Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Умро лорд Питер Карингтон
#1

Цитат:Британски дипломата и председавајући Мировне конференције о Југославији лорд Питер Карингтон преминуо је у 100. години, објавио је "Гардијан".

Лорд Питер Карингтон био је последњи живи члан послератне владе Винстона Черчила (1951-1955).


Министар одбране био је од 1970. до 1974. године, шеф дипломатије од 1979. до 1982, а генерални секретар НАТО-а од 1984. до 1988. године.

Карингтон је био министра спољних послова у време Фокландског рата. Преузео је пуну одговорност због начињених пропуста и поднео оставку.

Председавао је Мировној конференцији о Југославији коју је 1991. године сазвала Европска заједница.

Лорд Карингтон је, са Жозеом Кутиљером, 1992. године предложио план за решавање кризе и спречавање рата у Босни и Херцеговини, који је предвиђао стварање три конститутивне националне јединице, при чему би Србима и Бошњацима припало по 44 одсто територије БиХ, а Хрватима преосталих 12 одсто.

Лидери све три стране у БиХ, Радован Караџић, Алија Изетбеговић и Мате Бобан су тај документ потписали 18. марта 1992. године, али је Изетбеговић десет дана касније, после састанка са америчким амбасадором Вореном Цимерманом, повукао свој потпис.


Оставку је поднео уочи Лондонске конференције августа 1992. после годину дана покушаја да спречи и заустави рат.

Лорд Карингтон је, такође, жестоко критиковао потезе Запада током решавања косовске кризе.

"Мислим да је НАТО бомбардовањем Србије покренуо егзодус косовских Албанаца у Македонију и Црну Гору. Мислим да је бомбардовање проузроковало етничко чишћење. Цела ствар на Балкану је била лоше вођена од почетка. Било је очигледно да ће експлодирати", рекао је лорд Карингтон Гардијану 1999. године.

"Не подржавам Србију јер мислим да су се понашали лоше и веома глупо када су укинули аутономију Косова, која им је остала од Тита", рекао је лорд Карингтон, оштро критикујући Европску унију због начина на који је покушавала да реши кризу у бившој Југославији, наводећи да је направила "катастрофално глупе грешке".

Говорећи о Слободану Милошевићу, лорд Карингтон је рекао да "не мисли да је он више ратни злочинац од хрватског председника Туђмана који је протерао 200.000 Срба из Крајине", али и да се "због тога нико није узбудио".

Ја се одлично сећам тог тренутка кад су САД извршиле утицај на Изетбеговића. Рат у БиХ могао избећи да је примењен Карингтон-Кутиљеро споразум. САД су подстакле Алију Изетбеговића да повуче потпис са споразума и увели Босну у крваве сукобе. Многи животи Срба, Муслимана, Хрвали били би сачувани али исламски занесењак добивши обећање да ће добити 100 % Босне жртвовао мир и договор. САД су после изиграле Алију Муслимани су смештени на 24 % резервата који се зове БиХ.А нашу децу уче по школама да је за све ратове крива Србија и још нас туже за измишљење агресије.

Односи САД и Муслимана из Босне најбоље се описују једном паметном " Бити амерички непријатељ је опасно, али бити амерички пријатељ је погубно." Смештени у резерват у филџан трокут држави Сарајево Зеница Тулза на 24% где умиру у смраду котлинском.

Лорде, Лорде, Карингтоне добио би Нобелову награду да је спречен рат али рат је најбољи бизнис.
Путуј Чича и горе Творцу небеском кажи праву истину ко је започео рат у Босни и на који начин.

Редак примерак Британца да је имао разумевање за српске интересе у Босни, после њега ду долазили само тешки србомрси.
Одговори
#2

Ко је био лорд Карингтон ? "Чији је био човек" ? Черчила па САД.

http://www.novimagazin.rs/svet/preminuo-...atne-vlade
Одговори
#3

Сто година???
Па овај ко Пантелија.
Додуше његов задњи пријатељ је умро крајем прошлог века.
Одговори
#4

Један је од последњих дипломата великог калибра. Остао је само Кисинџер.
ПС није он бранио српске, него британске интересе, али другачије од схватања алаве клинтоновске, а касније и Блерове администрације. Зато то, можда, изгледа просрпски, јер је ово друго изразито , готово геноцидно, антисрпски.
Одговори
#5

(17-07-2018, 10:48 PM)Бенито Пише:  Један је од последњих дипломата великог калибра. Остао је само Кисинџер.
ПС није он бранио српске, него британске интересе, али другачије од схватања алаве клинтоновске, а касније и Блерове администрације. Зато то, можда, изгледа просрпски, јер је ово друго изразито , готово геноцидно, антисрпски.

Лорд Питер Карингтон је био министар у Черчиловој влади (1951-55) ген.сек. НАТО-а ( 1984-88 !!! )и са својим другаром Кисинџером био био је члан Савета за иностране односе у САД.

У таквом друштву Лорд дефинистивно није бранио британске интересе него интересе моћних људи у Вашингтону.

То се може најбоље видети по "Карингтоновом плану" из 1991. да Југославија мора да нестане али да границе АВНОЈ-а морају да остану вечне а оне републике које желе да напусте Југославију могу то да учине.

http://iup.rs/wp-content/uploads/2017/10...a-SFRJ.pdf (36/329)
Одговори
#6

Жа'ме Карингтона...

[Слика: giphy.gif?cid=3640f6095bbe0c9d7777613932267b63]

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#7

Зна Господ највеће грешнике, зато их и оставља толико дуго на земљи. Како лорд неће пред лице Господње срешће се са осталим ђаволима који су обитавали на земљи.

Иначе, који је то Енглез икада бранио интересе Срба? Продали су нас када год су могли, а могло им се почесто.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним