Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Србство живи кроз гусле
#1

Сваки пут кад помислим да нас нема, да је србство одумрло демантују ме они које нам је окупатор најпре хтео одузети. Младост... Младе Србе разним ријалитијима покушавају расрбити и одвојити од србског корена.
Међутим, постоје људи који своју децу не продају разним Митровићима или Поповићима. Бојана Пековић је доказ да србство живи кроз гусле и светосавски завет.


Одговори
#2

Нема србства без гусала.

И четништава
Одговори
#3

Оболелеој Новосрбијици Доктор Андрија даје дијагнозу, па каже:Андрија Фајгељ, Доктор за Гусле:ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#4

(26-09-2016, 11:14 PM)Јеремија Пише:  Сваки пут кад помислим да нас нема, да је србство одумрло демантују ме они које нам је окупатор најпре хтео одузети. Младост... Младе Србе разним ријалитијима покушавају расрбити и одвојити од србског корена.
Међутим, постоје људи који своју децу не продају разним Митровићима или Поповићима. Бојана Пековић је доказ да србство живи кроз гусле и светосавски завет.
Одлични су Пековићи, иако их нешто не котирам високо. Јесте уметност - ескперимент, и треба наћи начина да се младима приближи уметност гусала, али ... мислим да се тој публици, како год да им одсвираш, отпеваш, одзујиш, одшапућеш, или шта слично - ипак неће свидети. Њихове су уши навикле да уживају. Гусле - нису да уживају, него да - плачу. Ричу. Буче. Џаба им приближавати. Расрбљено је то још у првом разреду, кад су се заклели да буду пијо-нири.
И онај Рамбов покушај реповања је исто. Занимљив, али... не иде. Просто... не знам ни како бих то описао. О укусима не вреди расправљати, али.. признајем да их понекад послушам, а некад их и угасим на пола. Једно време сам чак и Рамба слушао скоро нон-стоп.
Иначе, мени како старом лалошу из... старих породица... гусле стварно.. нису биле приоритет. 
Срећом, имали смо комшију (и сада имамо), колонисту, који је пуштао и старе и новокомпоноване гусларе на касетофону док би радио у башти, па се то мени, некако... шта знам.. прво ми чудно било, а онда ми се некако... ни сам нисам знао због чега... мало и свидело. У нашој кући се свирала само тамбурица и гитара, и помало клавир, док га нисмо продали. Гусле су нам стварно стране као страно тело биле као и вероватно већини Војвођана, а сад и генерално многима и у Србији, чак Црној Гори.. итд... 
Међутим, онда... кад сам баш много остарио, одведе ме један пријатељ у дом војске, да слушамо гусларе. Нисам ни знао (сад знам) да су то били најбољи српски гуслари. И... за мене било чиста егзотика... почињу први тактови. Мени смешно. Гледамо около, сви озбиљни. Иде још мало... уз неку мелодију... ухватио сам и текст (добри гуслари разговетно певају)... и ... почиње радња, и онда као филм... као... ма ... као да си тамо... а поуке секу срце и парају уши... Дошло ми било ту негде око 20 минута слушања, да се ударим у груди јуначке, да треснем с оном неком актен-ташном што сам је понео са посла, и кажем: "Море Турци, не може то више тако!!". Крв узаври уз гусле, ако се правилно пази на сваку мелодију и сваки слог. Врхунска уметност, и као онај јапански бонсаји, треба је поштовати, и не мењати у обично баштованство, већ је чувати - тако како је.
Одговори
#5

Ова сјајна и упечатљива трилогија од Ђока Копривице је нешто дубоко и упечатљиво:
Јелена од Босне, одозго на доле 1-2-3
https://youtu.be/o1Bl2GZR4C8
https://youtu.be/U1IJWe45VTI
https://youtu.be/ZR-EJpExDYk

А ако се то свиди, препоручујем и ову, 
Острошка трагедија Баја Станишића
https://youtu.be/sJhBC7EyN6g

И ова је одлична, боља од било којег филма:
Суђење Сердару Шћепану Радојевићу
https://youtu.be/FNBEMzIY7j4

Има још тога, ваља истраживати, као што се некад претраживао еМ-Ти-ВИ...
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним