П Е Ч У Р К Е -
Шумадинац - 17-03-2018
.
Печурке су често била храна Четника. А и наш народ има велику традицију у сакупљању, преради, конзервирању, спремању за јело, итд. разних врста печурака.
Ове године прва. Прва стиже. Набрах око 3-4 кила у храстовој шуми. Зову се МАРТОВКЕ, веома су укусне.
RE: П Е Ч У Р К Е -
Николај - 17-03-2018
Мени у дворишту и шљивару, на селу, расту неке али не знам да ли се једу, не би се зајебавао са тим.
Иначе, волим да их једем, шампињоне углавном, или оне буковаче. Пропржим са луком и додам мало сенф. А и на жар кад се баце су екстра.
RE: П Е Ч У Р К Е -
Павле - 17-03-2018
RE: П Е Ч У Р К Е -
Жаре - 18-03-2018
Одлична тема! Међутим, ако се Просветар и Усралевичар не укључе, пиши пропало
RE: П Е Ч У Р К Е -
ЛукаЛоко - 19-03-2018
Шумадинац,
честитања на берби! И ја сам гљивар.

Иначе, да ти кажем истину, први пут видим мартовке које расту уз храсте, а не уз јеле.
Да ли није то можда мешовита шума?
RE: П Е Ч У Р К Е -
Шумадинац - 19-03-2018
(19-03-2018, 12:23 AM)ЛукаЛоко Пише: Шумадинац,
честитања на берби! И ја сам гљивар.
Иначе, да ти кажем истину, први пут видим мартовке које расту уз храсте, а не уз јеле.
Да ли није то можда мешовита шума?
Не. Мартовке се најчешће и срећу у храстовим шумама. Има их и у буковим шумама.
Подели са нама знање и искуство!
RE: П Е Ч У Р К Е -
luka.luke - 20-03-2018
Ове мартовке ми не једемо, односно ми површни познаваоци гљива се не усуђујемо да их једемо. Прва гљива коју једемо је смрчак или како га неки код нас зову шмрљак, али га је тешко наћи Расте одмах након копњења снијега. Сљедећа која се код нас (САО Романија) појављује је "редуша" и много је добра, мени, а и многима најбоља.
Николај, препорука:
пробај неке племените врсте које се не дају узагајати, много су боље од шампињона и буковача
RE: П Е Ч У Р К Е -
Николај - 20-03-2018
Пробао бих ја радо, али треба ми неко стручан за то.
RE: П Е Ч У Р К Е -
смедерево - 20-03-2018
Јел' има вргања?
RE: П Е Ч У Р К Е -
luka.luke - 20-03-2018
Рано је за вргањ , креће тек од половине љета
RE: П Е Ч У Р К Е -
смедерево - 20-03-2018
Јео сам га у Жагубици, август месец. Сушени и печени(кувани). Нисам љубитељ печурака, али ми се ово баш допало.
RE: П Е Ч У Р К Е -
Перун - 20-03-2018
А гулаш од вргања?
RE: П Е Ч У Р К Е -
Шумадинац - 20-03-2018
(20-03-2018, 04:50 PM)Николај Пише: Пробао бих ја радо, али треба ми неко стручан за то.
Када будеш имао времена сликај их, па можда можемо да их идентификујемо.
RE: П Е Ч У Р К Е -
смедерево - 20-03-2018
(20-03-2018, 06:06 PM)Перун Пише: А гулаш од вргања?
Гулаш је био са месом од дивље свиње, додати су и вргањи при крају кувања.