Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Априлски Рат
#43

U pravu si, KG.

djeneral MIHAJLO St. GOLUBOVIC
Rodj. 28 dec 1888 u Beogradu.
Ucesnik Oslobodilackih ratova 1912 - 1918, nosilac 2 Karadordjeve zvezde, 2 Ruska odlikovanja...
Penzionisan i preveden u rezervu 10 jula 1940, pa pred rat aktiviran.
U Aprilskom ratu 1941 : komand pesadije Toplicke divizije ( Pirot - Caribrod ).
U taj rat poveo i sina od 16 god, kao dobrovoljca.
U borbi protiv Nemaca kod s Ciniglovci izginulo je njegovih 62 of i vojnika. a on bio smrtno ranjen u grudi. Djenerala iznose iz borbe njegovi vojnici sve do Lebana, gde je on izdahnuo 14 aprila 1941. Sahranjen u Lebanu, 50 tih gid proslog veka porodica ga prenosi u Beograd i ponovo sahranjuje.
U istoj borbi, sa ocem je ranjen i sin i potom zarobljen od Nemaca.
Kako su mu se oduzili komunisti a i ovi posle, ne treba ni govoriti.
Djeneral i ostali, u borbi, bili su izdani od Brozovog ratnog druga iz Svetskog rata, pukovnika Dragutina Marasa komand 3 pes puka, potom, kroz Dr sv rat Pavelicevog visokog oficira.
Одговори
#44

Елитни видови југословенске војске у Априлском рату

Душан Бабац,пдф,80 страница. Издање из 2008. године.

http://www.balby.com/moja%20biblioteka/E...20ratu.PDF
Одговори
#45

Трол Захумље је активирао другу тему о априлском рату иако је ову сам отворио.

Према књизи Богдана Болте,комунисти су свом чланству у току мобилизације пред ДСР делили летак-упутство за понашање у току обављања војничке дужности.Аутор је овај проглас назвао "Титова црна директива"

Цитат:1."КПЈ сада је у положају да узме активног учешћа у збацивању монархистичког режима.Тога ради она ће пружити подршку свима елемнтима који имају тај исти циљ,без обзира на њихов политички карактер.Југославија најпре мора бити растурена у више делова и Партија ће и партија ће потом деловати у свакоме од њих сходно раније датим директивама."

2."Чланови Партије позвани у војску ваљало би да врше следеће активности:прво, да дезорганизују отпор југословенске војске стварајући забуну међу официрима и људством, тако да пораз изгледа као последица неспособности официрског кора,чији углед мора бити коначно уништен.Друго, да сабирају оружје и ратни материјал који буде напуштен у паници и да га смештају на скровито место ради позније употребе.Треће,да сабирају информације о појединим официрима који не припадају нашем покрету,али могу бити корисни на случај уласка СССР у рат."

3."Пружити сву нужну подршку усташама,Македонцима, Албанцима и другим националнм организацијама,уколико би оне могле допринети што бржем збацивању данађњег режима.Помоћ треба да се пружи и црногорским сепаратистима,ако прихвате антиројалистичку линију у Црној Гори."

4."Немачка ће брзо сломити југословенски отпор и уз помоћ Италијана увести у Хрватској усташки режим а можда сличне сепаратистичке режиме и у другим крајевима.Морају се због тога предузети кораци да се наши људи увуку у нову управу ради сабирања обавештења и ради других циљева."
Одговори
#46

The potential of duplicated theme drastically increases when there is no search engine on the site.

This happens when people do not have the foresight of the necessary management skills, to ask talented high school students to gain voluntary work experience. By linking all the topics, and better organising these topics.

No one has the time to continually have plow through 400 theme of the Chetnik site to avoid duplication!

Па неко је ставио Априлски рат на историја као да није део борбе Војске Краљевина и као да се десило у неком другом период историје!

Али је очигледно нико жив га није мрднуо да га пренесе на овом део сајт!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним