Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
(05-03-2016, 01:53 AM)Романија Пише: Кад сам рекао да Хрвати нису имали организовану државу, мислио сам више на то, да је НДХ настала у априлу а већ у мају починила геноцид. А они нису могли правити темељ за то, јер нису могли знати шта ће се дешавати 25. и 27. марта. Тако да сам хтјео рећи да она у мају 1941. није била организована, али је успјела да почини геноцид.
Такозвана ндх није "настала" у априлу, она је у априлу - проглашена. Цијели државни апарат је постојао, то је био државни апарат такозване "бановине хрватске" који је грађен двије пуне године. Не могу схватити да ти не разумијеш да оно што се десило 1941. није се десило преко ноћи.
Оружане снаге тзв. ндх су створене одма. Све је било ту, 150-200 000 Мачековаца (Грађанске и сељачке страже), хрватски дио југо војске (са неколико иљада официра и подофицира), све је то већ било ту и спремно за покоље.
Пропаганда против Срба у тзв. "бановини хрватској" је чак у неким сегментима била гора него у тзв. ндх. А свакако да је била доста темељитија него у ндх.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
(Последња измена: 07-03-2016, 06:00 PM од
мунгос.)
Поруке: 4,461
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
672
NOVA STRAVIČNA PROVOKACIJA IZ HRVATSKE: LOGOR ZA SRPSKU DECU proglasili mestom druženja!?
Jastrebarsko, hrvatski grad u kome je za vreme Drugog svetskog rata bio jedini koncentracioni logor za decu u Evropi, sada je proglašen gradom "prijateljem dece"!?
http://www.informer.rs/vesti/balkan/5958...m-druzenja
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,247
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
(07-03-2016, 05:45 PM)Николај Пише: (07-03-2016, 01:14 PM)Vlad Alekš Пише: Може ли кратко објашњење - шта је потребан и довољан услов да био нека група људи на неком простору направила државу?
Да постоје територија, народ и суверена власт над њима са монополом физичке силе. Признање других држава се не тражи, то је политички, а не правни чин.
Будући да је прича кренула од НДХ, да ли то значи да је та држава била легална, и да је Самарџић био у праву - Хрвати имали НДХ, Срби Југославију?
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Углед:
672
(08-03-2016, 01:13 AM)Vlad Alekš Пише: (07-03-2016, 05:45 PM)Николај Пише: (07-03-2016, 01:14 PM)Vlad Alekš Пише: Може ли кратко објашњење - шта је потребан и довољан услов да био нека група људи на неком простору направила државу?
Да постоје територија, народ и суверена власт над њима са монополом физичке силе. Признање других држава се не тражи, то је политички, а не правни чин.
Будући да је прича кренула од НДХ, да ли то значи да је та држава била легална, и да је Самарџић био у праву - Хрвати имали НДХ, Срби Југославију?
Није била, контролисали су само ширу околину Загреба (како је генерал Хорстенау рекао 1943. године: "Павелић је у погледу своје власти још само градоначелник Загреба, али без предграђа"), извршавали су налоге друге две стране државе, чије војске су радиле шта су хтеле на њеној територији, укључујући и мобилисање у своје јединице грађана са "њеног" подручја против њене воље, трећину народа је сама ставила ван закона, итд.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Углед:
672
(08-03-2016, 01:43 AM)Романија Пише: Баћовић описује ове активности у извештају Михаиловићу од 5.9.1942.:
„Накнадно додајем у вези одласка наше казнене експедиције у Љубушки и Имотски, да су наши четници између Љубушког и Вргорца, одерали жива три католичка свештеника. Наши четници убијали су све мушкарце од 15 година на више. Жене и деца испод 15 година нису убијана. 17 села је потпуно спаљено...”
А знаш ли како гласи цела прва реченица?
„Накнадно додајем у вези одласка наше казнене експедиције у Љубушки и Имотски, да су наши четници
од великог огорчења за недела која су усташе починили према Србима, између Љубушког и Вргорца, одерали жива три католичка свештеника. Наши четници убијали су све мушкарце од 15 година на више. Жене и деца испод 15 година нису убијана. 17 села је потпуно спаљено...” ВА, Ча, к-170, рег. бр. 51/3
Али комунистичка редакција Зборника је болдовани део реченице избацила, и објавила само остатак, јер без тог дела, реченица има другачији смисао. А онда су тако "измасакрирану" реченицу цитирали сви редом.