Погледи форум
Rehabilitacija Dragutina Keserovića - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Четнички покрет (https://www.pogledi.rs/forum/forum-17.html)
+--- Тема: Rehabilitacija Dragutina Keserovića (/thread-4147.html)

Странице: 1 2

Rehabilitacija Dragutina Keserovića - Kaludjer - 07-12-2019

Знамо ли шта о рехабилитацији војводе Кесеровића?
Недавно је о томе било у медијима, наводно да је покренут поступак за рехабилитацију https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/477077/srbija-rehabilituje-drazinog-vojvodu-rasinskog-ovaj-proces-izazvao-je-novi-rat-srba-opet-se-koljemo-zbog-istorije. Међутим није ми јасно да ли је то поступак који је од раније покренут или скоро, пошто је чини ми се по члану 9. Закона о рехабилитацији протекао рок за подношење нових захтева, наиме тим је чланом закона било предвиђено да право на подношење захтева за рехабилитацију због повреде права из члана 1. став 1. овог закона престаје протеком пет година од дана ступања на снагу овог закона, а закон је ступио на снагу још негде 2011.

RE: Rehabilitacija Dragutina Keserovića - ХраброСрце - 07-12-2019

Мислим да је Митић објавио ово на некој од тема. Чекамо детаље.

RE: Rehabilitacija Dragutina Keserovića - Kaludjer - 25-06-2021

Да ли неко има информацију да ли је тачно да је Кесеровић рехабилитован,
извор ФБ Serbian Chetniks Australia https://www.facebook.com/SCA333/photos/a.812782268811380/4040575182698723/

Чудно ми је да нико други није објавио.

RE: Rehabilitacija Dragutina Keserovića - Митић - 25-06-2021

На сајту Вишег суда у Београду нема ничег о рехабилитацији Кесеровића

https://www.bg.vi.sud.rs/tekst/125/rehabilitovani-i-odbijeni-zahtevi.php

RE: Rehabilitacija Dragutina Keserovića - Monarhist - 25-06-2021

Инстаргам страница нашег Краљевског дома Карађорђевића је такође пренела ову вест.

Они то не ажурирају, рецимо тамо нема Решења о рехабилитацији Спасоја Дрењанина Зеке, али га је Виши суд у Београду рехабилитовао решењем Рех 96/13 од 21. априла 2015, нема још многих.....

RE: Rehabilitacija Dragutina Keserovića - Николај - 25-06-2021

[Слика: 20210625-135318.jpg]

Ово је заиста одлично,сјајна вест хвала!!!!

RE: Rehabilitacija Dragutina Keserovića - Ђорђе Ивковић - 25-06-2021

(25-06-2021, 01:50 PM)Николај Пише:  [Слика: 20210625-135318.jpg]
Ја лично не делим посебно одушевљење због судских рехабилитација ове врсте. По мени, то је мртво слово на папиру. У јавном простору и даље се претежно ЈВуО третира као "сарадник окупатора", или, великодушно (најчешће неискрено и калкулантски) као "други антифашистички покрет".

(Узгред, за оца, послератног политичког робијаша, нисам хтео да тражим рехабилитацију, јер нећу да ми милост деле деца оних који су га послали на робију и прогонили га цео живот).

Једноставним прегледом биографија најистакнутијих политичких и друштвених личности (укључујући и Патријарха СПЦ) Србије види се да СВИ потичу из партизанских породица, и то у већини из динарских предела, док су четничка деца и унуци дискриминисани до нечега што је слично гетоизацији и апартхејду.

Није кључно питање рехабилитација четника, већ криминализација комуниста и партизана. Док до друштвене свести не продре истина да су партизани и усташе једнаки у злочину, а да је ЈВуО једини антифашистички покрет на тлу Југославије, са свим конкретним последицама које таква промена свести намеће, нема Србима живота.

RE: Rehabilitacija Dragutina Keserovića - Александар Динчић - 25-06-2021

Боже, како ли су само успели...Накачили су му да су се његови људи борили са Немцима и Бугарима у истим рововима против партизана.

Ово је стварно преседан. Наравно, уколико се не усвоји жалба. У супротном, пресуда иде пред Апелационим судом. А нешто ми се чини да ће тако о бити и да креће пролонгирање.

RE: Rehabilitacija Dragutina Keserovića - Милослав Самарџић - 25-06-2021

(25-06-2021, 03:57 PM)Александар Динчић Пише:  

Боже, како ли су само успели...Накачили су му да су се његови људи борили са Немцима и Бугарима у истим рововима против партизана.

Ово је стварно преседан. Наравно, уколико се не усвоји жалба. У супротном, пресуда иде пред Апелационим судом. А нешто ми се чини да ће тако о бити и да креће пролонгирање.
Као за Калабића...

RE: Rehabilitacija Dragutina Keserovića - luka.luke - 25-06-2021

(25-06-2021, 02:57 PM)Ђорђе Ивковић Пише:  Није кључно питање рехабилитација четника, већ криминализација комуниста и партизана. Док до друштвене свести не продре истина да су партизани и усташе једнаки у злочину, а да је ЈВуО једини антифашистички покрет на тлу Југославије, са свим конкретним последицама које таква промена свести намеће, нема Србима живота.

Браво, то је суштина. Без рехабилитовања у пакету свих политичких жртава комунистичког режима , а осуде свих оних који су их "судили" ово нема битан општи. смисао.
Ово ми изгледа, као оно, неко је тада направио грешку па осудио на смрт невина човјека.. Још једна легализација комунистичке власти.

RE: Rehabilitacija Dragutina Keserovića - Александар Динчић - 25-06-2021

Полако...Сада следи доказни поступак представника друге стране (читати: СУБНОР-а) и одлазак решења пред Апелациони суд. Mогу напамет да погодим на шта ће се жалити. Има 7 ствари.

RE: Rehabilitacija Dragutina Keserovića - Kaludjer - 26-06-2021

(25-06-2021, 04:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(25-06-2021, 03:57 PM)Александар Динчић Пише:  

Као за Калабића...

Код Калабића су чини се поставили немогућу мисију.Констатација Апелационог суда да је јасно да не постоје поуздани историјски подаци о околностима под којима је Никола Калабић страдао је чини се потпуно тачна, остаје да се верује једној или другој тези, али је ово од суштинског значаја за даљи наставак поступка јер суд даље указује да је за наставак поступка потребно да се првостепени суд одреди у односу на ту чињеницу. Ово је веома битно и од суштинског значаја за саму рехабилитацију јер уколико је Никола Калабић страдао у оружаним сукобима онда он по становишту Апелационог суда не би био лице лишено живота из политичких, националних и идеолошкох разлога и не би могао да буде рехабилитован, а уколико је ухапшен од стране припадника ОЗНЕ и потом лишен живота, онда је првостепени суд био дужан да има у виду чињеницу да је Законом о рехабилитацији, јасно одређено да се не могу рехабилитовати лица које су судови и други органи Демократске федеративне Југославије и Федеративне народне републике Југославије прогласили за ратне злочинце. У том правцу Апелацини суд указује првостепеном суду да су одлуке Државне комисије изједначене са одлукама судова и да задатак првостепеног суда није да цени правилност и законитост одлука Државне комисије на начин како је то ценио у првостепеном поступку, јер правно утемељење истраживања злочина у Другом светском рату почива на међународним и домаћим изворима. Другим речима како год окренемо Апелациони суд задао је првостепеном тежак задатак, ако се одреди да је погинуо код Дегурићке пећине испашће по њима да се не може рехабилитовати, а ако су га ухватили испашће да је издао.....