Деца пуковника Дује Смиљанића -
Милослав Самарџић - 31-07-2019
Син пуковника Душана Дује Смиљанића, команданта Шумадијске групе корпуса, обратио ми се преко једног ФБ пријатеља тражећи примерак романа "Борачки крш". Примерак који има у међувремену се распао.
Наиме, његов отац је један од главних ликова романа, а роман је писан на основу стварних догађаја. Тако је написан и факат да је његова мајка била Хрватица.
Жена, син и ћерка пуковника Смиљанића доживели су тешку тортуру после рата. Син је на крају емигрирао у Скандинавију, а сада повремено живи и у Републици Српској. Активан је у Српској православној цркви. Ћерка живи у Србији.
Информације које су се појавиле на нету да су Смиљанићева деца постала Хрвати, нису тачне. Њима није вило познато да је њиховом оцу подигнут споменик у родном Јабучју код Ваљева.
RE: Деца пуковника Дује Смиљанића -
Бенито - 31-07-2019
Па, пошто сам ја тај који је ту информацију поставио на њету, ево јавно се извињавам.
ПС сад је само питање са киме су ови Равногорци из Јабучја уопште ступили у контакт.
Вероватно су у именику за Загреб тражили Смиљаниће.
Бенито - 31-07-2019
Они су толико били разочарани да не могу да ти опишем.
Барем ти знаш колико је истраживање тежак посао.
Мића Адмирал - 31-07-2019
Не могу да верујем да ови из Јабучја нису знали ово што наводи Милослав, па Дуја је имао петоро браће ( Николу, Божидара, Никодина, Благоја и Миленка ), а они бројно потомство.
Бенито - 31-07-2019
Вала баш- свашта.
Милослав Самарџић - 06-08-2019
Сад сам ја на реду да се извињавам. Ступио сам директно у контакт са човеком. Није син Дује, већ капетана прве класе Бранка Смиљанића. Бранко је био је у првој групи са Дражом, рањен у борби против Немаца крајем априла 1941. код Хан Пијеска. Илегално пребачен у БГ на лечење, а после илегалац. По струци обавештајни официр. Ухапшен од Немаца крајем 1941. и после уобичајене тортуре пребачен у неки логор на Балтику. После рата комунисти му судили у Бањалуци, али није осуђен. Емигрирао у Париз.
Све у свему, о деци Дује Смиљанића немамо информације.
Милослав Самарџић - 06-08-2019
Капетан Бранко Смиљанић:
Перун - 06-08-2019
(06-08-2019, 10:09 PM)Милослав Самарџић Пише: Капетан Бранко Смиљанић:
![[Слика: received-356018351999460.jpg]](https://i.postimg.cc/ZvBtSxXd/received-356018351999460.jpg)
Одакле је родом?
Милослав Самарџић - 07-08-2019
Изгледа Бањалука, питаћу сад.
Николај - 07-08-2019
Је л' га помиње неко у мемоарима као члана групе у Босни?
Шумадинац - 25-05-2025
...Па да видиш шумадијског птића Дују Смиљанића...
У Јабучју је данас служен парастос у славу и част п. пуковника Душана Дује Смиљанића ком се навршило равно 80. година од погибије. Осамдесет година без права на гроб, парастос, истину и правду.
Попут стотине хиљада својих сабораца, немамо прецизно место његове погибије, зна се да је на обали Дрине пао у борби против црвених фаланги, такође и место где је његово тело највероватније са осталима бачено, остаје непознаница.
Знамо само једно, то је да медијски јавни сервис Србије ког плаћају грађани, и даље снима афирмативне играно-документарне филмове о највећим злочинцима над српским народом Јосипу Брозу, Александру Ранковићу и осталима. Док читава једна генерација, њени најбољи синови, официри и војници, газде и домаћини, занатлије и трговци вапе за правдом из тнаних и незнаних јама, јендека и стратишта...
РП Лајковац је 2018. подигао спомен плочу на гробљу код цркве у родном Дујином селу - Јабучју.
https://m.facebook.com/100068581314827/
Мића Адмирал - 26-05-2025
Ова страница о Дуји Смиљанићу, од почетка па до краја (год. рођења на споменику) ишла је из грешке у грешку.
Нема друге него да се сачека још који месец дана до књиге: " Витезови Карађорђеве звезде ЈВуО 1941 - 1945 "