05-11-2019, 08:19 PM
(04-11-2019, 07:20 PM)пек. Пише: napisoa Mozd ati
А паметне ствари које си написао:Никола Пашић је био комуниста тачно а никоме до сада то није пало на памет,Американци су увели комунизам у Русију и Србију да испробају па ако успе да уведу код њих,а то што сам ја против узимања камате и обилазим банке на километар не значи да ти ниси у праву да онај ко је узео од неког паре треба и да му врати.
Da, imam obicaj da prebutavam i spajam slova (kako mislim tom brzinom i pisem, al ne ide), i kad pisem detetu, ono kaze da je kao u slagalici da pronadjes rec.
Nadam se da nije veliki problem. I jeste, sa cirilicom se manje gresi.
Pre neki dan sam isao da poslajem u posti neki paket nasem coveku. Obojica smo u Americi. I prezime mu Ilic. I ja sad odstampao adresu, dao onoj tamo, ona gleda prezime, ne razaznaje ni ona sta je i a sta l. I pita me. Ja joj kazem. I posle se mislim, koliko je cirilica savrsena za nas jezik, a i za ostale. Kod nas nema slicnih slova...Илић.
Da, nemam ja nista protiv da ne uzimas kamatu kad nekom das pare. Medjutim, cak i da izbacimo i da po logici ide tebi malo jer si mu dao, ima tu jos jedan problem. Recimo das coveku na 20 godina. Znas li da posle 20 godina kupovna moc je obicno mnogo manja za iste pare. Radi se o 20, 30%. Znaci 50 dolara sada i posle 20 godina nije isto, posle 20 godina je jedno 70 dolara ekvivalent.
I sta da radimo sad?
Kad smo vec kod Pasica komuniste, asociralo me.
Amerikanka, radi na faksu drzavnom, koga je drzava reorganizovala i to sad....sta ja znam kako radi al niko bas niej srecan.
I prica ona: Sta glasamo kad samo dizemo ruke tamo kao po komandi, nista se mi ne pitamo.
Joooo, sto mi to poznato odnekud.
Ja nikom kredit ne preporucujem. Nikako. Mi za 20 godina u Americi nismo bili cent na kartici u minusu niti smo kredit uzeli. E sad za kamatu kad uzmes....eno napisao sam iznad.
Sta jos ne preporucujem? Da stavi pare na berzu. Najbolje mi reko jedan Amer i to tako jeste. On kaze: Ako mozes da spavas kad akcije padaju, onda stavi. To je potpuno tacno. Mi smo stavili, nesto mnogo nismo zaradili, ali sa spavanjem niej bio problem i kad padalo. Ali generalno vazi stavi na kamatu ili ako mozes da spavas stavi na berzu.
Ima jos jedno praviklo kod berze: Ne dizi pare kad pocnu akcije da padaju. To je teko eskivirati, ali tako treba. Pustite vi kaobojske srpske berze...to nije tako po Americi... U Americi pada..., ali posle i skace....