Погледи форум
''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Свет (https://www.pogledi.rs/forum/forum-24.html)
+--- Форум: Погледи България (https://www.pogledi.rs/forum/forum-26.html)
+--- Тема: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' (/thread-407.html)

Странице: 1 2 3

''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Владимир Петровић - 16-11-2013

SRPSKA MI TRUBA ZATRUBI
(anonymous)

Srpska mi truba zatrubi
Vo tova selo Drenovo,
''Spremte se spremte četnici,
Silna će borba da bude!''

Najnapred ide pred četom
Jovan Babunski vojvoda,
Po njega ide pred četom
Vasilj Veleški vojvoda.

Izvika Jovan Babunski:
''Drž'te go selo ozdola,
Drž'te go selo ozdola,
Tuva je Stevan Dimitrov!''

Izvika Jovan Babunski,
''Predaj se, predaj Stevane!''
''Ne se predavam Jovane,
Az sam balgarski vojvoda!''

Povika Vasilj Veleški:
''Frlajte bombe četnici!''
Počna mi kuća da gori,
Iz kuće Stevan govori:

''Puštaj me, puštaj Jovane,
Četa će da mi sagore!''
Srpska mi truba trubeše,
Drenovo selo goreše!

1. ŠUMIJE VARDAR

(anonymous)

Vetar si veje, strašno besneje,
Šumije Vardar, gordo se leje.

Ženite plačat, pištat decata,
Kuršumi zviždat dur do nebesa.

Oj, tamo dole na sred, na Balkan,
Tamo se biju mladi junaci.

Mladi junaci, sve Maćedonci,
Mlada srpčinja, sve neženjena.

Bojak si bija, pesmu ni pevat,
Na svojta majka Maćedonija.

Maćedonkite vence gi pletu,
Od svojto srce, od gorsko cveće.

2. SEDNAL MI DŽEMO

(anonymous)

Sednal mi Džemo sloboden, Džemo
Pod taja kruša gornica,
Na taja njiva ornica,
Vo leva roka ćilibar,
Vo desna roka martinka!
Majka mu veli, govori:
''Ne sedi, sinko, sloboden,
Sloboden, Džemo, raspašan,
Srbite glava dignale,
Iskočil Micko komita
So sedamdeset družina''.
Togaj mi Džemo govori,
-Ne boj se, majko, Srbina:
Srpska mi puška ne dupi,
Srpska mi sabja ne seče.
Ušte mi Džemo ne svrši-
Ete go Micko vojvoda!
Letna mi Džemo da bega,
Niz taja pusta planina.
Togaj mu Micko povika:
-Počekaj, Džemo ne begaj
Da vidiš, Džemo junače,
Dupi li puška srbinska,
Seče li sabja komitska!

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Иванов - 19-11-2013

Македония - освободена? За Стара Сърбия - наистина, но Македония изобщо не е освободена а си е завзета от Сърбия.....

Хм, впрочем защо темата е в раздел "България"? Точно на мястото си е ! Smile

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Владимир Петровић - 15-12-2013

[Слика: Map+of+the+territorial+development+of+Se...7-1913.png]

NjKV Aleksandar II Karađorđević | HRH Alexander II Karageorgevitch

na Facebook:

“На данашњи дан, 6. септембра 1913. године, у Рибарској Бањи код Крушевца, мој прадеда, Њ.В. Краљ Петар I потписао је и свечано објавио Прокламацију о присједињавању ослобођених области Краљевини Србији (Проглас о присједињавању јужних крајева).

“Прокламација је директна последица одредби Букурешког мира (10. август 1913. године) којим је окончан Други балкански рат.

“Данас се навршава тачно 100 година од потписивања те историјске прокламације.

“На жалост, услед раније прихваћених обавеза нисам у могућности са присуствујем обележавању овог, за нашу земљу, великог и значајног јубилеја, који ће бити обележен данас у Рибарској Бањи.

“Повратак јужних крајева под окриљем матице Србије био је испуњење вишевековног сна и круна огромних напора које је наш народ у рату и миру поднео испуњавајући завет часног Кнеза Лазара.

“Веома је важно сећати се и обележавати овакве, за нашу земљу, веома значајне датуме, јер је то једини начин дa сачувамо нашу националну историју и традицију.”

NjKV Aleksandar II Karađorđević | HRH Alexander II Karageorgevitch

Извор: http://www.heroesofserbia.com/2013/09/100-septembar-2013.html

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Иванов - 16-12-2013

Не е в час кралят ви, за съжаление.... Македония не е сръбска земя, а източник на най-великата балканска глупост. Това е сътворил дядо му през 1913 г., най-великата балканска глупост.

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Владимир Петровић - 22-12-2013

PESMA VOJVODI LUNETU

Vadi vodu kćeri hitaj doma,
Doći će nam jedna četa nova.
Pred četom je Lune mlad vojvoda,
Dičan junak srpskoga roda.

Gazi četa crn se barjak vije,
Sve delije, iz Stare Srbije.
Na ramenu nose puške ''šarne'',
O pojasu bombe ''leševare''.

Putem ide četa, vedra čela,
A pred četom mladi Lune peva:
''Dok je oštra ova kama naša,
Ne boj'te se braćo bugaraša!''

Koj ne žali braćo mlad umreti,
Nek se javi Lunetovoj četi.
Koj ne žali život za slobodu,
Nek se javi Lunetovom vodu.

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Иванов - 24-12-2013

SmileSmileSmile Не бойте се бугараша, USA ще спечели Първата световна война за нас )))

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Владимир Петровић - 25-12-2013

Opet cete vi, bugarasi, pevati, kao 1944. godine, kada ste kapitulirali, a Nemci vas poslali duz Nisave u gacama>

BALGARIA, BALGARIA,
SIČKITA ZEMLJA,
KOJ SA GAŠTE, KOJ BEZ GAŠTE,
IDE SI DOMAБаја

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Владимир Петровић - 26-12-2013

ANEGDOTA SA RADIJA SOFIJA IZ WWII

A български самолет отлетя да бомбардират Лондон, дори преди три дни, все още не е върнал, никой не знае какво огромно нещо е направил, когато тя не!

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Иванов - 27-12-2013

Български самолет отлетя да бомбардира Лондон, но от три дни го няма да се разбере каква голяма работа е направил!

Анекдотът е стар и е български Smile))

Ей, брате сърбине, два пъти ви спечелиха войната американците, ама трети път няма да има. Смарање бреХармоника

Спешно се сещай за Балканския съюз, иначе лошо... Јок

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Владимир Петровић - 27-12-2013

Балкански съюз е възможно само между Румъния, България, Сърбия и Черна гора, на алианса с РусияБаја

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Иванов - 27-12-2013

А трябва и самостоятелен, самостоятелен! С Русия или с който и да е, важна е хармонията на Балканите!

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - БГПич - 01-03-2014

(27-12-2013, 10:13 AM)Владимир Петровић Пише:  на алианса с РусияБаја
С Русия - нанай! Как пък не, наглец! Я нааборот обратно в Сибир!

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Милослав Самарџић - 01-03-2014

Е, где си, Бугарине. Smile
Јеси ли ти оно хвалио ЕУ пре 5-6 година, овде?
Би ли отворио тему ''Бугарска у ЕУ'', са разним подацима, то нас занима...

RE: ''100-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA STARE SRBIJE I MAĆEDONIJE'' - Иванов - 05-03-2014

EU, както казваш ти, си има много за хвалене и много глупости си има.

А Балканския съюз загина през 1913 г. и днес вече не виждам как може да съществува. Всички ставаме европейски окръзи....

Тежко ни, защото трябва да си пазим националните култури оттука нататък, а това е тежка задача. България вече 25 години губи българското 1 по 1. И вас ви чака същото.

Ей вижте тая тема - особождение на Стара Сърбия и Македония... Каква Македония сте освободили, като трябваше след това 20 години да държите военно положение в нея?? От самото начало грешка, и още не се разбира тая грешка...

Имало е още една възможност за Балкански съюз - ако България е била унищожена изцяло, какъвто е бил замисълът през 1913 г., то тогава останалите балкански държави щяха да намерят начин да съществуват, взимайки от територията й...

За съюзи трябват ценности, за ценностите трябват хора. Балканските народи не издържаха изпита на 20 век и затова днес всички за в миша дупка.

Де е Голяма България? Де е голяма Сърбия? Де е Гърция, дето лиза на Европа... обувките повече от 100 години?

Само Турция расте и богатее, а за нас поздрави.