Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зашто сам против термина антифашизам

Нацизам је по природи левичарска и радикална/прогресивистичка револуционарна идеологија, дубоко укорењена у идеалима француске револуције. Самим тим никако не може бити десничарска.
Одговори

(20-10-2023, 07:29 PM)Chicot Пише:  Несумњиво многи међусобно различити тоталитаризми имају сличности. Највећа им је масовни прогон и укидање слобода.

И  комунистичка Југославија се једно време звала Демократска...
Хоћемо ли сада тај период означити "демократским"? Има ли ико ко се бави проучавањем тоталитаризма да је нацизам дефинисао као левичарску идеологију?

А ко одређује која је држава тоталитарна?

Комунистичка Југославија је била кратко време „демократска“...сами себе набедили окупатори Срба да су демократе. Била мало "демократе" па престали... Али имамо у новије време државу Израел. Она није тоталитаристичка него демократска. Опет питање ко је то одредио када се понашају као и Немачка у доба Хитлера.

„Dodatnom zakonskim promenama tijekom 2010. godine Izrael je postao država Jevreja to jest Judaizma i svi njegovi stanovnici moraju polagati zakletvu kojom priznaju tu činjenicu.“

https://sh.wikipedia.org/wiki/Izrael

(погледати „под ПС“ и упоредити програм и праксу).

Навео сам пример Израела јер је сада у жижи јавности...чисто као случајни пример.

(20-10-2023, 05:07 PM)Chicot Пише:  Каква "левичарска природа нацизма"? Нацизам је екстремни десна а комунизам екстремна лева идеологија. Није то ми најважније. Најважније је да су оба екстрема уништавали, прогонили велики број људи, гушили слободе..

Чини ми се да ви (@Chicot) имате и прихватате као неопозиве одреднице које шире „интересне групе“ а чињенице су ту мало скрајнуте. Често системе који раде у корист своје државе прогласе тоталитарним и тиме и злочиначким...а прогласе их они који изазивају баш те несреће и ратове али имају медије у свом власништву...и покварену и подмуклу политику коју бране баш кроз те медије. Поред медија на платном списку су и многи „научници и остали“ који се тиме баве...

ПС

Израел јеврејска демократска држава
https://www.slobodnaevropa.org/a/2197336.html
Libanski premijer osudio novi zakon Izraela o državljanstvu

Izrael - židovska i demokratska država
https://hrcak.srce.hr/file/151877

Програм НСДАП

http://www.documentarchiv.de/wr/1920/nsd...gramm.html

Понављам де је Израел случајно узет као пример јер је у средишту пажње последњих дана...да ми опет неко не пришије антисемитизам (иако су и Арапи семитски народ). А поред тога имају „некакве везе“ са нацистима (мислим на лоша искуства која су потом, изгледа прихватили у некој мери). Али они су демократска држава...
Одговори

И међу страним историчарима постоје подељена мишљења по том питању. Али ево како је Хитлер дефинисао свој социјализам у интервјуу из 1923. године:

„Зашто“, питао сам Хитлера, „себе називате националсоцијалистом, пошто је ваш партијски програм супротан оном који се обично приписује социјализму?“

„Социјализам“, узвратио је, спустивши шољицу чаја, „је наука која се бави заједничким добром. Комунизам није социјализам. Марксизам није социјализам. Марксисти су украли тај термин и побркали му значење. Ја ћу одузети социјализам од социјалиста.

"Социјализам је древна аријевска, германска институција. Наши немачки преци су држали одређене земље. Неговали су идеју заједничког добра. Марксизам нема право да се преруши у социјализам. Социјализам, за разлику од марксизма, не одбацује приватну својину. За разлику од Марксизма, не укључује негацију личности, а за разлику од марксизма, патриотски је.

„Можда смо себе могли назвати Либералном партијом. Изабрали смо да се зовемо националсоцијалистима. Ми нисмо интернационалисти. Наш социјализам је национални. Захтевамо испуњење праведних захтева производних класа од стране државе на основу расне солидарности. Нама су држава и раса једно“.

https://famous-trials.com/hitler/2529-19...olf-hitler
Одговори

Такву идеологију имали су готово од речи то речи, лидери француске револуције и њихово најекстремније крило - јакобинци.
Хитлеру је узор био Робеспјер.
Одговори

(20-10-2023, 08:58 PM)Monarhist Пише:  Такву идеологију имали су готово од речи то речи, лидери француске револуције и њихово најекстремније крило - јакобинци.
Хитлеру је узор био Робеспјер.

Рекао бих да су имали и комунисти, а то је Нова економска политика. Њени творци су били Риков и Бухарин, вође "десне опозиције" у оквиру СКП(б). Стрељани су током Стаљинових чисти крајем 1930-их.
Одговори

(20-10-2023, 07:53 PM)Monarhist Пише:  Нацизам је по природи левичарска и радикална/прогресивистичка револуционарна идеологија, дубоко укорењена у идеалима француске револуције. Самим тим никако не може бити десничарска.
Расна и национална искључивост не може да припада левом идеолошком спектру!
Одговори

(20-10-2023, 10:24 PM)Chicot Пише:  
(20-10-2023, 07:53 PM)Monarhist Пише:  Нацизам је по природи левичарска и радикална/прогресивистичка револуционарна идеологија, дубоко укорењена у идеалима француске револуције. Самим тим никако не може бити десничарска.
Опет, традиционално/историјски гледано, може. Француски револуционари, тј. левичари од којих проистиче нацизам, користили су изопачен концепт националног (екстремни национализам) као покретачку снагу маса и на томе градили своју идеологију.
Одговори

Монархист, идеологија нацизма проистиче од Хитлера.
Одговори

(20-10-2023, 10:41 PM)Chicot Пише:  Монархист, идеологија нацизма проистиче од Хитлера.

Јасно.
Само сам историјски гледано рекао да је нацизам "чедо" те револуције.
Одговори

(20-10-2023, 10:24 PM)Chicot Пише:  
У теорији.
Али пракса се важи. Стљин је истребио читаве нације, Кинези и данас држе муслимане у изолацији (благо речено), Албанија је била искључива (благо речено) према Србима, Бугарска према муслиманима, а цела Југославија нарвано према Србима. Антисрпство је главна одлика комунизма у ЈУ, од негде 1922. године (да не идемо даље).
Одговори

Шико, нација и етнос нису исто.
Одговори

(20-10-2023, 08:17 PM)Mitic Пише:  И међу страним историчарима постоје подељена мишљења по том питању. Али ево како је Хитлер дефинисао свој социјализам у интервјуу из 1923. године:

„Зашто“, питао сам Хитлера, „себе називате националсоцијалистом, пошто је ваш партијски програм супротан оном који се обично приписује социјализму?“

„Социјализам“, узвратио је, спустивши шољицу чаја, „је наука која се бави заједничким добром. Комунизам није социјализам. Марксизам није социјализам. Марксисти су украли тај термин и побркали му значење. Ја ћу одузети социјализам од социјалиста.

"Социјализам је древна аријевска, германска институција. Наши немачки преци су држали одређене земље. Неговали су идеју заједничког добра. Марксизам нема право да се преруши у социјализам. Социјализам, за разлику од марксизма, не одбацује приватну својину. За разлику од Марксизма, не укључује негацију личности, а за разлику од марксизма, патриотски је.

„Можда смо себе могли назвати Либералном партијом. Изабрали смо да се зовемо националсоцијалистима. Ми нисмо интернационалисти. Наш социјализам је национални. Захтевамо испуњење праведних захтева производних класа од стране државе на основу расне солидарности. Нама су држава и раса једно“.

https://famous-trials.com/hitler/2529-19...olf-hitler

Мала исправка, пише "Liberty party", што може да се преведе као Слободарска партија, а не Либерална.
Одговори

(11-11-2023, 03:25 PM)Јужносрбијанац Пише:  Мала исправка, пише "Liberty party", што може да се преведе као Слободарска партија, а не Либерална.

Да, тако стоји у првом пасусу на почетку текста. И то је исправан превод: Слободарска партија.

А оно што сам ја превео, то се налази у другој половини текста, конкретно испод другог наслова "1923 interview with Viereck, edited and reprinted in Liberty, July 1932)".

И ту су ставили "Liberal party". 

У сваком случају, свака част на указаној исправци.
Одговори

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним