО У СВОЈ (ДУБОК) ЏЕП...


RE: Ko finansira "demokrate"? - Mekenzi - 31-10-2015

Jel možeš još neku ovakvu temu da otvoriš, malo je 10-ak koliko si otvorio do sada...


RE: Ko finansira "demokrate"? - смедерево - 31-10-2015

Истина је болна,а правда достижна!


RE: Ko finansira "demokrate"? - Mekenzi - 31-10-2015

vladimire kako si ti za prozapadnog bridanskog pretedenta i Rusiju??

Nečega mora da se odrekneš, to ne ide zajedno.

Ako kažeš Aleku da si za Ruse i crvenog republikanca Putina, ode glava...


RE: Ko finansira "demokrate"? - смедерево - 01-11-2015

Баш ме чуди да се ТВ Н-1, КРИК, БИРН, НУНС, УНС, Телепромптер, Опозиционар, Блиц, У92 и остали, не баве тиме да су шеснаест фирми Драгана Ђиласа, са по неколико запослених, бавећи се услугама, оствариле приход од 950.000.000 (девет стотина педесет милиона) долара, а да су три маркетиншке агенције Шапер, Крстић, Ђилас оствариле приход од 240.000.000 (две стотине четрдесет милиона) евра, бавећи се маркетингом, што се уз (пост)ђинђићевску (језуитску) приватизацију може сматрати највећом пљачком у историји Србије ?!


RE: Ko finansira "demokrate"? - Ројалист - 05-11-2015

Mekenzi, to je manje opasno od pisanja na cetnickom forumu jednog zutog socijaliste, ode posao, ljubavnica, dotacije, pa i glava... Јок

Уосталом, ево ти, Мекензи шта Краљ мисли о Председнику Путину црно на бело срдачно приликом сусрета, а чик ти покажи неку фотку Милослава Самарџића са жутима:

[Слика: princ-79199-1-2_670x0.jpg]

Него, да се вратимо на тему ко финансира "демократе", ево још једног примера како се они "дотирају" из државних пара, секта жутих је пљачкашка хидра:

Цитат:Srpska banka u Hrvatskoj: Bojan Pajtić upregao celu državu u punjenje privatnih raćuna

Tesla bi im prvi isključio struju

Lideri Demokratske stranke, na prvom mestu Bojan Pajtić, odlučili su da do kraja finansijski satru ovaj ionako već izgladneli narod. Najnovija ideja im je izvlačenje para iz siromašne Srbije radi ulaganja u daleko bogatiju Hrvatsku, a sve u korist interesa tajkuna i značajnih donatora stranke na vlasti


Osnivanje jedne banke je naporan i skup posao. Nije problem samo sakupiti osnivački ulog, već i organizovati rad, obezbediti dalje izvore sredstava i pronaći poslove za plasman. A sve to dosta košta.

Zato se svuda u svetu osnivanju banke pristupa veoma oprezno i studiozno. Srbija ni po ovome nije deo sveta, jer se kod nas banke osnivaju kada god nekome iz političke elite tako nešto padne na pamet. Nebitno je kako će ta banka posle da posluje, važno je samo da ja imam svoju banku!

Početkom jula u Zagrebu je u prisustvu Bojana Pajtića i drugih zvaničnika iz Srbije otvorena Tesla banka, prva poratna banka sa srpskim kapitalom u Hrvatskoj. Otvorena je na muljatorski način tipičan za poslovanje žutih privrednika.

Čak je i spisak zvanica, učesnika ove prve skupštine akcionara nove banke štelovan za domaće potrebe. Nemački mediji, kao što je Radio Slobodna Evropa, objavile su da su skupštini prisustvovali premijer Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac i ministar u srpskoj vladi zadužen za odnose sa verskim zajednicama i Srbima u rasejanju Srđan Srećković, kao i jedan broj privrednika.

U domaćoj štampi tim povodom naručeni tekstovi su pominjali Pajtića, provlačio se ponegde i Pupovac kao idejni tvorac projekta, ali se nigde nije spominjao ministar Srećković. Kome i zašto se nije isplatilo obelodanjivanje njegovog učešća?

Odgovor se lako nalazi ćitanjem zvaničnih dokumenata sa pomenute skupštine akcionara.

Osnovni kapital Tesla banke bi trebalo da iznosi oko pet miliona evra, pri čemu ravnopravne uloge daju Fond za razvoj Vojvodine, Fond za razvoj Republike Srbije i grupa privrednika koje je okupilo Srpsko nacionalno veće Hrvatske. Ravnopravno učešće u kapitalu podrazumeva i ravnopravno učešće u vlasničkoj strukturi.

Moguće, ali ne i u Tesla banci, gde je vojvođanski Fond iznenada za svojih zvanično uloženih 1,5 miliona evra upisao 76 odsto deonica i tako preko noći potpuno istisnuo Fond za razvoj Srbije iz vlasničke strukture.

Oba fonda za razvoj, i pokrajinski i republički, pune se iz budžeta u koji se sliva novac od uplata koje su građani Srbije dužni da daju državi, kao što su razni porezi, doprinosi, carine, takse, akcize... Budžetska sredstva, dakle, nisu vladareva privatna imovina i mogu da se troše samo u skladu sa zakonom.

Zakon o budžetu predviđa da se novac iz fondova za razvoj troši isključivo za unapređenje kvaliteta života u oblastima u kojima fond posluje, što će reći u Vojvodini, ako je u pitanju pokrajinski Fond za razvoj, odnosno na teritoriji cele Srbije, ako se radi o republičkom fondu.

Pošto je Fond za razvoj Vojvodine postao većinski vlasnik banke u Hrvatskoj, postavlja se pitanje da li je to Hrvatska postala sastavni deo severne srpske pokrajine? Ili se, jednostavno, radi o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava?Vruć krompirPriča o Pajtićevim bankarskim avanturama u zemlji i inostranstvu ima svoju podugačku istoriju.

Pokrajinsko veće je svojevremeno novac iz različitih budžetskih stavki držao na računima Metals banke. Kada je direktor te banke Ananije Pavićević iz nekog razloga postao nepodoban za novosadski establišment, iznenada i mimo potpisanih ugovora pokrajina je povukla sva svoja sredstva sa računa Metals banke i nju tako gurnula u dubiozu.

Država zatim za prinudne koupravnike banke, na Ananijevo mesto postavlja Srđana Petrovića i Đorđa Jevtića, koji umesto da konsoliduju bančino poslovanje, uleću u još skuplje finansijske avanture odobravajući milionske kredite Darku Šariću. Nakon što je pljevaljski narko-bos nestao sa lica zemlje jedini način da se spase Metals banka bila je direktna investicija pokrajine Vojvodine, koja time postaje većinski vlasnik ovog finansijskog instituta i menja mu ime u Razvojna banka Vojvodine.

Dakle, jasno je da Vojvodina već raspolaže bankom koja je mogla, da je htela, da postane osnivač banke u inostranstvu, ali...

Začkoljica je ta što Pokrajina nije jedini vlasnik Razvojne banke Vojvodine i što domaće zakonodavstvo ne poznaje institut razvojne banke, pa novosadska bivša Metals banka mora da posluje na isti način kao i sve ostale komercijalne banke u zemlji. Njeno rukovodstvo, a posebno mali akcionari, očigledno nisu videli nikakav poslovni interes u ulaganju u Tesla banku, tako da su vruć krompir jednostavno prebacili pokrajinskom Fondu na razvoj koji se u životu održava zavlačući ruku u džepove građana.

Kada drugi plaća, zna se - ništa nije skupo.

Uz sve to, kao što je Tabloid već pisao, glavni plasmani Razvojne banke Vojvodine još uvek idu preko preduzeća koje lično ili preko svog sina Aleksandra Pavićevića kontroliše Ananije, čovek nesklon pravljenju gubitaka samom sebi. Sa druge strane, Fondom za razvoj Vojvodine upravlja Nebojša Malenković, dvadesetčetvorogodišnji nedovršeni student, koga je na ovo radno mesto prepuručila jedino činjenica da krevetsku gimnastiku upražnjava sa Bojanom Pajtićem.

Ponesen pa upušten, Malenković je idealan izbor za čoveka koji na značajnom položaju nema običaj da se meša u sopstveni posao, pa tako Pajtić mirne duše sa budžetskim parama može da radi šta god hoće. Zbog toga je umesto Razvojne banke u pokrajinskom vlasništvu, osnivač zagrebačke Tesla banke postao vojvođanski Fond za razvoj.

I sam istorijat osnivanja srpske banke u Hrvatskoj pokazuje da sa Tesla bankom nisu čista posla. Od 1897. do 1941. u Hrvatskoj je poslovala Srpska banka ugašena voljom kvislinškog režima Ante Pavelića, a definitivno rasformirana i nacionalizovana u doba SFRJ. Pre tri godine grupa naslednika starih vlasnika pokrenula je inicijativu da se u okviru sprovođenja hrvatskog zakona o restituciji obnovi rad Srpske banke i njima prizna udeoničarstvo.Ode na privatne računeTada su i Milorad Pupovac i Ananije Pavićević podržali ovu inicijativu obećavši svakovrsnu pomoć. U ogromnu imovinu koja je nekada pripadala Srpskoj banci spadaju, između ostalih, dubrovački hoteli Lapad i Imperijal, kao i Rudnik Trepča na Kosmetu. U slučaju dosledne primene zakona o restituciji, kako u Hrvatskoj, tako isto i na Kosovu, sve ovo bi moralo da bude vraćeno naslednicima predratnih deoničara Srpske banke.

Pošto sadašnji srpski režim dobrosusedske odnose Srbije sa komšilukom definiše isključivo kao odricanje srpskih interesa, projekat obnove rada Srpske banke tiho je predat zaboravu. Ne bi čudilo da su sadašnji vlasnici ogromne imovine ove banke našli načina da se finansijski oduže Tadiću, Pajtiću i njihovim satrapima za ovaj velikodušni gest.

Tako je, konačno, odluka pala da se preuzme nepoznata A štedna banka malog poduzetništva DD iz Zagreba, koju je 2008. osnovala Nova ljubljanska banka. Za većinski udeo u osnovnom kapitalu ove banke, koja se preimenovala u Tesla banku, Fond za razvoj Vojvodine je platio šest miliona kuna, odnosno manje od milion evra, što pokazuje koliko je do preuzimanja beznačajna i slaba bila ova banka.

Kada se sve ovo pogleda, a posebno kada se pročita informacija da do kraja godine Fond za razvoj Vojvodine planira da u osnovni kapital Tesla banke ukupno uloži petnaestak miliona evra, vidi se da je ovo još jedna kapija kroz koju novac svih građana Srbije treba da bude izvučen u inostranstvo i, konačno, uložen na privatne račune današnjih vlastodržaca.

Zvanično, Tesla banka treba da investira u srpske sredine u Hrvatskoj. Pajtić sa tim krajevima nema dodirnih tačaka, osim ako na obroncima Dinare nije otkrio nekog novog ljubavnika kome bi novčano da pomogne.

U Vojvodini, međutim, postoji veoma agilna grupa "izbeglica" iz Hrvatske koje privlače zvuci rodnog kraja. Među njih spadaju Petar Matijević (Mesna industrija Matijević) i Mirko Dubroja (Karin komerc) sa svojim poslovnim kmetovima.

Obojica imaju itekako jake interese da puste korenje i kod našeg zapadnog komšije, pa im Pajtićev Fond za razvoj Vojvodine dobro dođe kao automat za besplatno ispunjavanje poslovnih želja.

Preko Tesla banke odvijaće se u Hrvatskoj kreditiranje poslovnih poduhvata pomenute grupe značajnih finansijera Demokratske stranke u Vojvodini i to za račun siromašnih građana Srbije.Ako su oni uzor, onda...Da je država ne loš, nego katastrofalan gazda banaka vidi se iz izveštaja Razvojne banke Vojvodine o poslovanju za prvo polugodište ove godine.

U pomenutom periodu banka je napravila gubitak od čak 314 miliona dinara, za razliku od prve polovine 2010. kada je zabeležena bruto dobit od 43,3 miliona dinara.

Osnovni biznis bivše Metals banke zabeležio je negativan trend. Prihod od kamata iznosio je 1,85 milijardi dinara i bio je 2,5 odsto slabiji nego prvih šest meseci lani, dok su prihodi od naknada i provizija pali 18,7 odsto, na 294,7 miliona dinara. RBV je zabeležila prihod od kursnih razlika od 225,6 miliona dinara, usled jačanja kursa dinara, dok su rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja smanjeni 8,3 odsto, na 506 miliona dinara.

Ako je ovo reper za poslovanje Tesla banke, onda će srpski poreski obveznici još dublje morati da zavuku ruku u svoj ionako već ispražnjeni džep.RE: Ko finansira "demokrate"? - Ројалист - 10-12-2015

“Demokratska pomoć” odabranim srpskim političarima

I u Srbiji se pokazalo da je “demokratska pomoć” odabranim partijama i organizacijama kroz obezbeđivanje izbornog uspeha u svrhu “ostvarivanja neoliberalnih ciljeva” efikasnija od vojne intervencije. NED je imao presudan uticaj na stvaranje brojnih nevladinih organizacija kod nas, od kojih su neke prerasle u političke stranke. Tako je G17 plus, prema pisanju švedskog lista Aftonbladet, stvorila podružnica NED-a, CIPE (Centar za privatno poduzetništvo), za šta se potvrda može naći u izveštaju NED-a od 10. decembra 1998. godine, koji je pisao Pol Makkarti. G17 plus je odmah i pokazao zahvalnost svojim osnivačima, uništavajući srpske banke pod dirigentskom palicom činovnika Svetske banke i sprovodeći svih ovih godina neoliberalni ekonomski koncept. Takođe, ni CESID-a ne bi bilo da nije bilo NED-a, koji i danas finansira rad ovde organizacije, što se može videti na njihovom sajtu.

Jedan od mo žda najboljih javnih izvora koji gotovo do tančina opisuje “demokratsku pomoć” SAD odabranim partijama i organizacijama u Srbiji za vreme izbora 2000. godine jeste tekst koji se pojavio u Washington Post-u 11. decembra 2000. pod naslovom “ Američki saveti vodili Miloševićevu opoziciju”. U tekstu se opisuje ova, kako list navodi, otvorena operacija, čudna mešavina tajnosti i otvorenosti, koju su finansirale kongresna izdvajanja od približno 10 miliona dolara za fiskalnu 1999. i 31 milion dolara za 2000. godinu.

“Glavnu ulogu su igrali Stejt dipartment i američka Agencija za međunarodni razvoj, vladina agencija za pomoć stranim zemljama, koja je dostavljala novac preko komercijalnih ugovarača i neprofitnih grupa kao što su NDI i njegov republikanski pandan, Međunarodni republikanski institut (IRI). Dok je NDI radio blisko sa srpskim opozicionim strankama, IRI je fokusirao svoju pažnju na Otpor , koji je služio kao ideološka i organizaciona kičma revolucije. U martu je IRI platio da dvadesetak lidera Otpora pohađa seminar o nenasilnom otporu u hotelu ‘Hilton' u Budimpešti, nekoliko stotina jardi duž Dunava od hotela ‘Mariot' kojeg favorizuje NDI.”


RE: Ko finansira "demokrate"? - Ројалист - 11-12-2015

...seminari se i dalje pretežno oslanjaju naeksterne organizacije i međunarodne fondove (ali ideološki slične). Oni koji se najčešće pominju su NDI, IRI, fondacije „Fridrih Ebert”, „Konrad Adenauer”, londonska Vestminster fondacija, a od domaćih – Beogradski fond za političku izuzetnost i Beogradska otvorena škola.

U saradnji s holandskim fondom „Alfred Mozer” nedavno je organizovan seminar za 90 odbornika DS-a mlađih od 30 godina iz čitave Srbije. Seminari su bili u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Vrnjačkoj Banji, a odbornici su učili o javnom nastupi ali i o tome kako se kreira budžet.

Grupa omladinaca DS-a, koja se upravo vratila iz Austrije sa Svetskog festivala socijalističke omladine, ovogodišnji skup će sigurno zapamtiti...


RE: Ko finansira "demokrate"? - Ројалист - 12-12-2015

ДС финансира и Социјалистичка Интернационала, чији је ДС активан члан...


