Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Врхунски апсурд - Србија ће плаћати одштету Јеврејима због Холокауста
#1

Imovina Jevrejima na jesen, očekuju se zahtevi iz Vojvodine

Prve rasprave o zahtevima jevrejske zajednice, prema novom Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nisu imale naslednika, Agencija za restituciju održaće u junu.

Kako je za "Novosti" potvrdio direktor Agencije, Strahinja Sekulić, pozitivne odluke očekuju se već krajem avgusta ili početkom septembra.

"Do sada je predato 15 zahteva za povraćaj imovine, a očekuje se da će ih biti oko 5.000. Rok je tri godine do donošenja zakona, što znači da rok teče od februara 2016", navodi Sekulić.

Ovih 15 zahteva odnosi se na zgrade u Beogradu, od kojih će neke biti vraćene u naturi, dok će druge biti nadoknađene. U Agenciji je formirana i posebna jedinica za vraćanje imovine žrtava Holokausta, kako ističe Sekulić, bez novog zapošljavanja.

Tek nakon ovog postupka znaće se tačno koliko je imovine oduzeto od stradalih Jevreja. Postupak je trostepen, što znači da država, po donošenju rešenja Agencije, ima pravo žalbe, kao i pravo da pokrene upravni spor. Posle Beograda, u narednih 10-15 dana, očekuju se i zahtevi jevrejskih opština Novog Sada i Subotice.

Što se tiče zakonske odredbe prema kojoj će iz budžeta Srbije godišnje biti isplaćivano po 950.000 evra Savezu jevrejskih opština u narednih četvrt veka, ona će se primenjivati tek od 1. januara 2017. Jevrejske opštine upravljaće prihodima i usmeravati ih u proučavanje Holokausta, obeležavanje značajnih datuma iz tog perioda i komemoracije, u naučno-istraživačke projekte i finansiranje školovanja...

U Agenciji napominju da se ne radi o odšteti, jer Srbija nije odgovorna za Holokaust. Reč je o podršci jevrejskoj zajednici. Zakon je donet da bi se otklonile štetne posledice koje su Nemci počinili na našoj teritoriji.

Autor: Novosti
__________________________


Пазите генијални коментар ових из Агенције за реституцију. Овде се наводно не ради о одштети Јеврејима, него само о "отклањању штетних последица" Холокауста.

А "отклањање штетних последица", од кад је света и века, назива се "одштетом". А све и да није тако, зашто да те последице "отклањамо" ми, кад то треба да ради штетник, онај ко је те последице проузроковао. Да Србија плаћа по скоро милион евра наредних 25 година Јеврејима, јер су их Немци поубијали, па то је ван памети. Има ли неког нормалног међу овима који воде земљу?!

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#2

Нема.
Одговори
#3

Поубијали су их Немци, али су им имовину одузели комунисти, као и Србима које су поубијали Немци, а којима је наравно имало шта да се одузме. Баш сам читао књигу Александра Ајзинберга, ''Писма Матвеју''. Њега и мајку су до октобра 1944. чували четници. Кад су се после ''ослобођења'' вратили у Београд, кућа им је већ била ''заузета'' одлуком неког комитета. Мислили су да су Ајзинбергови поубијани. И нису их пустили у кућу. Ни до данас им није враћена.
Одговори
#4

Највише Јевреја у ДСР на територији Недићеве Србије, а вероватно и шире, спасио је Синиша Пазарац. И њему су комунисти отели имовину, која никад ни неће бити враћена, нити плаћена, јер ни он нема потомке, али за разлику од Јевреја, он нема државу народа којем је припадао.
Одговори
#5

Пазарац је имао петоро деце. Јел знаш шта је било са њима? Читао сам његово писмо еп. Николају где их помиње, а наслућује се нека трагедија.
Одговори
#6

(27-05-2016, 01:08 AM)Бенито Пише:  Највише Јевреја у ДСР на територији Недићеве Србије, а вероватно и шире, спасио је Синиша Пазарац. И њему су комунисти отели имовину, која никад ни неће бити враћена, нити плаћена, јер ни он нема потомке, али за разлику од Јевреја, он нема државу народа којем је припадао.

Може ли нешто конкретније о тим спасавањима?

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори
#7

Врхунац понижења: Србија више неће процесуирати хрватске држављане?
Београд – У процесима за ратне злочине мора да се избегне сукоб надлежности између држава. Србија мора потпуно да сарађује са Хашким судом и да спроводи све његове одлуке и пресуде, док у третману мањина Београд мора да поштује домаће и међународне обавезе, пише „Вечерњи лист“.
Тако, како сазнаје „Вечерњи лист“, гласи договорено решење и језичке формулације око три кључне тачке на којима је Загреб инсистирао како би Београду дао зелено светло за отварање поглавља 23.
Иако се ради о дипломатским формулацијама, оне врло јасно кажу да је Хрватска успела у намери да уклони неприхватљива решења у суседној држави, наводи лист.
Први камен спотицања било је полагање права Србије на тзв. регионалну јурисдикцију, односно на процесуирање злочина почињених на територији бивше Југославије.
Лист подсећа да је Србија према спорном Закону о ратним злочинима полагала право на процесуирање хрватских држављана за злочине на хрватској територији, иако се поступак против њих, као у случају Вељка Марића, водио и у Хрватској.
Текст одлуке, како лист сазнаје, каже како ЕУ наглашава регионалну сарадњу и добросуседске односе при процесуирању ратних злочина, што укључује и циљ да се избегне конфликт јурисдикције те се позива да се ратни злочини процесуирају без дискриминације. Избегавање сукоба јурисдикције, што истиче ЕУ, де факто значи да Србија мора да одустане и да одустаје од регионалне надлежности.
Друга тачка спотицања, наводи лист, сарадња са Хашким судом, у тексту је апострофирана као кључна, што укључује и потпуно признавање и извршавање одлука и пресуда Суда. Тиме је Србији послата порука да се, између осталог, не толерише последњи ексцес — одбијање изручења троје представника Српске радикалне странке.
Трећа тачка — заштита хрватске мањине и инсистирање на спровођењу Споразума о заштити националних мањина које је Србија потписала са Хрватском о заступљености у представничким и државним телима — у тексту је адресирана формулацијом која каже да ЕУ наглашава важност поштовања и пуне заштите права мањина у складу са критеријумима из Копенхагена.
ЕУ узима у обзир правни и институционални оквир, па тражи ефикасну примену српских домаћих и међународних обавеза, пише у тексту о којем ће државе-чланице расправљати следеће недеље.
Спутник.рс

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори
#8

(26-05-2016, 11:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  Поубијали су их Немци, али су им имовину одузели комунисти, као и Србима које су поубијали Немци, а којима је наравно имало шта да се одузме. Баш сам читао књигу Александра Ајзинберга, ''Писма Матвеју''. Њега и мајку су до октобра 1944. чували четници. Кад су се после ''ослобођења'' вратили у Београд, кућа им је већ била ''заузета'' одлуком неког комитета. Мислили су да су Ајзинбергови поубијани. И нису их пустили у кућу. Ни до данас им није враћена.

Тај део о повраћају није споран, него онај да Србија исплаћује новац Јеврејској заједници као таквој, дакле не потомцима жртава (мада ни њима не треба, ми нисмо проузроковали те жртве), него свим Јеврејима у земљи (дакле, практично и онима који су се рецимо доселили после рата), а све то на име одштете због Холокауста.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#9

Како је почело још ће Трули Запад да нас ућера у плаћање одштете Турцима због етничког чишћења у Првом и Другом Устанку!

Међутим!

Мрчогорци ће да се извуку због "Горског вијенца", продаде их Мило запаре ка потоње курве!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#10

Није ми јасно ко још може да се брине о онима који цео свет завијају у црно зарад смрдљивих пара, који се венчавају са сестрама од ујака да би имање остало у истој породици......

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним