Погледи форум
Сарадња ЈВуО и комуниста - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Четнички покрет (https://www.pogledi.rs/forum/forum-17.html)
+--- Тема: Сарадња ЈВуО и комуниста (/thread-2502.html)

Странице: 1 2 3 4

Сарадња ЈВуО и комуниста - Нке - 20-05-2017

Одмах да се разумемо да ово није никаква провокација.

Видим да овде лепо сарађујете, па бих вас замолио да напишете нешто о сарадњи из ратних година.

Хвала.

RE: Сарадња ЈВуО и комуниста - Милослав Самарџић - 20-05-2017

Није постојао никакав вид сарадње ЈВуО и комуниста.

RE: Сарадња ЈВуО и комуниста - Перун - 20-05-2017

Широка тема... Искрене сарадње ту никад није било. Разлог се зна.

Четнички одреди ( ЈВуО је назив који је касније настао ), ,, заједно са партизанима ", ослободили су неке градове а приликом опсада других претрпели су неуспех. ( Пре свега мислим на територију данашње Србије где су поделе прво настале. У другим крајевима сви су се борили заједно као ,, устаници ". Поделе су касније настале.)

Конкретно, покрену причу о ослобађању неких од ових градова па ћемо се ми укључити. Није поента да ми нешто пишемо а да ти контрираш и да притом не износиш аргументе који би показали да нисмо у праву. Изволи.

RE: Сарадња ЈВуО и комуниста - Нке - 20-05-2017

Не контрирам, али је дефинитивно било сарадње до новембра 41.

(20-05-2017, 03:55 PM)Нке Пише:  Не контрирам, али је дефинитивно било сарадње до новембра 41.

Самарџић хоће да каже да није било сарадње под именом ЈВуО. Објаснио сам то у претходној поруци.

RE: Сарадња ЈВуО и комуниста - Милослав Самарџић - 20-05-2017

(20-05-2017, 03:47 PM)Перун Пише:  Широка тема... Искрене сарадње ту никад није било. Разлог се зна.

Четнички одреди ( ЈВуО је назив који је касније настао ), ,, заједно са партизанима ", ослободили су неке градове а приликом опсада других претрпели су неуспех. ( Пре свега мислим на територију данашње Србије где су поделе прво настале. У другим крајевима сви су се борили заједно као ,, устаници ". Поделе су касније настале.)
Тачно тако. ЈВуО је настао после тзв. сарадње.
А та ''сарадња'' била је у ствари тактизирање док се не стекну услови за уништење.
Разуме се, истовремено тактизирањње и од стране комуниста.

(20-05-2017, 03:56 PM)Перун Пише:  
(20-05-2017, 03:55 PM)Нке Пише:  Не контрирам, али је дефинитивно било сарадње до новембра 41.

Самарџић хоће да каже да није било сарадње под именом ЈВуО. Објаснио сам то у претходној поруци.

У реду.

То је по мени игра речи, јел то четнички одреди не подразумевају предратну четничку организацију већ четничке јуришне одреде(дакле, регуларна војска).

Колико знам, нису били сви у јуришним четничким одредима.
Био је Палошевић итд..

Да ли се Дража тада декларисао као четник?

Брзи одред - Горски одред - Четнички одреди ЈВ - ЈВуО.

Јуришни ( касније Четнички ) батаљони су нешто друго. Они су формирани пре ДСР.

Да појасним ако неко не зна за ово што је претходно написано.

Предратно удружење четника је организација војводе Косте Пећанца.

Јуришни четнички одреди су регуларна формација у војсци Краљевине. То је као данас 72. спец. рецимо..

Удружење је удружење, тога и сада има. Одред је војна формација.

(20-05-2017, 05:08 PM)Нке Пише:  Да појасним ако неко не зна за ово што је претходно написано.

Јуришни четнички одреди су регуларна формација у војсци Краљевине.

Да.

(20-05-2017, 05:10 PM)Перун Пише:  Удружење је удружење, тога и сада има. Одред је војна формација.

(20-05-2017, 05:08 PM)Нке Пише:  Да појасним ако неко не зна за ово што је претходно написано.

Јуришни четнички одреди су регуларна формација у војсци Краљевине.

Да.

Добро.

И како су ови други сарађивали са комунистима?

Неуспешно чим су заратили. Шта ћеш, нису имали коректног сарадника.

Рекао сам ти да је тема опширна, вежи се за неки део те ,, сарадње ". Конкретно, заједнички напад на неки град или шта год желиш. Изволи по други пут.

(20-05-2017, 05:51 PM)Перун Пише:  Неуспешно чим су заратили. Шта ћеш, нису имали коректног сарадника.

Рекао сам ти да је тема опширна, вежи се за неки део те ,, сарадње ". Конкретно, заједнички напад на неки град или шта год желиш. Изволи по други пут.

Зашто је регуларна војска сарађивала са партијском војском, паравојском?

Жандармерија, током окупације, задужена је да разoружа ( по потреби ликвидира) све наоружане ,, бандите ". Жандармерија је била расформирана тако да је оружје, поред рег. војске, могао да носи ко год жели.

Посао регуларне војске био је да ослободи отаџбину (првенствено да сачува Српство од усташа). Нису се сукобљавали са партизанима ( осим неколико случајева нпр. с. Планиница ) па им је једино остало да ,, сарађују ".

Било је преговора пук. Михаиловић - пук. Тришић из жандармерије ( уколико не грешим ).