RE: Ko finansira "demokrate"? - Ројалист - 12-12-2015

Посебно је питање колики је део колача од Ђиласовог монопола једно време на рекламирање у медијима завршио у партијској каси ДС???

Цитат:Uoči i nakon mitinga opozicione Demokratske stranke (25.4.2015), otvoreno je pitanje finansiranja troškova ovog događaja. Nema sumnje da svaki veći javni skup podrazumeva značajne troškove, pogotovo kada obuhvata i autobuski prevoz učesnika iz drugih gradova (što se dogodilo i na ovom mitingu). Pitanje je utoliko interesantnije i umesnije zato što, prema podacima NBS, Demokratska stranka ima neizmirena dugovanja, zbog čega joj je račun u blokadi.

Pošto političke stranke sve svoje troškove moraju plaćati sa računa, a račun je u blokadi, plaćanje troškova ovog mitinga bi moglo biti legalno na neki od sledećih načina: 1) da su pružaoci usluga pristali na to da im bude plaćeno odloženo (kad račun više ne bude bio u blokadi); 2) da su autoprevoznici i drugi pružaoci usluga donirali "u naturi" te usluge. Ovo drugo bi moglo biti zakonito jedino ako i sami davaoci takvih priloga u naturi ispunjavaju sve zakonske uslove - nemaju neizmirenih dugovanja prema državi, ne bave se proizvodnjom akciznih proizvoda, nisu u javnom vlasništvu, vrednost davanja je ispod 200 prosečnih zarada...

U slučaju da je reč o poklonima, onda bi oni trebalo da budu prikazani u roku od 8 dana na saju Demokratske stranke (svaki prilog koji premašuje jednu prosečnu zaradu). Kad je reč o javnosti drugih podataka, ne postoji zakonska obaveza da se za veće skupove koji se organizuju van doba izborne kampanje priprema poseban izveštaj. Podaci o tome se prikazuju samo u godišnjem finansijskom izveštaju, što će, u ovom slučaju, biti tek za godinu dana. To je, očigledno, još jedna manjkavost aktuelnih zakonskih rešenja, koju bi trebalo otkloniti. Proveru podataka u slučaju sumnje u izvore i način finansiranja, i pre nego što bude podnet izveštaj, može da izvrši (npr. po predstavci, ili po službenoj dužnosti, nakon uvida u pisanje medija) Agencija za borbu protiv korupcije.


НЕД (хуманитарна агенција ЦИА) финансира НВО по Србији

[Слика: ned21-300x215.jpg]

Према годишњем изваштају америчког НЕД (Национална задужбина за демократију) за 2011.годину, 20 невладиних организација у Србији примило је укупно милион долара за промоцију посебности „регија у Србији“, као што су Војводина и „Санџак“, за утицање на доношење закона, усмеравање новинара, борбу за децентрализацију, отварање форума о евро-атлантским интеграцијама.

Ко финансира Независно удружење новинара Србије – НУНС, Истиномер, Пешчаник, Е-новине, НИП Врањске или ЈУКОМ – и зашто? Одговор стиже директно из пера америчких оснивача овог приватног фонда Конгреса САД.

Асоцијација локалних независних медија „локал прес“
40 000 долара

Да настави са извештавањем о изазовима који су пред Србијом на путу демократске транзиције – на локалном нивоу. Зато ће 15 чланица Асоцијације произвести, разменити и објавити серију од 17 чланака у којима ће се разматрати различити аспекти процеса децентрализације у Србији и информисати грађане како (де)централизација утиче на њихове заједнице.

Размена чланака, јавни округли сто и телевизијски програм ће проширити домет пројекта на целу земљу.

Центар за развој цивилних ресурса
40 586 долара

Да настави да промовише слободу изражавања и поштовање различитости и људских права на југу Србије. Дата средства ће покрити оперативне трошкове алтернативног културног центра ове организације, који ће организовати серију од 16 дискусионих панела, округлих столова, изложби, радионица и јавних догађаја на тему људских права и недавних конфликата на Балкану.

Центар за међународно приватно предузетништво (ЦИПЕ)
256 569 долара

Да ојача „глас бизниса“ у „јавно – приватном дијалогу“ и да повећа капацитет српске пословне заједнице да учествује у процесу доношења закона.
ЦИПЕ и његов партнер ће консултовати чланове регионалних трговинских комора о препрекама за обављање пословних активности и њиховим предлозима за реформе, помоћи ће им да се ангажују у лобистичким кампањама код владе и помоћи у надзирању статуса законодавних предлога.


Центар за истраживање, транспарентност и одговорност
48 750 долара

Да промовише транспарентност и одговорност српског парламента.
Центар ће надзирати заседања парламента, анализирати извештаје и ток рада парламента, пратити општи законодавни процес и трендове и бележити иступања индивидуалних посланика.
Резултати надзора ће бити представљени на посебном сајту који ће бити повезан са револуционарним вебсајтом „Истиномер“ те организације.
Центар ће такође организовати промотивне догађаје, држати прес-конференције и објављивати билтен ради даљег промовисања њених резултата у надзору.

Центар је добио још 47 000 да настави да развија и промовише свој револуционарни веб сајт www.istinomer.rs који служи као свеобухватна база података за проверу тачности политичких чињеница. Сајт пружа непартијска поређења и процене изјава званичника и њихове наступе у Србији.
Веб сајт ће бити проширен тако да укључи анализе које ће подносити НВО активисти и новинари у десет градова, које ће Центар обучити да надгледају рад и изјаве власти и званичника на локалном нивоу.


Е новине
41 850 долара

Да промовишу више професионалне и етичке стандарде у новинарству у Србији и региону.
Током девет месеци особље Е новина и новинари сарадници ће производити око 15 аналитичких текстова месечно за on line дневник www.e-novine.com како би подигли свест о улози медија током ратова деведесетих година, и како би охрабрили јавну дебату о тренутној медијској ситуацији у региону.

Пешчаник
397 700 долара

Да настави да охрабрује јавну дебату о најважнијим друштвеним, политичким и економским темама везаним за српску демократску транзицију, као део популарног мултимедијалног програма који представља форум за отворену дискусију истакнутих законодаваца, грађанских и политичких лидера, новинара и академика. Пешчаник ће за ово користити НЕД фондове да настави са производњом свог највише рангираног недељног радио-програма и свог интерактивног политичког е–часописа: www.pescanik.net
Отприлике 32 радио програма и 75 чланака ће бити произведени и објављени.

НУНС
31 500 долара

Да настави да омогућава независно извештавање у Србији.
Кроз свој Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС), Удружење ће наставити да промовише концепт независног извештавања и повећати вештине младих новинара да производе квалитетне истраживачке чланке.
ЦИНС ће огранизовати семинар, у трајању од 12 недеља, за истраживачко новинарство за 30 и приправништво за групу од 10 одабраних младих новинара. Најбољих пет ће добити стипендије да произведу истраживачке чланке.

наставља се...

НДНВ (Независно друштво новинара Војводине)
289 800 долара

Да настави да обезбеђују форум за јавни дијалог о кључним питањима са којима се суочава српска демократска транзиција.
НДВД ће организовати 6 панела о децентрализацији у Србији и одржаће тренинг-семинар за новинаре и уреднике који се баве овим темама.
Додатно, НДВД ће надоградити и наставити да одржава веб сајт www.autonomija.info , важан извор вести и форум за јавну дебату.

ЈУКОМ (Комитет правника за људска права)
44 700 долара

Да отвори дебату и промовишу идеје уставне реформе у Србији. ЈУКОМ ће анализирати недостатке актуелног устава у погледу владавине, владавине закона и људских права и предлагати амандмане који су неопходни да се устав поравна са ЕУ стандардима.
Са партнерским организацијама, ЈУКОМ ће јавно промовисати своје закључке и заговарати усвајање препоручених амандмана.

Миленијум
29 900 долара

Да настави промоцију демократских вредности и да настави да подстиче јавну дебату међу грађанима централне Србије о најважнијим социјалним, економским и политичким темама у вези са евро-атлантским интегацијама Србије.
Миленијум ће организовати серију од 15 филмских пројекција и ТВ дебата у 9 различитих српских градова, што ће омогућити форум за отворену дискусију истакнутих законодаваца, грађанских и политичких лидера, новинара и интелектуалаца пред живом публиком.

Национална коалиција за децентрализацију
43 950 долара

Да настави да унапређује процес децентрализације у Србији изграђујући подршку јавности за реформу локалне власти и децентрализацију.
Користећи моћ нових и традиционалних медија, коалиција ће организовати мултимедијалну кампању, осмишљену да мотивише обичне грађане да учествују у процесу унапређивања децентрализације.
Кампања ће укључити серију ТВ програма „он лајн“ такмичење, штампане и електронске билтене и друге форме отварања ка грађанима и њиховим изабраним представницима.

НИП Врањске
20 000 долара

Да истраже, произведу и објаве 24 велике теме односно чланке који се тичу кључних политичких, социјалних и економских питања од значаја за етничке заједнице на југу Србије.
Нудећи висококвалитетне, избалансиране и актуелне информације од општег интереса за све грађане, Врањске ће наставити да подстичу дијалог и граде поверење између албанске и српске заједнице у овој проблематичној регији.

Школа новинарства Нови Сад
58 000 долара

Да спроведе широку кампању која има за циљ подизање јавне свести о превази корупције у кључним јавним аренама – као што су политика, здравство и образовање.
Кампања, која ће бити спроведена у 4 земље југоисточне Европе ће циљати на омладину и у њу ће бити укључене креативне студентске акције, медијске продукције и регионални форуми.
У оквиру ширег, вишегодишњег пројекта, средства НЕД ће бити искоришћена за спровођење активности у Србији.

Регионални центар за мањине
29 800 долара

А подигне јавну свест и охрабри адекватну примену антидискриминаторног законодавства у Србији. Центар ће организовати тренинге да изгради капацитете локалних организација за људска права који ће покретати питања дискриминаторног понашања и праксе, надгледати рад релевантних регулаторних тела, промовисати препоруке за унапређену примену закона,

Истаживачки центар Лесковац
38 000 долара

Да настави да изграђује вештине студената активиста на југу Србије и да им омогући да играју значајнију улогу у промовисању питања који се односе на омладину у овом неразвијеном региону. Пројекат ће бити спроведен у две јужне општине Јабланица и Пчиња, укључиће три тренинга, 15 радионица, шестодневни семинар, серију средњошколских дебата, допуњених месечном публикацијом коју припреме учесници.


Урбан ин
38 000 долара

Да охрабри јавну дебату о најважнијим политичким, економским и социјалним темама које се односе на проблематичну регију Санџака.
Урбан ин ће организовати 8 јавних дебата, које ће бити ТВ емитоване и које ће омогућити форум за оторену дискусију власти, цивилних и политичких лидера, новинара и интелектуалаца пред живом публиком.
Урбан ин ће организовати три догађаја за промоцију регионалног дијалога и сарадње са активистима из суседних држава.

Војвођанка – регионална женска иницијатива
50 000 долара

Да настави да подстиче јавну дебату о људским правима и да подижу свест о људским правима. Шесте године, Војвођанка ће организовати Фестивал људских права – VIVISECTfest у 13 градова у Србији.
Храбрим коришћењем фотографија и документараца, фестивал даје јединствен оквир за дебату о питањима која су важна за демократизацију западног Балкана.
Очекује се да ће више од 6000 људи посетити фестивал „Освајање слободе“ у 2011.

Омладински центар ЦК 13
26 986 долара

Да спроведе мултимедијални програм едукације који промовише омладински активизам и поштовање различитости у српској покрајини Војводини.
ЦК13 ће организовати серију од најмање 40 радионица, наступа, публикација и других активности, представљајући младим људима другачија средства за изражавање и обезбеђује им вештине да обликују јавну дебату на нов и креативан начин..
Центар ће, такође, обезбедити форум за јавни дијалог о осетљивим питањима са којима се суочава омладина у Војводини.

Иницијатива Зајечар
48 900 долара

Да настави да промовише омладински активизам у јужној Србији оснажујући средњошколске парламенте и омладинске НВО, омогућавајући им да играју значајнију улогу у питањима која се односе на омладину.
Иницијатива ће организовати тренинге да помогне младима да се више укључе у своју заједницу и дати мале донације до 3000 долара за око пет организација у тимочкој регији.

Србија је, иначе, међу чак 90 земаља у којима САД реализују 1000 пројеката преко НЕД фондације.