Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је творац Југославије?

Које декларације? Кога брига за декларације? Рат се водио како у рововима тако и у дипломатији.
Ај ти сад наведи све декларације, тајне уговоре, споразуме које су донете у току рата у вези решавања балканског питања? Ај чик? Ти си се закачио за ове две зато што ти се уклапа у менталнни склоп, ништа више. Шта год да ти човек стави под нос ти одговориш "А декларације?"
Шта је "Мајска декларација"?
Ај да се не мучиш:
Цитат:Мајска декларација 1917. године, заступника аустријског парламента из Словеније, Далмације и Истре којом се захтева конституисање јужнословенске државе у склопу Хабзбуршке монархије, изазвала је готово једнодушну подршку у Хрватском сабору. На седници Сабора 13. јула 1917. године, Старчевићева странка права – милиновци (ССП) затражила је „да се све хрватске земље и сви дијелови хрватског народа уједине на темељу хисторијског државног права у јединствену хрватску државу од Триглава до Дрине под жезлом […] Хабсбуршке династије”. Чак је и српски првак Срђан Будисављевић, из хрватско-српске коалиције, подржао ту идеју рекавши да се „Словенци, Хрвати и Срби уједине у […] независно државно тијело”. Стјепан Радић је изјавио како Мајска декларација „значи најсретнију и најпотпунију формулу нашег […] државно-правног демократског програма…”, додавши да се та идеја може остварити у Монархији, али „ако то не буде могуће онда ћемо то провести и без ње”. Живко Петричић у име ССП-а, тумачи Мајску декларацију као захтев за „успоставу хрватске државе“, а не „неке југославенске државе“. На заседању Сабора 3. августа 1917. године поново се расправљало о будућности Мајске декларације. Стјепан Радић изјавио је како је Антанта пристала на „Велику Србију“, али да је руска револуција донела „ново свјетло које даје наду да се границе у средњој Еуропи неће мијењати, па ће зато у монархији бити Краљевина Хрватска слободна и уједињена, а изван Монархије обновит ће се Србија и остати Бугарска“.

После неколико месеци написали нову декларацију.
Него, дер ти мени одговори зашто се БиХ није директно није ујединила са Србијом, него је стала уз Загреб? То је кључно питање у вези формирања Југославије/Велике Србије, и не мрдамо даље док ти не објасниш шта се ту збило.
Одговори

Бем ли га,теби ближи Беч него Ниш.Ја те питам које су користи биле од Нишке декларације а ти ми причаш о Бечкој ?!
Одговори

То је то. Како год се постави тема, ти и такви као ти главињају у корист српске штете.

Следеће твоје питање је "А Велика Србија по Лондонском споразуму?... Ево шта је Шешељ казо!"

И коначно славодобитно питање, којим се задаје смртни ударац непријатељу: "А Жрнов????!!!"

Све лупетање.

[b]Нећемо даље док не објасниш зашто се БиХ није 1918. директно припојила Србији?[/b
Одговори

(04-07-2024, 06:08 PM)victoria Пише:  Бем ли га,теби ближи Беч него Ниш.Ја те питам које су користи биле од Нишке декларације а ти ми причаш о Бечкој ?!

А зашто мислиш да си паметнији од Слободана Јовановића?
Не кажем да ниси, већ да је потребно јако образложење.
Одговори

Слободан Јовановић је врхунски интелектуалац али не и политичар.Оно што покушавам да укажем на овој теми је да је Нишка декларација штетан документ написан у невреме и без консултација са савезницима од којих смо зависили.Па,Србија је прва која се у тој фази рата јавно изјаснила да јој је крајњи циљ уништење Аустро Угарске и уједињење са Јужним Словенима.Да ли се било који српски владар током 19-ог века тако јавно изјаснио да је крајњи циљ изгон Отоманске империје са Балкана а сви су то желели и на томе радили ?Романтизам је дозвољен песницима и интелектуалцима али прави државник зна да за сваки потез има право време.Ајде да обрнемо редослед . . шта бисмо пропустили да је нисмо донели ?
Одговори

То ми личи на шта би било кад би било.
Треба да преиспитујемо и Слободана Јовановића, али нисам видео неко чврсти докази да је погрешио.
Не видим ни што ти је толико важна ова декларација.
А чини ми се да ти је Ђоле лепо одговорио.
Одговори

Mи смо хтели да отворимо нову тему али пошто има ова да рекнемо коју реч...

Елем, нами ође (не) професионалним скупљачима вредних ствари јер неки ође квалификовани проучаваоци историје не знају да се стручни радник у музеју зове кустос, а наша хобистика каже да се зове колекционарство...Но, шта'ш...

Него, нами ође западне пај сад једно 320 бројева спортског недељника Темпо и то цели комплети из 1987, 1988, 1989,1990,1991, 1992 и 1993 године..

Цео један спортски период који је захватао пред распад, распад и кратак део после распада оне Шугославије.

Грдно је кад један народ нема земљу, народ, спорт па и језик...

Елем, у тим новинама до 1992-ге се константно пиждри за шугословенством. Дивац вели националисти марш из дворана, онај тамо се осећа југословеном. Топић шета пољудом са петокраком док га цео Пољуд гађа итд...

У 320 бројева које смо ишчитали од корице до корице ниђе се не помиње Србија, Србин, српско, већ шугословенско.

Ми смо остали затечени.

Сагледали смо тај "проблем" из више угла и враћамо се на госн. Самарџића који је велио је да Шугославија је била усташко словенска држава и ту се слажемо.

Целом том шугославијом почевши од 1945 а и пре тога прави честити достојни  Срби нису видели власт. 

У Брозовој Шугославији на влас' су били сви ортодоксни мрзитељи српства.  У НДХ, СЛО, Косову и Муслиманском делу Босне су били апсолутно најгори србомрзци и србоубице док су у Србији владали најтежи комунисти којима је све српско и традиционално било мрско...
И док су касније 90-их етнички чистили Србе, Србија није помагала нити спашавала.

Зашто???

Зато што на власт у Србији су били Шугословенски комунисти који су и 1992-ге када је већ у Загребу побијена породица Зец, У Задру извршена "кристална ноћ" у Сплиту логор "Лора" је био пун Срба. и шта је Шугословен и србоубица Милошевић радио, ишао и шетао руку под руку по двориштима са Туђманом по неким европским замцима и "преговарао" о миру.

Док екстремни левичари певали "Гив пис д ченс"

Због тога што Србијом нису владали Срби него шугокомунисти и зато што сфр Шугославијом нису у врху власти били Срби ми смо грдно и страшно пострадали 90-их година и поготово што смо потучени до ногу и још потписивали капитулације...

Елем, да су Срби били на челу шугославије, неби било рата 90-их година. Сваки усташа, попут Туђманових усташа који су само из ндх-а униформи преобукли у комунистичке шињеле били би смакнути по кратком поступку.

Распоред јединица да су Срби владали шугославијом распоред јединица ЈНА никада неби био онакав, да се српски официри стрељају од усташких, шиптарских и муслиманских банди....

Шта мислите зашто усташама нису толико мрски партизани, а када чују ћетници одмах оће да кољу.

Зато што су четници чували, спашавали српски народ  и борили се против усташа и комуниста и да су захваљујући четницима цела Далмација и даље били већински српски. Да је у Београду била про српска да кажемо четничка влас' крајина и Книн никад неби пали а Северни део Косова и Метохије би био 10000% српски па могу рећи да би цело Косово и Метохија било апсолутно српско без икакве аутономије и осталих глупости који су нам наметали комуно србо убице.

И да ми смо до чини ми се 2006 певали "Хеј Словени"...

т'гата голема....

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним