01-09-2017, 05:39 PM
Убрзо након разговора са Спрингхаллом, СО Лондон је говорио о ономе што је знао да је политика развоја која би ублажила краља Југославије позади и предала Балкан комунистима. Он врло директно наводи да су одговорни седели на челу СОЕ Каиро: "Утисак који ми је телеграмом пренио по цијелом Балкану је да смо суочени са комунистичком организацијом чији ће циљ бити преузимање земље у поседу Грчке, Југославије и Бугарска на немачком колапсу. У дилеми смо уздржали се од употребе веома моћног алата са којим би нападали Оксију, или у супротном двоструком прелазу или изгледа да двоструко прелазимо наше савезнике Краљевима Грчке и Југославије који су угледали своје кошуље на британској добром вери . Плашио сам се почетком ове седмице да нас је Каиро одушевио у подршци партизана без споразума са иностранством, али ја окупљам од Ц.Д. [Цхарлес Хамбро] да је Орме Саргент (замјеник министра иностраних послова) задовољан овим развојем. Волео бих да сам. Чини ми се да је једно од ствари да СОЕ има некакав прикривени контакт са неким рушевима, који ће ставити бомбу под Хитлерову столицу, а сасвим друго да британски официри у униформи буду повезани са организацијама које не преображавају своју намјеру (НАПОМЕНА: УКНА, ХС5 / 148, СО Антхони Еден непотписан од 4. јуна 1943. године). Из даље сродне преписке је очигледно да је СО кренуо против зрна. Очито је изнео многе изјаве о забринутости јер су многи документи делимично редиговани.