Попела се на мост јер син не може да јој добије посао
17. април 2015. ХРОНИКА – Извор: Вечерње новости – Невена Тешић (60), професорка социологије, протестовала је у четвртак на мосту Смедерево – Ковин, незаводољна због, како каже, запошљавања нестручног кадра у смедеревским школама, док њен син са факултетском дипломом не може да добије посао. Професорка тврди да није намеравала да изврши самоубиство, како се мислило, и да ју је полиција на силу одвела у болницу. Најављује да ће наставити јавни протест.
Професорка Тешић у четвртак је два сата седела на пешачкој стази Ковинског моста, читајући књигу Радомира Констатиновића “Филозофија паланке”. Позвала је новинаре како би скренула пажњу јавности на неправду и кршење закона у смедеревским школама.
– Учитељица предаје историју у једној основној школи у Ковину, апсолвент Бранко Радичевић је такође наставник, док мој син који је завршио историју на Филозофском факултету не може да се запосли. Забрањено му је да ради у свом граду. Осећамо се као грађани другог реда – рекла је “Новостима” Тешићева, иначе професорка социологије у Средњој економској школи.
Пре новинара, на мост су стигли полиција и хитна помоћ, мислећи да жена жели да изврши самоубиство.
– Објаснила сам полицајцима да нисам суицидна, нити психички нестабилна, већ револтирана, а као незадовољна мајка могу да седим и гандијевски протестујем где желим. Кад су чули да долазе новинари, шесторо полицајаца ме грубо, готово на силу увело у кола и одвело код психијатра, али сам одбила преглед. Нисам болесна, ја сам само грађанин који инсистира да се поштује закон – тврди Тешићева.
Каже да је своју борбу најпре покушала да спроведе преко инстутуција, али није успела, па је одлучила да овако алармира свест јавности.
– Поштен човек, појединац, немоћан је у овом друштву, јер кршења закона има на све стране, па тако и у школству, које би морало да буде стуб друштва. Примају се нестручни људи, а стручњаци су на бироу. Разумем да новца нема, али закони би требало да се поштују, иначе смо изгубљени – сматра професорка.
ВЕЗЕ И КОРУПЦИЈА
СТРАШНО је да је у овој држави дозвољено да људи попут мене, који имају диплому, седе код куће, а да многи који факултете још нису ни завршили раде, јер имају јаку везу, препоруку, или су можда посао добили на други, сумњивији начин – каже Филип Тешић, син професорке Невене, који је завршио историју на Филозофском факултету у Београду и дуже време безуспешно тражи посао.
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.