Косово за налив-перо -
Бенито - 04-09-2020
Потписа Овај.... Није за патике, додуше.
Узе налив-перо к'о Шојић.
RE: Косово за налив-перо -
Ђорђе - 04-09-2020
Ово "умувавање" Израела у причу ми се уопште не допада.
Бенито - 04-09-2020
Напротив, то је једна од ретких добрих ствари у овом споразуму.
Милослав Самарџић - 04-09-2020
(04-09-2020, 10:04 PM)Бенито Пише: Напротив, то је једна од ретких добрих ствари у овом споразуму.
На шта мислиш тачно?
Бенито - 04-09-2020
Трампова администрација копча "обе стране" за Израел, односно у оквир америчке спољне политике, насупрот Хезболаху који је у дилу са дип стејтом.
У томе је поента те тачке.
Зато су и Вучић и Хоти поплавили када су видели ту тачку.
Ђорђе - 04-09-2020
Бићу рад да сачекам неко време и видим у ком правцу ће се отпетљати ове све одредбе - на Балкану се ствари брзо мењају. На прву, ово ми делује као фактичко признање целовитог Јерусалима као престонице Израела. Мислим да ћемо у томе бити први иза САД-а. То не верујем да је наша шепртља знала, Шиптар можда још и мање. Потенцијално нарушава односе са неким значајним муслиманским државама. Да не говорим о нашим вахабијама.
Ове остале одредбе, о њима се већ дуго пева тако да нису неко велико изненађење. Ово са 5г мрежом дефинитивно је усмерено против Кине; енергетска диверзификација у пракси не мора ништа да значи. "Мали Шенген" је нека нова Југославија, е то је већ проблем.
И "наш" и приштински су, верујем, дошли без икаквог знања о чему ће се причати. Обојица су ми и деловали погубљено.
Колико је овај "наш" срамота чим напусти земљу, посведочила је ситуација када Трамп помене Ђоковића, онда Бугојанче рече да ми имамо и одличне кошаркаше који играју у НБА - пар дана пошто српски кошаркаши клече противу америчке химне и јавних иступа Трампа против таквог понашања. Каквог смо ми послали у Вашингтон...
Још једном се само показало да некакво "признање" каквим нас плаше са Андрићевог венца Американце не интересује. Неће нам натурити да мењамо свој правни систем у том правцу, што би био дефинитиван пораз за нас. За Брисел већ нисам сигуран.
ОРЈУНА - 04-09-2020
(04-09-2020, 10:04 PM)Бенито Пише: Напротив, то је једна од ретких добрих ствари у овом споразуму.
То је ваљда само Хоти потписао. Сада ће Шиптари да окрену Хезболах против себе.
Ђорђе - 04-09-2020
У оба примерка се помиње Хезболах као терористичка организација и - што је важније - имплементирање механизама за контролу финансирања Хезболаха.
Бенито - 04-09-2020
Одредбе у вези Хезболаха (чини ми се бр 8) и Јерусалима као престонице Израела (чини ми се бр16) су највеће изненађење овог споразума.
Американци почињу, преко нерешеног питања Космета, да преузимају балканске државе из руку "дубоке државе".
Оно што су претпостављали неки аналитичари, управо се догодило.
Мислим да је изузетно значајно да се читав Балкан искључи из те игре са Ираном, а посредно и са Кином и ЕУ, јер је читав наш крај дебело платио због неких комбинација са којима никакве везе није имао. Мислим да су Руси били унапред упознати са овим споразумом, јер је очигледно да нема ничега упућеног против њих.
Само ми није јасно зашто сада Вучић путује у Брисел, пошто после овог споразума, сваки разговор око Косова у медијацији ЕУ постаје беспредметан.
Митић - 04-09-2020
Видећемо шта ће се даље десити и како ће се одвијати ситуација на Балкану.
А што се тиче премештања амбасаде у Јерусалим, то је требало одрадити 2017. године након што је Трамп преселио америчку амбасаду. Тако бих ја поступио, пратио бих америчку спољну политику, можда би то код Трампа изазвало неку позитивну реакцију да више стане на нашу страну. И можда би тад Србија била у бољој позицији кад је реч о преговорима око Косова.
Значи, више бисмо се везали за Трампа да смо одмах пребацили амбасаду. И пратили бисмо политику Краљевине Србије која је, друга по реду, потписала Балфурову декларацију 1917. Тиме бисмо наставили традицију са српском државом.
Највероватније да је Трамп боља опција од Бајдена, пошто је Бајден ово изјавио
https://www.nedeljnik.rs/video-bajden-kosovo-treba-da-bude-nezavisna-drzava-a-ne-deo-srbije/
смедерево - 04-09-2020
Мислим да је ово први пут у историји да председник Америке јавно доведе за исти сто две мале државе(за које вероватно 2/3 американаца и не знају да постоје),и пред светским медијима потпише споразум.Јуче је Вучић спиновао вест да се у споразуму налази тачка где се од њега тражи да потпише независност Косова.Гренел је то одмах демантовао на свом твитер налогу са једном реченицом"није истина".
Споразум који је доступан на интернету нигде не спомиње узајамно признавање независности,већ се већим делом односи на економску сарадњу и не нападање у међународним односима.
Свима "боде" очи последња тачка око премештања амбасада у Јерусалим и признавање независности Косова од стране Израела.То је и кључна тачка споразума где Трамп морао лично да посредује.Мислим да је прави играч на светској сцени(јевреји)показао своје право лице.
Зашто Вучић путује у Брисел,видећемо шта ће тамо да уради.
Медији по Србији објављују "победу" Вучића у Вашингтону и сервирају причу како је Србија добила излаз на море(Албанија).
Отварао сам и неке косовске медије,који су углавном подељени око потписивања споразума,неки га хвале а неки куде.
Углавном као што рекох на почетку,није џабе Трамп посредовао.
Митић - 04-09-2020
И мени боде очи то признавање Косова од стране Израела и то је много лоше, али Трамп је ту гледао како да себи обезбеди адуте за председничке изборе у новембру.
Овим споразумом Трамп хоће да покрене америчке Јевреје да гласају за њега. Од њих очекује подршку и играо је на ту карту.
А што се тиче Вучића, и даље остаје лош политикант који и даље српској јавности сервира неке бајке о томе да је Србија потписала споразум са САД, а не са Косовом.
Гренел га опет демантује
https://www.danas.rs/drustvo/grenel-kosovo-i-srbija-nisu-nista-potpisali-sa-sad/
ОРЈУНА - 05-09-2020
Курти је напао Хотија да је лагао о узајамном признању.
ПРОСВЕТАР - 05-09-2020
Објашњено!
Међутим!
ОН ЈЕ КОМУНИСТАААА !!!, повикаше сељаци!
Тагата ја србска поголема!
EX ORIENTE LUX!