Оцена Теме:
  • 14 Гласов(а) - 4.14 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова ТВ серија - Равна Гора

За похвалу је сцена дезертирања Хрвата и изјава нашег официра ''Српски војник никоме не пуца у леђа''.
Комунисти су приказани као и што јесу били, илегала, фанатици, слепо веровање у помоћ СССР-а. Велик број комуниста у Југославији и јесте управо био међу радницима и студентима.
Једино што бих критиковао јесте то што никад у сценама борбе нема Немаца, само краљевске војске. Мислим да је то из финансијских разлога, али онда не би требало да се прикаже. Ипак сматрам да је режисер требао мало више да се информише о војсци, јесте да су неке личности приказане доста реално, али као што је рекао и Динчић има доста пропуста код основних ствари.

Ја сам ипак мишљења да је било боље да се снима нека серија о Првом Светском рату, на овај фазон.

„Тромо се време вуче,
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Право је рекао Жерајић,
тај српски соко сиви:
Ко хоће да живи нек мре,
ко хоће да мре нек живи!“
(Гаврило Принцип)
Одговори

(18-11-2013, 06:45 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(18-11-2013, 09:47 AM)Андреја Вражалић Пише:  Мислим да ће серија бити помак у смислу да ће Михаиловић лично бити приказан као "нормалан" и умерени позитивац, и то је то.
Мислиш... Smile
Ај` да се кладимо да ће да севне кама барем једном и док не дођу на Равну Гору?

Vec je sevnula.Ako se ne varam seljak koji istrcava iz kuce i zove djecu nazad ima kamu za pojasom.Doduse u futroli,ali mi je to zasmetalo izgleda pretencijozno.
Одговори

Душан Симовић је био сведок на суђењу Дражи??? Нисам знао да је после рата се вратио у Југославију где је и умро.

Петре Арсевски је изабран за улогу Симовића јер и личи на њега. Ево:

[Слика: DusanSimovic1942.jpg]

„Тромо се време вуче,
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Право је рекао Жерајић,
тај српски соко сиви:
Ко хоће да живи нек мре,
ко хоће да мре нек живи!“
(Гаврило Принцип)
Одговори

Са великим ишчекивањем сам дочекао другу епизоду,и први утисци су осредњи,по мени најупечатљивија сцена је на самом крају епизоде,,дезертерство хрвата и Јездићева реченица да СРПСКИ војник непуца непријатељу у леђа па ни дезертерима,, штета је што је сама сцена борбе врло кратка и ако могу рећи нединамична,очигледан је недостатак компететних људи који су могли својим сазнањима да му дочарају и помогну у правом приказу битке.Све у свему могло је ово пунооооо пуноооо боље.:s:s
Одговори

Ратко,слажем се са тобом.Мислим да смо ми са форума,као и друга браћа која мало више и много више знају о свим овим догађајима превише очекивали. Као да смо очекивали да све личности и догађаје покажу онако како ми мислимо.И ја се надам да се припрема терен да се појави Чича и задобије симпатије које му припадају.
Одговори

Lazar Ristovski: Bratske rane su najdublje
Simonida Milojković | 18. 11. 2013. - 00:01h | Foto: RAS | Komentara: 20

- Nije patriota onaj koji kaže da je patriota već onaj koji to svojim životom i radom pokazuje. Novak Đoković je najveći srpski patriota - kaže Lazar Ristovski u intervjuu povodom serije “Ravna gora” u kojoj igra generala Boru Mirkovića.
http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/420422/L...-najdublje


Ravna Gora: Nenad Okanović - Serija će pomiriti srpsku braću! (Foto)

Serija "Ravna gora" tek što je počela sa emitovanjem, a već beleži rekordnu gledanost. Jedan od glavnih glumaca, Nenad Okanović, ukazuje i na društveni značaj ovog ostvarenja Radoša Bajića, te kaže da će serija "pomiriti srpsku braću".

Nenad Okanović, koji se proslavio ulogom sina Dragana u seriji "Selo gori, a baba se češlja, smatra da će novo remek-delo Radoša Bajića, koje je već izazvalo dosta kontroverzi, serija "Ravna gora", doživeti još veću popularnost od prethodne serije, ali i odigrati bitnu ulogu u životu Srba.
http://www.svetplus.com/vesti/34516/ravn...%28foto%29
Одговори

Каже Радош Бајић да ће му се извињавати они комунисти који су демонстррирали:
Radoš Bajić kaže da je samo hteo argumentovano da tretira jedan dramatičan period naše istorije.
- Prekjuče smo dostigli vršnu tačku oportunizma jednog dela naše javnosti prema ovoj seriji. A ti isti kada su pogledali prvu epizodu verovatno su se pitali protiv čega su protestovali i tek će se pitati. A verovatno će mi se izviniti za poneku uvredu koju su mi uputili.

А ту је још један историчар, шта ли:
Napad na Đerdapu
U ideološkoj ostrašćenosti prenebregava se jedan drugi kvalitet serije, a to je osvetljavanje malo poznatih istorijskih činjenica Drugog svetskog rata kao što je bila scena u prvoj epizodi koja je obradila prepad Nemaca na Sipski kanal u noći napada na Jugoslaviju.

- Bila je to diverzantska akcija Nemaca, za koju su imali kvalitetnu obaveštajnu pripremu, sa ciljem da spreči zaprečavanje Sipskog kanala u Đerdapskoj klisuri preko kog su jedino mogli da prelaze brodovi. Jugoslovenska vojska je izvršila pripreme da onesposobi kanal, što bi sprečilo Nemačku da dobija naftu iz rumunske rafinerije Ploešti. Pobili su naše oficire na spavanju, savladali i zarobili obezbeđenje Sipskog kanala - priča vojni analitičar Aleksandar Radić.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/419127/...Ravne-gore
Одговори

Nebojša Glogovac za Glas Srpske: Ravna gora otkriva istinu o Draži


19.11.2013 08:35 | Mirna Pijetlović

S obzirom na komunističku propagandu u poslednjih šest decenija, o liku i delu Draže Mihailovića stvorena je jedna nestvarna i nerealna slika. On je u stvari čovek koji je branio svoju zemlju, kao profesionalni vojnik u kraljevoj vojsci.

Sa velikom dozom ozbiljnosti prišao je svom pozivu, jer u Srbiji biti vojnik značilo je biti častan čovek koji brani svoju zemlju. To su neki principi koji su kasnije negde nestali.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" bard srpskog glumišta Nebojša Glogovac, koji je utjelovio lik Dragoljuba Draže Mihailovića u seriji scenariste i reditelja Radoša Bajića "Ravna gora". Serija se od početka novembra prikazuje na Radio-televiziji Republike Srpske i Radio-televiziji Srbije i dvije emitovane epizode već su zabilježile veliku gledanost.

* GLAS: Kakvo je profesionalno i lično iskustvo za Vas bio rad na snimanju "Ravne gore"?

GLOGOVAC: Imali smo vrlo kvalitetan i ozbiljan rad koji je zahtevao dosta napora. Snimali smo na temperaturama koje su dostizale i do 40 stepeni na setu, a mi smo bili u punoj ratnoj opremi. Međutim, kada je rad kvalitetan, mnogo lakše se podnose sve teškoće. Bilo je zaista odlično. Tema i priča su jako zanimljive, tako da je u tom smislu svakako novo iskustvo.

* GLAS: Kakvog Dražu gledaoci mogu da vide u seriji?

GLOGOVAC: Iskreno se nadam da ćemo kroz seriju dotaći nešto što je on zaista i bio, da će celo njegovo predstavljanje odgovarati istini o liku i delu Dragoljuba Mihailovića. Zaista smo se trudili da, koliko je bilo u našoj mogućnosti, istražimo što više detalja o njegovom životu, kako bismo došli do istinite slike o njemu. To je moja nada i želja, ali ostaje da se kroz seriju vidi koliko smo u tome i uspeli.

* GLAS: Kakvu poruku šalje scenario reditelja Radoša Bajića?

GLOGOVAC: S obzirom na komunističku propagandu u poslednjih šest decenija, o liku i delu Draže Mihailovića stvorena je jedna nestvarna i nerealna slika. On je u stvari čovek koji je branio svoju zemlju, kao profesionalni vojnik u kraljevoj vojsci. Sa velikom dozom ozbiljnosti prišao je svom pozivu, jer u Srbiji biti vojnik značilo je biti častan čovek koji brani svoju zemlju. To su neki principi koji su kasnije negde nestali. S te strane sama priča serije je veoma egzotična i do sada nismo imali prilike da vidimo tu drugu stranu. Serija se u stvari i bavi temom bratoubilačkog rata, odnosno pitanjem zašto smo se mi Srbi okrenuli jedni protiv drugih u borbi protiv neprijatelja. To je ono što je strašno u svemu tome i serija pokušava da skrene pažnju da budemo jedinstveniji u budućnosti.

* GLAS: Gledajući sa distance od 60 godina, šta je to što treba da nam ostane kao poruka, ali i opomena? Kakav mi imamo odnos prema našoj prošlosti i istoriji?

GLOGOVAC: Srpski narod ne neguje dovoljno istinu o svojoj istoriji. Istoriju pišu pobednici, a kao što znamo, narod prihvata ono što pišu pobednici. Nema tu dovoljno ni analize, ni nekog kritičkog pristupa. Skloni smo mitologijama i veličanju onih koji su nam trenutno vođe. Podležemo propagandi i raznim drugim uticajima, a svoje, ono što je izvorno naše, ne umemo da čuvamo.

* GLAS: Serija je još prije početka snimanja žestoko kritikovana. Kako ste Vi doživjeli te kritike?

GLOGOVAC: Iskreno, ne pratim komentare na društvenim mrežama, tako da ne znam kako gledaoci sada reaguju na seriju koja je počela da se emituje. Mislim da je suvišno komentarisati proteste koji su se desili pre samog snimanja. S druge strane, Savez komunističke omladine Jugoslavije nema nijednog člana mlađeg od 70 godina. Mladost-ludost, šta drugo reći nego da je omladina podivljala. Razumem da oni pokušavaju da brane svoje dobre penzije i imovinu dobijenu u nacionalizaciji, ali smatram da ipak treba pružiti šansu i drugoj strani da kaže istinu, kako je bilo i šta je bilo. Rano je još uvek komentarisati sam proizvod, seriju koju smo napravili, jer smo tek postavili figure za partiju koju treba da odigramo. U prvim epizodama postavljene su pozicije iz kojih kasnije izrastaju naši junaci. Priču Draže Mihailovića gledaoci će moći da vide od četvrte epizode, koja je pred nama.
Istraživanje

* GLAS: Na koji način ste gradili lik Draže Mihailovića?

GLOGOVAC: U Dražin lik sam ušao na osnovu razgovora ljudi koji su ga lično poznavali, a delimično na osnovu literature, koje jako malo ima. Gledao sam i snimke sa suđenja Mihailoviću, ali mi je dosta pomogao i Radoš Bajić. Trudio sam se da kompletan lik izgradim na osnovu svih tih dostupnih izvora.
http://www.glassrpske.com/kultura/vijest...39575.html
Одговори

среда, 20. нов 2013, 15:47 -> 18:23
Преносимо
Како сам прихватио Дражу, а одбио Анђелину

Мирјана Сретеновић | Политика

Небојша Глоговац каже да серија „Равна гора“ није прича о Дражи Михаиловићу већ о почетку борбе против фашизма, и ономе што се дешавало за време Другог светског рата. Познати глумац је у интервјуу за „Политику“ открио и разлог зашто није прихватио лик негативца у филму Анђелине Џоли „У земљи крви и меда“.

Небојша Глоговац, који у серији Равна гора по сценарију и у режији Радоша Бајића тумачи лик Драже Михаиловића, рекао је да се екипа која је радила на овом пројекту трудила да покаже праву истину о Дражи и четничком покрету, као и да одговори на питање зашто су се током Другог светског рата Срби окренули једни против других уместо да се заједно боре против непријатеља.

„Равна гора није серија о Дражи, већ о почетку борбе против фашизма, и ономе што се дешавало овде за време Другог светског рата. Михаиловић је само део те приче, али тај сегмент највише голица и интригира јавност“, каже Глоговац.

Колико сте били упознати са ликом и делом Драже Михаиловића пре снимања овог серијала?

„Знао сам доста о тој теми. Видео сам снимак са суђења где се види гестикулација и чује његов глас, али материјала је иначе мало, јер је брижљиво скриван. Радош Бајић нам је пренео искуства из Аустралије и Канаде, потомака из Дражиног покрета, читао сам документе, и од тих делова склапао колаж, а остало је глумачка интуиција“, каже Глоговац.

Ваша породична историја повезана је с овом темом, и ову улогу сте посветили свом деди...

„Мој деда је из села Драмишева, 24 километра изнад Невесиња, где су људи живели по традиционалним узусима. Почетком рата по њих је дошла јединица да их води у партизане. Нису пристали на то, заробили су ту партизанску јединицу, и после рата им је суђено због тога. Мој деда је добио 10 година затвора у Фочи. Дуго година након тога, одлазио сам код деде у Драмишево“, навео је глумац.

Према његовим речима, људи из села су се уз фењер окупљали и причали приче у којима су Тита, из предострожности, а делом сигурно из презира, спомињали са 'онај', да не бих, кад се вратим кући, препричавао те приче у школи, јер би мој отац у најмању руку завршио на информативном разговору.

Да ли серијал објашњава контроверзе око Дражиног лика и дела или се обрачунава с њима? Мислим на контроверзе које се односе на њега као антифашисту, а касније му се приписује сарадња са окупатором.

„Све је толико слабо истражено да свака информација која одудара од увреженог мишљења комунистичке пропаганде јесте инцидент. СКОЈ је протестовао пре емитовања серије и пре почетка снимања серије, а нису ни погледали серијал“, каже познати српски глумац.

Глоговац објашњава да је поента снимања серије истина, па и то да су се, између осталог, четници први борили против фашизма прве две године рата. Према његовим речима, то се прећуткује, као и чињеница да су четници држали одступницу партизанима на Кадињачи и да су сарађивали једно време.

„Првих десет епизода је обрађено до формирања равногорског покрета, ту још нема преговора с Титом. У причама људи чули смо да је у три сусрета Тита и Драже, Дражи саветовано: 'Убиј га или ће он тебе', а Дража је одговарао: 'Дао сам официрску реч да је безбедан'. Када је дошло време да се узврати на исти начин, Дража је стрељан. Пошто је сврха пропаганде била да прикрије заслуге друге стране, ми ћемо их сада само открити. У бајковитим филмовима о партизанима, Бата Живојиновић је побио стотине хиљада Немаца, десеторицу једним метком, и свима је јасно да то није могло баш тако“, истиче Глоговац.

„Да ли је могуће да су сви у краљевој војсци били крволоци, са брадом. Није могуће. Краљева војска је била заљубљена у своју отаџбину, а то у филмовима не може да се примети. Видимо само преспремне партизане који се храбро боре против окупатора. Сврха Равне горе је да ни једни ни други не буду блаћени, већ да разумемо обе стране, са дистанце која нам омогућава такав став“, наводи глумац.

Треба да, како каже, видимо зашто се народ, нападнут великом силом, окреће сам против себе.

„Зашто креће брат на брата, зашто се убијају међусобом, уместо заједно против фашиста. И колико је то проклето и ружно. Зашто нисмо били заједно, у једној идеји, па после ћемо да решавамо унутрашње проблеме. Вероватно наш географски положај одређује заинтересованости разних страна за овај простор, утицаји стварају антагонизам, а кад се двоје свађају, трећи се користи“, објашњава Глоговац.

Да ли ће овај сценарио рећи ко је добар момак - четник или партизан?

„Добар момак је добар момак, био он четник или партизан. Добри момци су и Хрвати, и Муслимани и Срби. Али свуда има и лоших момака. Комичан је СКОЈ, где нико нема мање од 70 година, па да кажемо да је њихов бунт младост - лудост. Ако желе, у серији ће наћи лоше ствари, као што новинари од муве могу да направе слона“, сматра Глоговац.

Према његовим речима, ко хоће поштени приступ, тешко ће наћи величање неке стране, а најбитније је разумети људе у датим околностима и не морамо их волети нити се идентификовати с њима.

Он наводи и да су села из којих су четници и данас намерно скрајнута, а да су њихови путеви растурени, ван токова новца и саобраћаја.

Хрватска штампа примећује да сте „благи“ према Михаиловићу?

„Ја само браним свој лик - играо ја Дражу, геја, злочинца или хероја. Не могу да кудим лик и да га играм, то је глумачки неизводљиво. Пошто победници пишу историју, они позитивне јунаке путем пропаганде претварају у негативне ликове. А није поштено не дати прилику другој страни да проговори“, наводи глумац.

Вербални деликт је, како каже, дуго био традиција на овим просторима и то у мени ствара бунт против наметнуте неслободе мишљења. „Сви су морали да воле Тита, ишли смо на море, возили 'стојадина' и 'фићу', а све то од лажног благостања и кредита, следећи песму 'Још смо дужни, ти одужи'. Сада имамо озбиљне последице. И зашто то сада не рећи?“, оцењује Глоговац.

Зашто онда нисте пристали да браните лик негативца у филму Анђелине Џоли „У земљи крви и меда"?

„Представљено је као да сам одбио улогу, а ја сам само тражио да прочитам сценарио. У том филму не постоји добар Србин, али и без тога филм је лош. Они су одустали од мене када сам почео да запиткујем о структури те приче. У свим препискама писало је да редитељ који је означен као 'она' жели да ме види у свом филму, као да не знамо о коме се ради. Морао сам да знам, јер шта ако је порно филм, а ја нисам спреман. Мислим да ни други глумци нису читали сценарио него су добијали сепарате у којима је њихов дијалог. Глупо је да учествујем у филму чији сценарио нисам прочитао“, каже Глоговац.

А да јесте прочитали? Гледате ли на то само као на улогу, или и као на озбиљну и константну пропаганду против Срба?

„Вероватно бих одбио, јер је раван, празан, без покрића, и није добро направљен. Добар сценарио се чита као добра литература, а овде нема сока, живота, прича није лепо исплетена. Постаје више досадан тај пласман Срба у филмовима који служи формирању јавног мњења о нама као лошим момцима. Као да овде нико ништа добро није учинио, и као да су лоше догађаје у ратовима учинили једино Срби“, истиче глумац.

Према његовим речима, то вређа интелигенцију, а није у реду да помаже у формирању мишљења да је његов народ лош. „Такође знам да ни ми не радимо превише на мењању тог имиџа, опет због наше разједињености“, објашњава Глоговац.

Он каже да су Срби увек свима били важни као раскрсница коју треба освојити да бисте освојили цео град.

„Зашто и како, много умније главе ће тешко одговорити. Не знамо са сигурношћу ко је стимулисао Младу Босну, ко је рекао Принципу шта треба да учини, нити смо ушли у вашингтонски архив и видели преписку Драже и Тита. Најзад, да ли имамо праву слику и о Космету. Кад је наша представа гостовала у Приштини неки тамошњи Срби су нам рекли да је због политике исфорсирана цела прича о мржњи Албанаца и Срба, и да обе стране тргују на истом том мосту на ком се сукобљавају... Дакле, док немамо увид у све информације, документа и преговоре, нећемо моћи ни да доносимо праве закључке“, закључује глумац.
http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story...D1%83.html
Одговори

Свака част Глоговцу за све што каже - осим оно око братоубичаког рата. Драго ми је што неко ко цени нашег неумрлог Чичу глуми његов лик.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

''Недељник'': Шта уистину гледамо недељом увече:
http://www.pogledi.rs/nedeljnik-sta-uist...jom-uvece/
Одговори

Милославе само једна исправка, Цвети су падали 13. априла.
Одговори

(22-11-2013, 12:01 AM)Вукашин Петковић Пише:  Милославе само једна исправка, Цвети су падали 13. априла.
Зар није Васкрс био 13. априла?
Одговори

Васкрс је био 20. априла
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним