Оцена Теме:
  • 6 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зенички четнички корпус - Горски штаб 240
#71

(27-11-2020, 09:57 PM)РежисерСтари Пише:  На основу чега сте закључили?Зашто рецимо не би био прерушени Аустријанац или Естонац,где видите разлику?

Може бити и то. Зар Аустријанци нису Немци?
Одговори
#72

(27-11-2020, 10:00 PM)ОРЈУНА Пише:  
(27-11-2020, 09:57 PM)РежисерСтари Пише:  На основу чега сте закључили?Зашто рецимо не би био прерушени Аустријанац или Естонац,где видите разлику?

Може бити и то. Зар Аустријанци нису Немци?

Јесу историски,културолошки,на много начина.Али како ви видесте Немца на слици,на основу чега сте то закључили,шта вас на то наводи,неки детаљ,знак,физиономија?
Одговори
#73

Па, ако је тај Војислав био неки важан човек у Зеничком корпусу, зашто се о њему ништа не зна? Такође се може применити германско плав тен, претерано истицање четничких обележја (такву кравату пре нисам видео), чудна капа итд. Некако ме то наводи да је у питању Немац, или неки њихов човек.
Одговори
#74

(26-10-2020, 10:34 AM)Милош Шарац Пише:  Зна ли неко нешто о Војиславу Балаћу?На овој слици са Немцем стоји лево.На полеђини пише да је био командант штаба Зеница.Слика настала 19. августа 1942. године
[Слика: s-l1600-7.jpg]
Ево полеђине:
[Слика: s-l1600-1.jpg]

Тај Балаћ је служио само за сликање. Сигурно није имао везе са четницима. Наиме, он је на оној "чувеној" фотографији са усташама.
https://m.facebook.com/story.php?story_f...7562482798
Одговори
#75

Колико је сигурно да је ово Балаћ? Одавно је сумњиво да је Дреновић. Било је више тих преговора са НДХ, циљ је постигнут, оружје је задржано, власт је задржана, а колико ми је познато никад ништа није потписано, тј. никад нисам видео споразум са потписом.

Балаћа нема у формацији Зеничког корпуса:

Зенички корпус – Горски штаб 240
Командант: капетан Борислав Митрановић, једно време капетан Драгољуб Димитријевић

Бригаде:

– Кладањска (ком. капетан Илија Жугић)

– Височка (ком. поручник Никола Кнежевић)

– Зеничка (ком. поручник Никола Лучић)

– Жепачка (привремено у корпусу; ком. мајор Божидар Хамовић)
Одговори
#76

Дреновић није 100%. Раније се нешто говорило да је та слика из Зенице. Опис фотографије са усташама фали, али све упућује да је тај мистериозни Балаћ на слици. Изглед, место и време настанка фотографије. Зна се да је НДХ некада своје људе прерушавала у четнике како би ослабила устанак.
Одговори
#77

Делује ми да смо разјаснили једну од најчешће кориштених фотографија комунистичке, али и усташке пропаганде против четника тј. дугорочно гледано Срба. Мислим да би о тој фотографији било добро објавити неки текст сличан овом, јер је стварно постало напорно стално објашњавати људима на друштвеним мрежама шта је истина.
http://www.pogledi.rs/%D1%84%D0%BE%D1%82...%BA%D0%B5/
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним