Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dayton 2./Дејтон 2.
#15

Ја кретена Боже ти сачувај. Тако је кад издајник почне причати шта су други погријешили
Одговори
#16

САД није ( за сада) заинтересована за укидање Републике Српске

у Политика 29. децембра 2017. 2 Коментара

Београд – Председник Генералне скупштине Уједињених нација Мирослав Лајчак изјавио је вечерас да се не размишља озбиљно о Дејтону 2 и да није реално то да се деси.

За време Дејтона Босна и Херцеговина је била у рату и није било функционалне државе, а данас је то држава која има своје владе, институције, имала је низ регуларних избора и апсолутно је нереално мислити да неке светске снаге могу решавати питање функционалности државе, рекао је Лачкак за телевизију Н1.

Према његовим речима, одговор на то питање се налази у Босни и Херцеговини.

Ако нема жеље легитимно изабраних политичких лидера да се договоре о бољој функционалности своје земље, онда то нико споља не може да реши, казао је Лајчак.

Он је истакао да је 2017. година преокрета за земље западног Балкана, јер се сада више прича о проширењу Европске уније.

На питање колико је западни Балкан у фокусу ЕУ, Лајчак каже да је истина да на почетку рада ове Европске комисије са Жан-Клодом Јункером на челу питање чланства држава западног Балкана није било међу приоритетима, али сматра да се то сада мења.

ЕУ је схватила да имамо обавезу према земљама западног Балкана, да смо тим земљама обећали европску перспективу. Оне су ушле у процес реформи и промена и ми треба да поштујемо реч, рекао је Лајчак.

С друге стране, додао је, то није политичка одлука ЕУ, већ она мора да се заснива на резултатима процеса који су у рукама земаља западног Балкана, које треба да ураде свој домаћи задатак.

Коментаришући односе Срба и Албанаца, Лајчак је казао да они живе и наставиће да живе на истим просторима и у обостраном је интересу да успоставе односе који помажу њиховим амбицијама.

Упитан о Специјалном суду за злочине ОВК, Лајчак каже да би било боље да то иде брже, али указује да је најважније да је тај процес почео и да су успостављене све институције.

Тај суд ће почети са радом и то треба сви да прихвате и да поштују, рекао је Лајчак.

Генерални секретар УН сматра и да не постоји криза у ЕУ.

Одлука Велике Британије о одласку је моменат мобилизације ЕУ и од тог тренутка се види јединство и фокусирање на главна питања и јасно се уочава да ЕУ зна шта су њени приоритети, а добра последица свих тих процеса је што је питање проширења ЕУ враћено на дневни ред, истакао је Лајчак.

Фонет
Одговори
#17

BALKANU PRETI NOVI RAT: Američki diplomata Karpenter u paranoji za DESTABILIZACIJU OPTUŽUJE DODIKA!
POLITIKA ● 0
Balkanu preti novi rat, a glavni krivac za to je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik!
Ovo poručuje Majkl Karpenter, bivši spoljnopolitički savetnik potpredsednika SAD Džozefa Bajdena! On je u intervjuu za 'Al Džaziru' optužio lidera RS da je faktor destabilizacije na ovim prostorima i istom prilikom izrekao notorne izmišljotine i neistine.

- Grupa 'Srbska čast' kreirana je uz pomoć Dodika. To je strašno. Njih treniraju Rusi u humanitarnom centru u Nišu... Sve je to kao bure baruta, koje može začas eksplodirati. Vrlo su visoke šanse da se ta paravojna formacija na neki način aktivira kako bi stvarala tenzije u regiji.

Ovo je samo nastavak jedne ekstremno opasne politike etničkog nacionalizma koju vodi Dodik. Sve dok on bude vodio ovakvu politiku u RS, to će šanse za oružani sukob u regionu rasti.

Dodik je potpuno pod kontrolom Moskve i traži dozvolu od Rusije za sve što radi. To je loše za celu BiH i građane RS... - poručuje Karpenter. On ističe da Amerika svim sredstvima mora da spreči ruski uticaj u regionu, a posebno na Dodika.Reuters


- Rusi su vrlo aktivni na Zapadnom Balkanu. Srbija je strateško mesto. Ne činimo sebi uslugu kada dopuštamo uspostavljanje uskih veza između visokih ruskih i srpskih zvaničnika. Amerika treba da bude više ekonomski uključena. NATO mora biti vidljivije prisutan. Ne mora to biti nužno NATO kao takav, smatram da bi SAD trebale biti vojno prisutnije u regiji - dodaje Bajdenov savetnik.


S druge strane, analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara podseća da su Amerikanci ti koji decenijama širom sveta izazivaju sukobe.


- Ratove na Balkanu i drugom delu sveta ne izazivaju lokalni političari nego SAD i NATO. Tako je počeo i rat u Jugoslaviji. Ni neki novi rat u BiH ili na Balkanu neće početi dok vatru ne upale SAD. Karpenterova nagađanja su poznati stavovi bivše američke administracije, koja je prolivala krv malih naroda širom sveta - kaže Kozomora.
Одговори
#18

ИЗЕТБЕГОВИЋ: “Спреман сам за рат! Ако буде другог полувремена, они ће га изгубити…
18:16 11.02.2018. 1 коментар
Дели на Вајберу
“Радит ћу оно што ће радити све патриоте ове земље. Бранит ћу оно на што смо стекли право борбом 1992-1995. године, па и самим Даyтонским мировним споразумом”, изјавио је интервјуу за Деутсцхе Wелле (ДВ) бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић у одговору на питање о томе шта ће урадити уколико Република Српска (РС) распише референдум од отцјепљењу.

Даyтонски мировни споразум је на нашој страни, хисторија је на нашој страни, Устав је на нашој страни, интерес земаља на Балкану, укључујући и Србију је на нашој страни, интерес земаља Еуропе, да нема поново рата, је на нашој страни. Дакле, имат ћемо све то на нашој страни да се једна таква авантура не деси, изјавио је Изетбеговић.

Фото: Фонет
Мислим да ће маса у случају таквог сценарија бити наравно на страни одбране територијалног интегритета БиХ. И да ће ако произведу друго полувријеме то полувријеме изгубити. Надам се политички, а не војно, они који се упусте у такву себичну авантуру, додао је Изетбеговић.

На питање да ли је спреман на најгори могући сценарио, Изетбеговић је рекао: “Дакле на рат?

Јесам!

Изетбеговић је објаснио да свако у овој земљи “ко воли ову земљу мора бити спреман ићи до краја кад је у питању њен територијални интегритет”. Када је ријеч о позицији Хрвата у БиХ Изетбеговић је изјавио да су Хрвати лутали у својој политици: “Уз БиХ, против БиХ, уз Бошњаке и Армију БиХ, против. Кад су се сабрали и кад се подвукла линија након тога свега пола Хрвата је недостајало у БиХ”.

Изетбеговић сматра да треба урадити више када је у питању положај Срба у Федерацији БиХ, али и када је у питању положај Бошњака и Хрвата у РС.

ПОЗИТИВНА УЛОГА ТУРСКЕ…

Изетбеговић је за ДВ оцијенио да Турска у БиХ и на Балкану игра сасвим позитивну улогу. “Турска подржава еуропски пут БиХ, подржавају НАТО пут БиХ, никада се не мијешају на неки ригидан начин у наше односе, дапаче увијек помаже”, сматра Изетбеговић.

Када је ријеч о томе може ли се утицај Турске негативно одразити на еуро интеграције БиХ с обзиром на напетости које тренутно постоје између Анкаре и бројних земаља ЕУ Изетбеговић наводи: “Ако бих ја стао на страну господина Ердогана и кренуо у једну препирку и почео се петљати у те препирке између њега и њих вјеројатно би, али ја то не радим. Турска је довољно јака да се зна сама бранити”, одговара Изетбеговић.

Да ли сам ја политички играч Ердогана који ће почети да се свађа са Еуропом због њега? Не. Само ја нећу издати свог пријатеља. Изетбеговић додаје да се не жели мијешати у унутарње односе Турске, као ни у Ердоганове односе с Ангелом Меркел коју, како тврди, такођер сматра великом пријатељицом БиХ.

РУСИЈА И НАТО…

Изетбеговић сматра да то да ли ће Русија зауставити пријеме БиХ у НАТО зависи од снаге Русије за коју оцјењује да је у порасту на Балкану.

“Све је присутнија на Балкану, и медијски и на сваки други начин. Додик (Милорад, предсједник РС, оп. ред.) очигледно гледа да буде играч те велесиле, да јој се додвори, да заустави прије свега НАТО пут БиХ. Ја мислим да Русија не може нађачати НАТО и ЕУ када је БиХ у питању и комплетан Балкан, изјавио је Изетбеговић у интервјуу за Деутсцхе Wелле Бакир Изетбеговић.

http://srbin.info/2018/02/11/izetbegovic...-izgubiti/
Одговори
#19

„ДЕЛО“: Због изјаве Јункера сукоб на Балкану опет могућ

Загреб, Љубљана -- У Словенији не престају критике на рачун Жана Клода Јункера због изјаве да је услов за пријем земаља Западног Балкана решавање међудржавних спорова.

Инсистирање председника Европске комисије да се најпре реше гранични спорови па онда уђе у ЕУ делује у почетку као разуман приступ, али на Балкану пракса је другачија- и она значи да се онима који се сада не држе договора даје још више могућности за уцењивање, наводи у главном коментару љубљанско „Дело“.

Лист додаје да је главни проблем у региону у том смислу Хрватска која, како се наводи, има спорове с више држава бивше СФРЈ, укључујући и Словенију.

Водећи словеначки лист такође наводи и да нова стратегија ЕК о условљавању чланства претходним решењем билатералних проблема може у региону да изазове нестабилност, а то је, како додаје „Дело“, управо супротно од онога шта жели Јункер.

„Инсистирање да државе Западног Балкана среде своје пограничне спорове пре придруживања носи са собом управо оно што Јункер и Комисија не желе, а то је ‘увоз’ нестабилности из региона у целу ЕУ“, наводи „Дело“ и додаје да би Комисија, ако жели стабилност на Балкану, најпре морала да уложи све своје напоре да Хрватска, која има нерешене спорове и са Србијом, БиХ и Црном Гором, арбитражну пресуду о граници са Словенијом и спроведе.

У супротном, наводи „Дело“, Јункер би могао доживети да на Балкану опет дође до конфликата као у деведесетим годинама прошлог века, каже словенско „Дело“ те у коментару закључује да је „у Пиранском заливу, али и другде, на ваги владавина права у ЕУ „, пренео је хрватски портал Index.hr.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним