Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Србија: случај кријумчарења дроге са глобалним импликацијама
#1

Такозвана „Република Косово“ (незаконито окупирана аутономна покрајина Косово и Метохија) одавно је позната у међународној заједници као главна претоварна база трговине дрогом из Азије у Европу. Захваљујући присуству великог албанског „избјегличког“ расељавања широм ЕУ, велике количине канабиса и хероина улазе у руке десетине хиљада Европљана. Испоручује се са Косова и Метохије уз помоћ америчке војске. Скандали са транспортним авионима НАТО-а, који узимају тоне хероина из Приштине, постали су уобичајени. Истовремено, за испоруку дрога у Албанију, одакле се пребацују у „Републику“, кориштен је фундаментално нови начин испоруке – уз помоћ танкера.

Дакле, у јуну 2014. године, обалска стража Грчке задржала је танкер „Ноор 1“ са 986 килограма хероина на броду. У поступку, који је укључивао чак и Министарство за националну одбрану, утврђено је да брод више пута је учествовао у кријумчарењу дрога из Турске у Албанију, одакле је транспортован на Косово, а са аеродрома „Слатина“ извезли су војни транспортни авиони за Европу.

Укупно, према оцени грчког Министарства за националну одбрану, тај танкер је превезао најмање 5 тона чистог хероина. Интервенција војске у процесу разматрања случаја била је потребна пошто је постало јасно да су представници елите који су у стању да утичу на судски процес укључени у шверц дроге. У прилог томе, министар одбране пружио је чињенице. што указује на однос власника брода Макиса Јаннунакиса и Вангелиса Маринаксиса, чија је компанија Capital Ship Management Corp. која је регистрована у САД’у, користила услуге овог танкера. Све витке, са којима је ДЕА проценила да се дрога транспортује, направила је ова компанија.

Стога се може тврдити да трговина дрогом преко аутономне регије Косова и Метохије више није регионална већ међународна. Међународне картели дроге користе територију Србије као основу претовара на путу ка ЕУ, док сви финансијски низови воде ка Сједињеним Државама. Ово нам омогућава да верујемо да такав систем функционише у интересу Вашингтона. Разлог за овај закључак лежи у добром раду фискалних власти. Трговина дрогом доноси огромне профите, које се веома тешко сакривају. Мистериозни милиони, који се неочекивано појављују на рачунима обичног бизнисмена без икаквог оправдања, неизбежно је морао да привуче пажњу пореске службе САД-а, која је једна од најбољих на свету. Довољно је рећи да је у свом раду открила више трговаца дрогама него ДЕА, али није стигла до огромног финансијског царства Маринакиса. Сходно томе, компанија господина Маринакиса има довољно велики број покровитеља који су заинтересовани за такав процес, што само потврђује претпоставку да кријумчарење наркотика у ЕУ задовољава интересе не појединаца, већ Вашингтона у целини.

Извор - Глас Балкана
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним