Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова књига: Драгачевци 1941-1945.
#29

Пеливан је Драгачевац јер до 1946. године Церова је припадала Драгачевском срезу, а од тада Ариљском.

(26-10-2019, 09:09 AM)Мића Адмирал Пише:  Драгиша Пеливановић је из села Церова, код Ариља.
Отац Радојко, јан.1945 је осуђен као " ратни добитник " на износ 250.000 дин. и 75.000 дин. казне.
Драгиша је извршио самоубиство у окружењу 20.(31. ?) дец. 1946 у кући Радована Вујичића ( осуђен на 10.год.робије, а по изласку се обесио код св.куће ) у селу Бели Камен. Са Драгишом се убио и њег. пратилац италијан Ћићерани (најв. Анђело Ћићеран из Штабне чете Драгачевске јур. бригаде ).
Драгишин брат Танасије, члан ЈУРАО, после рата два пута је осуђиван на по 7 год. робије. Између робијања завршио је Економски факултет.

https://m.facebook.com/700411626741594/p...81/?type=3

.

Борити се са комунизмом до последње капи крви, не штедећи свој живот чак и онда када је тај комунизам на себе ставио маску ''Свете Русије''.

Влади́мир Христиа́нович Дава́тц
Одговори
#30

До 1956. године.
Одговори
#31

Како беше иде.... Од Јелице до Котраже, поставио Тито страже, Пеливана да потраже!

Штета што није Мића овековечио ову песму....

.

Борити се са комунизмом до последње капи крви, не штедећи свој живот чак и онда када је тај комунизам на себе ставио маску ''Свете Русије''.

Влади́мир Христиа́нович Дава́тц
Одговори
#32

Да,да.. Хармоника
Хоће Мића, када буде стигао.
Одговори
#33

Прочитао сам,са великом пажњом,и не мањим задовољством,књигу Горачићи у другом светском рату.Сјајно уређена,написана,и документована књига,уз обиље извора,сведочанстава,фотографија,и сведочења.Пред нама је једно изузетно,научно дело,које се лако прати хронолошки,а аутор сјајно са хвале вредним етнолошким првим делом,уводи читаоца у причу.Уз такав почетак,иначе јако редак у књигама које прате ту епоху,лакше се,али не и са мање пажње,прати деловање главних носилаца ЈВУО,у Драгачевском крају.Њихове судбине,али са њима и судбине читавог народа,трагичне у једном трагичном времену,пропраћене су кроз много извора,навода,уз минимум личног учешћа аутора,иначе тако честог код нас.Описи битака,посебног оних преломних из 44-е,али и демистификација смрти припадника јвуо након рата,су хвале вредни детаљи,који се чињенично супротстављају,досадашњим,рекло би се олако постављеним,а недовољно потврђеним теоријама.Ово је не само пресек једне епохе,већ и одлична анализа људи тог краја,њихових слободарских тежњи,чврстог карактера,тананог а ипак јасног и чврстог држања.
Све похвале,и препоруке,уз наду да ће ово,квалитетом ретко дело,наћи пут до,на жалост,све мањег броха поклоника ове и сличне литературе.
Одговори
#34

Када би став званичне историографије био бар приближно исти овом који је изнео Режисер Стари... Није додуше ни супростављен. Приређивач је тачно предвидела њихову реакцију, а то је ћутање.
" Нека врста секташке стигме...."
Одговори
#35

Данас управо завршио читање "Драгачево Равна Гора", аутора (пок. борца ЈВ) Душана Мирковића.

Књига је сјајна, све похвале за аутора и приређивача. Дело садржи мноштво занимљивих детаља и информација, који утичу на то да држи пажњу од прве до последње странице.

Оно што је, по мом мишљењу, најбољи део књиге, јесте један феноменалан опис једне судбине, живота једног обичног борца, након јесени 1944. године: скривање, земунице, штале, затим хапшење, сеоска милиција, цинкароши, затвор, ОЗНА, па бежање, неизвесност, па након свега све испочетка... и тако пар пута.

Такође, одличан и злата вредан попис људских судбина (сабораца, угледних људи, команданата, непријатеља итд.).

Све у свему, вреди прочитати, још једном све похвале.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним