Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Правно питање - да ли је Дража починио издају

Ослобађајућа пресуда ниједна ми није позната.
Важније од тога је мислим питање да ли је некоме суђено са слободе. Мислим да није. Они дакле масовно хапсе па тек онда утврђују кривицу. Ако је не нађу, онда пусте. Тако је на пример било у логору Метино брдо код Крагујевца, где су све преостале пустили кад су затварали логор. Али нико није добио ослобађајућу пресуду, већ само парче папира да се пушта. Уз обавезу да се јави властима у свом срезу и наравно уз претњу.
Или, случај инжењера Васиљевића из КГ. Ухапшен и осуђен на смрт јер саботира тако што превише оружја у фабрици пријављује као шкарт. После ко зна колико месеци, неко се сетио да то оружје пошаље у БГ на инспекцију. Утврђено је да јесте шкарт - човек је просто радио према предратним стандардима.
И пуштен је. Али штета је нанета. Оседео, разболео се.
Дакле, то је систем.
Одговори

(26-08-2019, 10:22 AM)Милослав Самарџић Пише:  Ослобађајућа пресуда ниједна ми није позната.
Важније од тога је мислим питање да ли је некоме суђено са слободе. Мислим да није. Они дакле масовно хапсе па тек онда утврђују кривицу. Ако је не нађу, онда пусте. Тако је на пример било у логору Метино брдо код Крагујевца, где су све преостале пустили кад су затварали логор. Али нико није добио ослобађајућу пресуду, већ само парче папира да се пушта. Уз обавезу да се јави властима у свом срезу и наравно уз претњу.
Или, случај инжењера Васиљевића из КГ. Ухапшен и осуђен на смрт јер саботира тако што превише оружја у фабрици пријављује као шкарт. После ко зна колико месеци, неко се сетио да то оружје пошаље у БГ на инспекцију. Утврђено је да јесте шкарт - човек је просто радио према предратним стандардима.
И пуштен је. Али штета је нанета. Оседео, разболео се.
Дакле, то је систем.

У суштини, систем кадија те тужи - кадија ти суди.
Одговори

https://www.noviplamen.net/glavna/sudenj...ijaticara/
Одговори

Članak na temu. Primer Djure Djurovića

https://istorija20veka.rs/wp-content/upl...rkovic.pdf
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним