Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Србија некада мамила као Америка
#29

(10-06-2014, 12:43 AM)Бранке Пише:  
(10-06-2014, 12:27 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(10-06-2014, 12:12 AM)Бранке Пише:  А што се тиче образовања,чини ми се да народ који има обавезно основно образовање(не говорим за више,ту сте сигурно били напреднији)
Које више? Српска гимназија је постојала чини ми се само у Сремским Карловцима, као и богословија. Виших школа и факултета на српском у АУ није било. А у Србији је свако веће место имало средње школе, плус БГ универзитет. Било је и неких виших школа, попут учитељских.

Не знам,претпоствљам да су Срби из тих крајева ипак успели за све то време да изграде већи број школа вишег образовања . . .

Србија је 1887-88.(званичан државни извештај-имам књигу у ПДФ-у,потражићу сутра где сам је нашао на нету па ћу да је поставим) имала 668 основних и око 40-так виших школа . . .
Ма нису успели, сем у Новом Саду, и то уз низ проблема, јер је гимназија била приватна, а не државна, барем не дуго. Јер државно школство је било на мађарском или немачком, српско су сами Срби финансирали како су и колико могли.

У Вршцу није било говора о српској гимназији, а ево шта пише на сајту гимназије у Зрењанину:

Nastavni jezik je bio mađarski. Velika većina đaka su evidentirani kao Mađari, od toga mnogi (čak 96 učenika) kao pravoslavni Mađari, što bi moglo značiti da su to u stvari bili Srbi.
Одговори
#30

(10-06-2014, 12:30 AM)Mekenzi Пише:  Samardžiću nisam upoznat sa ekonomijom KG-a. Vršac jeste bio mali ali u ono vreme tačnije 1804. god. dobija Tržišnu povelju za hrabro držanje njegovih stanovnika u ratovima protiv Turaka 1787.-1791, a 1817. postaje slobodni kraljevski grad u ondašnjoj Austrougarskoj. Što je u ono vreme bila velika privilegija, i to je po meni najjbolji deo kada se živelo odlično na ovim prostorima. I dan danas je centar grada u izgrađen u ahitektori sa sredine XIX i početkom XX veka.
И центар КГ је изграђен тада:

http://www.pogledi.rs/wp-content/uploads...centru.jpg
Одговори
#31

Још неколико примера:

http://www.pogledi.rs/wp-content/uploads...utniku.jpg

http://www.pogledi.rs/wp-content/uploads...03/075.jpg

http://www.pogledi.rs/wp-content/uploads...03/153.jpg

http://www.pogledi.rs/wp-content/uploads...Centar.jpg

http://www.pogledi.rs/wp-content/uploads...nazija.jpg

http://www.pogledi.rs/wp-content/uploads...a-sala.jpg

http://www.pogledi.rs/wp-content/uploads...03/082.jpg
Одговори
#32

(10-06-2014, 12:12 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(09-06-2014, 11:53 PM)Mekenzi Пише:  Sve u svemu za vreme AU postojale su migracije iz Nemacke i mozda nekih delova Francuske ka današnjoj Vojvodini pre II svetskog rata. Ne verujem,mada možda postoje pojedinačni slučajevi gde su ljudi sa zapada emigrirali u centralnu Srbiju. Sama činjenica da Srbija koja je bila izmorena od turaka, pa zatim i od Austrougara i podele na srpskom tronu i koja je pogubila već broj muške populacije, koja je bila izuzetno siromašna i neobrazovana da bi bila primamljiva za neko emigriranje sa zapada na naše prostore.
Па не бих рекао да су појединачни случајеви, ево из прве знам 5 примера за КГ, тј. потомство тих емиграната: један Чех - и сад имају чешко презиме, онда један Немац, такође немачко презиме и данас, онда још један Немац али сада имају додато ''ић'', па једна Немица, која је некада дошла као виолинисткиња у један хотел и овде се удала, и још један Немац, с тим што је он био из Панчева, Швебел, њега су убили комунисти 1945, а сада има потомство по женској линији.
То су само случајеви које лично знам, мислим или знам људе или сам причао макар само једном, као са потомцима Швебела, око списка жртава.
Долазили су због бољих плата и због већих грађанских слобода, то су били мотиви.
Зашто мислиш да је КГ, да не помињем БГ, пре 100 година био испод Вршца? Нема шансе, јер је овде индустрија била много јача. Само главна фабрика у граду тада је имала 5.000 радника, можда више него Вршац становника. Понављам, ти радници су имали веће плате него радници у Вршцу.

Čitam knjigu Deca komunizma od Milomira Marića. Između ostalog, radio je intervju sa Blagojem Neškovićem, koji je ustvrdio da je bilo planirano da fabrika Elektronske industrije dođe iz Nemačke u Kragujevac. Sa fabrikom je trebalo da dođe i 150 inženjera Nemaca. Kragujevčani su to odbili, pa je fabrika otišla u Niš. Priča mi deluje nelogično, da li znate nešto o tome?

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори
#33

Није ми познато, први пут чујем.
Одговори
#34

http://www.srbijadanas.net/titova-branto...di-dolara/
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним