Сви атентати на српске старешине -
Змај_Баћушка - 25-04-2022
1. Убиство Карађорђа 1817. (Масони и Енглези. Енглези дојављују Марашлији да Карађорђе долази у Србију)
2. Убиство Кнеза Михаила у Кошутњаку 1868 (Енглези, сам чин убиства надгледају енглески конзул у Србији и будући намесник Блазнавац)
3. Убиство Краља Милана 1901 у Бечу. (Аустро-угари и жидови) Аутопсија није извршена. Тело није враћено у Србију. Очевици из двору блиских кругова кажу да није издржао ни 24ч од последњег сусрета са аустријским доктором, који му је дао "инјекцију камфора".
4. Убиство, масакр и оскрнављење Краљемладенаца Обреновића 1903 у Београду. (масони и жидови)
5. Убиство регента Александра у Марсељу 1934 (масони, комунисти и нацисти)
6. Убиство некадашњег председника Србије, Ивана Стамболића 2000. (розе (пинк) комунисти)
7. Убиство некадашњег председника Србије, Слободана Милошевића 2006. (глобалисти)
8. Покушај убиства политичког лидера Војислава Шешеља у Шевенингену, 2008 (глобалисти)
9. Убиство премијера Зорана Ђинђића 2003 - (глобалисти)
10. Покушај убиства Радована Караџића (у току) - (Енглези)
Убистава владика СПЦ-а током година тешког робовања што под Аустро-угарском, што под Турском... то не знам да ли се може и набројати. То све постоји у записима и сећањима СПЦ, па предлажем да се то тамо погледа.
Није лако Србин бити, а још теже је - не бити Србин.
RE: Сви атентати на српске старешине -
Шумадинац - 26-04-2022
У праву је Војвода Јеремија да лупаш ко моода по самару. Море бит'!
Митић - 04-12-2025
У контакту са бројним личностима, из различитих сфера друштвеног и политичког живота, савременицима одређених догађаја, Драгољуб Јовановић је био у прилици да сазна и неке појединости о датим догађајима који у досадашњој српској историографији нису у довољној мери расветљени, а некад чак и потпуно супротно тумачени. Он у једној белешци износи изјаву непосредног сведока о стварној намери Драгутина Димитријевића Аписа да уклони Александра Карађорђевића: „Истом приликом, Зечевић је испричао браћи Радојевићима шта се десило 1916. или 1917. на путу између Зејтинлика и Кајмакчалана. Као инжењер Анта је добио задатак да једну стару турску касарну претвори у пољску болницу. Учинило му се незгодно да болница и шатори буду поред самог друма, па је направио једну ’девијацију’ за приступ болници и од друма је одвојио једним зидом, да рањеници не би били засипани прашином. ’На врху своје девијације – причао је сада генерал Зечевић – ја сам имао један мали штаб или командну станицу. Стражар је јавио да наилази регент Александар. Излетео сам да га дочекам. Питао ме зашто је пут скренут и какав је то зид. Одговорио сам. Регент је отишао даље, узбрдо. У једном тренутку запраштале су пушке. Нисмо знали шта је. Мало после, регент се враћао с брда. Апис је био у мојој канцеларији. Кад је видео престолонаследника, извинуо се: ’Не убише пашче. Жив је. Морам ја да га убијем.’ – Ја сам скочио на њега, да га зауставим и спречим. Гушали смо се. Пали смо обојица на под. Били смо обојица прашњави. Кад је регент наишао, отресали смо прашину, исправили се и салутирали.’ Кад је ово чуо Анта Радојевић, питао је Зечевића зашто није дошао у Солун на суд и дао свој исказ о Аписовој намери и готовости да лично убије регента, и да је знао да су ’горе’ на њега пуцали и промашили ’пашче’! Зечевић је одговорио: ’Нисам могао да га теретим. Били смо школски другови од најмлађих дана. Нисам могао’” [Јовановић 2020: 101].
Извор: Момчило Исић, "Писана реч Драгољуба Јовановића", Зборник Матице српске за друштвене науке, LXXVI, свеска 195 (3/2025), стр. 423
https://www.maticasrpska.org.rs/stariSajt/casopisi/ZMSDN_195/07%20Isic.pdf
Бенито - 04-12-2025
(04-12-2025, 01:12 PM)Митић Пише: У контакту са бројним личностима, из различитих сфера друштвеног и политичког живота, савременицима одређених догађаја, Драгољуб Јовановић је био у прилици да сазна и неке појединости о датим догађајима који у досадашњој српској историографији нису у довољној мери расветљени, а некад чак и потпуно супротно тумачени. Он у једној белешци износи изјаву непосредног сведока о стварној намери Драгутина Димитријевића Аписа да уклони Александра Карађорђевића: „Истом приликом, Зечевић је испричао браћи Радојевићима шта се десило 1916. или 1917. на путу између Зејтинлика и Кајмакчалана. Као инжењер Анта је добио задатак да једну стару турску касарну претвори у пољску болницу. Учинило му се незгодно да болница и шатори буду поред самог друма, па је направио једну ’девијацију’ за приступ болници и од друма је одвојио једним зидом, да рањеници не би били засипани прашином. ’На врху своје девијације – причао је сада генерал Зечевић – ја сам имао један мали штаб или командну станицу. Стражар је јавио да наилази регент Александар. Излетео сам да га дочекам. Питао ме зашто је пут скренут и какав је то зид. Одговорио сам. Регент је отишао даље, узбрдо. У једном тренутку запраштале су пушке. Нисмо знали шта је. Мало после, регент се враћао с брда. Апис је био у мојој канцеларији. Кад је видео престолонаследника, извинуо се: ’Не убише пашче. Жив је. Морам ја да га убијем.’ – Ја сам скочио на њега, да га зауставим и спречим. Гушали смо се. Пали смо обојица на под. Били смо обојица прашњави. Кад је регент наишао, отресали смо прашину, исправили се и салутирали.’ Кад је ово чуо Анта Радојевић, питао је Зечевића зашто није дошао у Солун на суд и дао свој исказ о Аписовој намери и готовости да лично убије регента, и да је знао да су ’горе’ на њега пуцали и промашили ’пашче’! Зечевић је одговорио: ’Нисам могао да га теретим. Били смо школски другови од најмлађих дана. Нисам могао’” [Јовановић 2020: 101].
Извор: Момчило Исић, "Писана реч Драгољуба Јовановића", Зборник Матице српске за друштвене науке, LXXVI, свеска 195 (3/2025), стр. 423
https://www.maticasrpska.org.rs/stariSajt/casopisi/ZMSDN_195/07%20Isic.pdf
Сад узми "Завичајни легат 2" и тамо имаш Мемоаре Анта Радојевића, па види да ли он помиње овај догађај.
Митић - 04-12-2025
(04-12-2025, 04:31 PM)Бенито Пише: Сад узми "Завичајни легат 2" и тамо имаш Мемоаре Анта Радојевића, па види да ли он помиње овај догађај.
Наравно да има, овај догађај је описан у књизи "Завичајни легат 2" Младомира Ћурчића на стр. 52-54.
А овај претходни део сам поставио чисто да форумаши могу да прочитају и да виде као извор.
Бенито - 04-12-2025
(04-12-2025, 09:52 PM)Митић Пише: (04-12-2025, 04:31 PM)Бенито Пише: Сад узми "Завичајни легат 2" и тамо имаш Мемоаре Анта Радојевића, па види да ли он помиње овај догађај.
Наравно да има, овај догађај је описан у књизи "Завичајни легат 2" Младомира Ћурчића на стр. 52-54.
А овај претходни део сам поставио чисто да форумаши могу да прочитају и да виде као извор.
Па, то те питам: колико се поклапају сећања двојице очевидаца на овај догађај?
Митић - 04-12-2025
(04-12-2025, 10:06 PM)Бенито Пише: (04-12-2025, 09:52 PM)Митић Пише: (04-12-2025, 04:31 PM)Бенито Пише: Сад узми "Завичајни легат 2" и тамо имаш Мемоаре Анта Радојевића, па види да ли он помиње овај догађај.
Па, то те питам: колико се поклапају сећања двојице очевидаца на овај догађај?
У књизи "Завичајни легат 2" је детаљније објашњено. У оном раду је написано неколико реченица.
Има неких разлика у сведочењима. У оном раду Матице српске, Зечевић је упутио кола Регента на другу страну, а код Младомира Ћурчића пише да је Анта Радојевић упутио кола да иду девијацијом на другу страну и тиме спасао Регента, како је рекао Панта Драшкић. Такође, у оном раду се наводи како је Апис рекао "да нису убили пашче", а код Младомира пише да је Апис рекао "да иде да убије псето."
У суштини, поклапају се добрим делом, само што је онај рад то описао краће, а код Младомира је то описано детаљније.
Митић - 05-12-2025
У "Завичајном легату 2" код Младомира Ћурчића, имамо мемоаре Анта Радојевића где налазимо сведочанство самог Анта како је извршен атентат на Регента Александра у Солуну 1917. године.
А Драгољуб Јовановић записује друго сведочанство и то сведочанство Милана Радојевића, брата Анта Радојевића.
У Дневнику, књига 3, под белешком "Врњачка Бања, недеља 6. јун 1965", Драгољуб Јовановић описује како је срео Милана Радојевића, свог друга са матуре из Друге гимназије, бившег дипломату и брата Анта Радојевића.
За време окупације 1942. године, браћа Радојевић су отишла да набаве брашно, али нису успели и вратили су се са по једним хлебом. Са њима је био генерал Радисав Зечевић који им је у возу, на повратку, испричао догађај везан за атентат у Солуну. И Милан Радојевић је хтео да ово остане забележено.
А тај догађај је већ пренет у једном од претходних постова:
„Истом приликом, Зечевић је испричао браћи Радојевићима шта се десило 1916. или 1917. на путу између Зејтинлика и Кајмакчалана. Као инжењер Анта је добио задатак да једну стару турску касарну претвори у пољску болницу. Учинило му се незгодно да болница и шатори буду поред самог друма, па је направио једну ’девијацију’ за приступ болници и од друма је одвојио једним зидом, да рањеници не би били засипани прашином. На врху твоје девијације – причао је сада генерал Зечевић – ја сам имао један мали штаб или командну станицу. Стражар је јавио да наилази регент Александар. Излетео сам да га дочекам. Питао ме зашто је пут скренут и какав је то зид. Одговорио сам. Регент је отишао даље, узбрдо. У једном тренутку запраштале су пушке. Нисмо знали шта је. Мало после, регент се враћао с брда. Апис је био у мојој канцеларији. Кад је видео престолонаследника, извинуо се с: "Не убише пашче. Жив је. Морам ја да га убијем." – "Ја сам скочио на њега, да га зауставим и спречим. Гушали смо се. Пали смо обојица на под. Били смо обојица прашњави. Кад је регент наишао, отресали смо прашину, исправили се и салутирали. Кад је ово чуо Анта Радојевић, питао је Зечевића зашто није дошао у Солун на суд и дао свој исказ о Аписовој намери и готовости да лично убије регента, и да је знао да су "горе" на њега пуцали и промашили "пашче"! Зечевић је одговорио: "Нисам могао да га теретим. Били смо школски другови од најмлађих дана. Нисам могао"."
http://digitalna.nbpi.org.rs/RCsr/jsp/RcWebImageViewer.jsp;jsessionid=1F38F86427B77A9DC57B22208123B599?doc_id=9bfe2b38-fa22-4472-9b20-4b28c5271107/rspinb01/monograf/00000093
Погледати стр. 193-195 у: Драгољуб Јовановић, "Дневник" Књига 3, Приредио Момчило Исић, Историјски архив у Пироту - Породица Драгољуба Јовановића 2021