11-02-2015, 01:24 AM
Hercegovac,mani se parola i osudjivanja...gledaj malo dublje u neke stvari. Ako imas nesto pametnije napisati,izvoli.
Цитат:Pred istim Bogom mi smo razliciti hriscani i razlika se odnosi na samo iskustvo vere,na crkveno iskustvo Boga.
Цитат:Архимандрит Серафим (Алексијев)
Архимандрит Сергеј (Јазаджиев)
ЕКУМЕНИЗАМ ОДБАЦУЈЕ 10. И 45. АПОСТОЛСКО ПРАВИЛО,
ПОШТО ОВА ДВА ПРАВИЛА ЗАБРАЊУЈУ МОЛИТВЕНО ОПШТЕЊЕ СА ЈЕРЕТИЦИМА
Наведена правила категорички - под претњом одлучења од Цркве - забрањују православним хришћанима да се моле са људима одлученим од црквене заједнице. 10. Апостолско правило гласи: "Ако се неко помоли са човеком одлученим од црквене заједнице, макар то било и у дому, нека буде одлучен!" А 45. правило гласи: "Епископ или презвитер или ђакон који се помоли са јеретицима, нека буде одлучен. Ако им пак дозволи да било шта обаве као служитељи Цркве, нека буде свргнут!"
Ова правила нам се могу учинити превише строга у ово наше време свеопштег отпадништва. Али она за своју основу имају Богомоткривено учење Цркве: Сам Спаситељ је положио темељ одлучењу од Његове Цркве, рекавши за грешнике који никако не желе да се покају: "А ако ни Цркву не послуша, нека ти буде као незнабожац и цариник." (Мт. 18,17), тј. нека буде одлучен од Цркве! Љубљени ученик Христов, св. Јован Богослов, који се обично назива "апостол љубави", поучава верујуће: "Ако неко долази к вама и ово учење не доноси, не примајте га у кући и не поздрављајте се. Јер ко се поздравља с њим, учествује у његовим злим делима" (2. Јн. 1, 10-11).
(11-02-2015, 03:04 AM)zicanin Пише: Sam sebe provociras pa ti se cini! A narod okrecu oni koji vrse religiozne propagande poput "Borba Za Veru","Digitalni Andjeo",pa i taj dokumentarac i mnogi drugi. Nije zgodno ovde o tome raspravljat.