Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Званична Русија више не напада четнике
#1

На једном руском сајту излази фељтон о сламању Хитлера у Европи, у коме се види да су у ствари само Срби и Пољаци пружали битан отпор. Поред осталог, у фељтону пише:

''Територија Југославије је после пораза у априлском рату била подељена између Сила осовине... Међутим, герилски рат је ипак одмах постао народноослободилачки, упркос постојећим етничким и политичким противуречностима (сукобима), укључујући и оне између српских монархиста (четници) под командом Драгољуба Михаиловића и трупа под вођством југословенских комуниста, које је предводио Јосип Броз (алиас "Тито").''

Извор:
http://svpressa.ru/war21/article/119231/

Наравно, ово је далеко од реалне слике догађаја, почев од оног става где пише да је Краљевина капитулирала, али, ипак је велики корак напред, јер се четници не називају фашистима, итд.
Одговори
#2

Може ли се за текст на једном сајту рећи да је став ''званичне Русије''?
Одговори
#3

У овом случају мислим да може.
Одговори
#4

А Амерички став? Она књига "Стрељање историје" је забрањена у САД-у.
Одговори
#5

Колико је мени познато, и амерички став о четницима је позитиван, с тим што су они донекле уздржани због отпора политичара у Београду. У америчкој амбасади је више година стајала Дражина слика у природној величини, сваког 4. јула, одмах кад се уђе. Причали су ми људи из НВО ''Евроатлантске интеграције'', како су стајали ту близу и гледали реакције кад улазе политичари, типа Весна Пешић, итд, као званице за тај празник. Били су у шоку! Ови су се наравно смејали, међутим, Американци узимају озбиљно факат да је већина политичара у БГ из друге или треће комунистичке генерације.
Одговори
#6

Ако погледамо историју читавог региона видећемо да је четнички покрет логичан наставак некадашњих покрета српских хајдука и јунака. Па ипак је овај покрет у историјском смислу био умногоме јединствен. На Балкану је и иначе увек била снажно изражена традиција која гласи отприлике овако: чим загусти – бежи у шуму! И четнички покрет је у основи био подстакнут управо том традицијом. Четници су, додуше, имали и идеолошки оријентисане људе, али то су углавном били официри који су служили још у краљевској војсци – неко у Босни, неко у генералном штабу заједно са Драгољубом Михаиловићем – и који су ратовали у Првом светском рату или у Балканским ратовима. Међутим, тај део четника „са идејом” и истинским ратним искуством био је крајње дисциплинован и лојалан Драгољубу Михаиловићу.

Према оценама савремених историчара који се баве четничким покретом, такви људи су у најбољем случају чинили четвртину покрета. Остале три четвртине четника нису били регуларни одреди, него они који су благовремено „отишли у шуму” и затим се формално изјашњавали као четници и формално се потчињавали Дражи Михаиловићу, али су то у суштини били самостални шумски одреди. Они су се крили по шумама близу својих села и никоме нису полагали рачуне. Управо они су вршили већину погрома симпатизера комуниста и управо они су, касније, за време социјализма, највише и довођени у везу са четничким покретом. Они су понекад дејствовали и заједно са фашистима – Немцима или Бугарима. Сачуване су фотографије на којима неки наоружани људи, наводно четници, пију ракију са усташама. Међутим, уопште се не може са сигурношћу рећи ко су ти људи. Није било никаквих знакова препознавања, нити их је могло бити. Једно је сигурно: ни званични ни „незванични” четници нису долазили у сукоб са Црвеном армијом. Црвеноармејци су свуда дочекивани као пријатељи и ослободиоци. У градовима и селима су их чекали натписи: „Живео генралисимус Стаљин”, „Живео краљ Петар”, „Живео Дража Михаиловић”. Добро је познат случај ослобођења Крушевца. Њега су ослобађали четници заједно са Црвеном армијом. Сачуване су и фотографије на којима четнички војвода Кесеровић и мајор Црвене армије Проњин стоје заједно на балкону крушевачког хотела „Париз” и поздрављају војнике – црвеноармејце и четнике који марширају испред њих.

Све до ослобођења Југославије руководство Совјетског Савеза је сарађивало и са четницима и са партизанима. У архивама су сачувани документи који сведоче да је Тито све до 1944. године из Совјетског Савеза добијао писма овакве садржине: „Ви говорите да четници сарађују са фашистима, али ми имамо друкчије информације. Потрудите се да нађете са њима заједнички језик”. Титу и његовим сарадницима пошло је за руком да коначно убеде Совјетски Савез да четници сарађују са фашистима тек када су партизани по уласку Црвене армије у земљу узурпирали улогу посредника у контактима са совјетским војницима. Титови следбеници су учинили све како би приказали четнике у таквом светлу, јер је у току Другог светског рата на територији Србије вођен и унутрашњи, грађански рат.

Четнички покрет је био веома популаран у народу, између осталог и због тога што су четници без одлагања почели да пружају отпор окупатору, док су комунисти чекали 22. јун, када је Совјетски Савез ступио у рат са Хитлеровом Немачком. А и после 22. јуна, и све до краја 1941. године, четници и партизани су изводили заједничке борбене операције. Око Драгољуба Михаиловића је било доста људи левичарских схватања. Такав је, на пример, био Живко Топаловић, један од оснивача Комунистичке партије Југославије. Или рецимо, Драгиша Васић, национално оријентисани социјалиста који је био ожењен совјетском држављанком и у више наврата је боравио у СССР-у. О њему се чак писало да је тобоже био мајор совјетске обавештајне службе, али те чињенице нису историјски потврђене. Такви људи су могли изградити „мостове пријатељства“ између четника и партизана. Другим речима, постојали су сви услови да четници и партизани постигну договор, али ни једни ни други нису били за то заинтересовани.

Двосмислена формулација коју је усвојио суд приликом рехабилитације Драже Михаиловића покреће многа питања, и у српској јавности се доста дискутовало о томе. Међутим, сам факат рехабилитације је позитиван. Данас је за руске политичаре и историчаре у вези са тим догађајем најважније да се не понављају пропагандистичке измишљотине и идеолошки стереотипи које је совјетска наука преносила онако како их је све до 90-их година добијала из Југославије. Најважније је да се из свести читавог друштва избрише стереотипна представа по којој су четници и усташе једно исто. Додуше, старија генерација балканолога тешко се може одрећи такве тезе. Треба, ипак, имати у виду да највећи број симпатизера Русије истовремено гаји симпатије и према четницима. Према томе, ако Русија подржава рехабилитацију Драже Михаиловића, тиме она уграђује још један камен у темеље руско-српског пријатељства.

Никита Бондарев

rs.rbth.com
Одговори
#7

(19-04-2015, 02:28 AM)Милослав Самарџић Пише:  У овом случају мислим да може.

Ко се од званичника сложио са овом причом? 5+5

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#8

(04-06-2018, 05:39 PM)Громовник Пише:  
(19-04-2015, 02:28 AM)Милослав Самарџић Пише:  У овом случају мислим да може.

Ко се од званичника сложио са овом причом? 5+5

Треба да прође неко време. С обзиром , да је суд поништио рехабилитацију Николе Калабића биће потребно још времена.
Одговори
#9

Одлучио сам да погледам мишљење руских медија о четницима, већина показује неутрално мишљење о "два покрета отпора"
Одговори
#10

(07-05-2021, 12:13 PM)МајорДангић Пише:  Одлучио сам да погледам мишљење руских медија о четницима, већина показује неутрално мишљење о "два покрета отпора"

Добро је, то је напредак у односу на почетак: крајем 1944. совјетска армија добила је директиву да су четници што и усташе ...
Одговори
#11

(07-05-2021, 12:19 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(07-05-2021, 12:13 PM)МајорДангић Пише:  Одлучио сам да погледам мишљење руских медија о четницима, већина показује неутрално мишљење о "два покрета отпора"

Добро је, то је напредак у односу на почетак: крајем 1944. совјетска армија добила је директиву да су четници што и усташе ...


Већина медија барем не мисли тако, али има пуно људи који тако мисле, видео сам у групи ВКонтакте "Я САМ ЧЕТНИК, МАМА", коментар да су се "ови хрватски четници борили против наших војника на страни фашиста". Успут, када сам гледао ове медије који говоре руски језик, где пише о четницима, наишао сам на украјинску страницу, где су рекли да су четници, заједно са немцима, српским и руским сарадникама окупатора, ратовали у Београду у јесен 1944 против НОВЈ и Црвене армије))))
Одговори
#12

Москва слезам не верит
Не сразу все устроилось, Mосква не сразу строилась,
Словам Москва не верила, a верила любви
Москва слезам не верила, а верила любви.
Любовь Mосквы не быстрая, но верная и чистая…

Александра
https://www.youtube.com/watch?v=UmD4ep2G0i0

[Слика: 3.jpg]
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним