Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова књига: Симболи и ознаке са Равне Горе
#1

[Слика: image.jpg]

Књига Симболи и ознаке са Равне горе је богато илустрована хроника која на документован и сликовит начин описује историју покрета са Равне горе. У краћим цртама описана је војна и политичка делатност покрета како у Отаџбини, тако у егзилу и заробљеништву; његови циљеви, герилска борба и корени, илегалне и диверзантске активности Михаиловићевих снага, борбе у грађанском рату. У позадини крупних историјских догађаја, под лупом Миладиновића нашло се проучавање милитарије.
Трагом докумената и фотографија, износи и примере преузимања кокарди и грудних ознака старих четничких удружења, чију традицију је баштинио део командног кадра ЈВуО, а детаљно представља и посебне равногорске ознаке настале у специјализованим радионицама у рату – круне, амблеме, официрске ознаке, ознаке посебних јединица и позадинских организација – којима се тежило успостављање униформности трупа. Аутор истиче и посебне, регионалне ознаке, попут знака летећих бригада, знака 1. равногорског корпуса, старешинске ознаке у Динарској четничкој дивизији, омладинске ознаке и обележја женске равногорске омладине. Речју и сликом, показани су нам и разнородни везени нашивци и шеврони који би, скопчани са униформом или народним оделом, на особен начин приказивали и народну уметност и богатство стваралаштва одређених области.
Посебно су занимљиви знаци Удружења бораца краљевске југословенске војске ''Дража Михаиловић'', грб Динарске дивизије (данас неретко тумачен као ратни амблем те јединице), симболи новоформираних Организације српских четника и Покрета српских четника, под вођством Доброслава Јевђевића, односно Момчила Ђујића. Уз све то, имамо и приказ равногорских печата, поштанских маркица, застава, песама, песмарица – свега онога што би, у за сад непостојећем Равногорском музеју морали да буду обавезни артефакти и експонати.
На преко 200 страна уз фотографије неколико десетина оригиналних предмета у боји, књига Симболи и ознаке са Равне горе враћа читаоца у време славне српске прошлости.
[/align]
Одговори
#2

Цена књиге је 1300 динара. Можете поручити телефоном 0638922754 или мејлом kukljinac@yahoo.com или на фејсбук групи где можете видети више о књизи.

https://www.facebook.com/%D0%A1%D0%B8%D0...380562019/

[Слика: ?type=3&theater]
Одговори
#3

[Слика: -49.jpg][/url]
Одговори
#4

Grudni znak Sloboda ili smrt
[Слика: sloboda.jpg]
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним