Поруке: 4,029
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
428
Нисам хтео да одговарам на твоје претходно питање. Све чекам, појавиће се неко. Квиз је ,заиста, занимљив и доста смо научили и чули нових ствари. Због тога је штета да сад прекидамо.
Једина мана је што смо запустили остале теме док смо били заузети квизом.
Ајде неко, било ко, нека постави питање. Може и нешто што вас занима , из историје, а остали да покушају да одговоре.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 2,367
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
199
Једини мени познат случај да су папа и Срби били у директном савезништву. Кад је то било?
Мислим да су у том сукобу учествовали Мађари, Млеци, Византија....
Поруке: 12,779
Теме: 271
Придружен: Aug 2013
Углед:
2,313
Нисам сео испред рачунара одавно. Пишем из аутобуса, са улице, ево сад из кафане...
Некад су наши преци правили мобе и тада су мушки причали о историји, политици... Тако сам замислио овај квиз, само у овом модерном облику. Јесте мало теже са стационарним рачунаром, али ....
Углед:
428
(06-02-2017, 07:36 PM)Бенито Пише: Нисам сео испред рачунара одавно. Пишем из аутобуса, са улице, ево сад из кафане...
Некад су наши преци правили мобе и тада су мушки причали о историји, политици... Тако сам замислио овај квиз, само у овом модерном облику. Јесте мало теже са стационарним рачунаром, али ....
Ајде аутобус и улица али кад си у кафани остави сва сокоћала. И ја сам се управо сад вратио. Овај пут , за дивно чудо, на време.
(06-02-2017, 06:43 PM)Романија Пише: Једини мени познат случај да су папа и Срби били у директном савезништву. Кад је то било?
Мислим да су у том сукобу учествовали Мађари, Млеци, Византија....
Да ли мислиш на хришћански савез у борби против Турака? Са наше стране учествовао је Ђурађ Бранковић.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 06-02-2017, 09:53 PM од
Перун.)
Поруке: 2,367
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
199
Не, неки јако чудан савез (бар из данашње перспективе). Мислим да нису Турци учествовали у сукобу и да је то било прије Ђурађа.
Поруке: 12,779
Теме: 271
Придружен: Aug 2013
Углед:
2,313
То је нешто између босанских краљева и Дубровчана?
Углед:
428
Ајде Крагујевац, постављај питање.
Поруке: 3,329
Теме: 9
Придружен: Jan 2017
Углед:
636
Ајде једно лагано да покренемо квиз, па Романија нека постави кад дође.
Кад је турско царство или турски феудализам почео да се распада, у ком веку ?
Углед:
428
У праву си. Фора је што се држава не ствара преко ноћи и исто тако и не пропада. Може се рећи да је пропаст Турске (што се тиче Балкана и нас Срба) везан за устанке почетком 19-ог века. Касније Турске ратове и Балксански. Њихови унутрашњи проблеми су знатно раније почели. Нису тада устаници били јачи ,него раније, већ су увидели да турска власт слаби и да је ,, земан дош'o ваља војевати".
(Последња измена: 06-02-2017, 11:48 PM од
Перун.)