Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Када ће Србија обновити капитализам?

(08-11-2019, 11:48 PM)zstoja Пише:  Da je narod drugacije mislio i ziveo pre rata moze se videti iz nekoliko nasih serija koje su radjene po knjigama, a knjige opet ne mogu da budu naucna fantastika, vec blisko tom vremenu da bi ih neko citao.

Jedna serija je Moj rodjak sa sela (kako im se to omaklo da snime, nije mi jasno). Tu je sve jasno kao dan, mada ima i druga knjiga, ono je samo prva knjiga.
Druga serija je "Greh njene majke".
I sta tu ima da se vidi? I te kako. Ako sklonis ljubav imas da vidis svasta. Moral samo kipi. Bankar se ubio, porodica propala, ljudi im malo pomogli kad im bilo tesko(onaj sto im nosio stvari nije hteo da naplati). Koliko praviih vrednosti na jedom mestu. Lepo pricati o bankarskoj porodici? Naucna fantastika danas.
Nepobedivo srce? Bankar veoma postuje jednog sirotaog, ali postenog i pametnog coveka....

A i ja sam proveo prvih 7 godina zivota na selu kod dede i babe, moji iz nekog razloga imali preca posla za vreme Tita, samo ne znam koja. Privatan posao imali nisu.Smile I tu svasta mozes da cujes. Nema seljaka budale kao sto ima seljaka budala po gradovima. Nas seljak je tada razmisljao slicno Amerikancima. Ne prica se mnogo, ne filozofra se mnogo, radi se, ne kuka se mnogo, zna se sta je posteno, sta vredi,...sve je bilo mnogo jednostavnije i efikasnije. To tako JA pamtim seljaka, a oni pre drugog svetskog rata...sigurno bili i bolji.

Kod Tita talog isplivao na povrsinu, ne mozes ni sad da ga vratis na dno, nego ti on komanduje, on se cuje, on odlucuje, on je pametan, on je sve i svja.
Takvi ne smeju da se cuju, u misju rupu ima da udju i da poneka progvire i da vide sta pametni i posteni ima da kazu i sta odlucili. Da znaju da su niko i nista i da slusaju pametne i postene. nema samoupravljanja, kako pametni kazu tako se radi i tisina.

-------------

I sta je strasno slusati pametnijeg od sebe? Evo ja pricam da ja slusam zenu svoju. Pamenija od mene. Jeste. I sta je tu strasno? Porodica ide napred, posao ide napred, ponekad i ja ubodem neko zrno i kazem nesto pametno. Doduse nije mi jasno sto je ona sa mnom, al to joj je sto joj je, sama birala(mada i nije bas nesto ONA birala).Smile

Znaci, u cemu je problem? Nema problema.

Kakve je razlika zimdju pametnog i budale? Pametan zna da nezna i pita, a budal sve zna i ne pita nikog nista.

Budala zna da je imao jedan sistem za vreme Tita(koji nigde u svetu nije postojao, svi ostali bili budale), koji je bio savrsen i drzi se toga kao pijan plota.

Budala. Ne vredi da mu pricas, a nece ni da pita. Sta ti ostalo? Zakljucas ga negde da ti ne smeta, das mu da radi nesto i platu i izolujes ga da ne remeti osltalima posao.
Ово је све тачно од А до Ш.
Одговори

(08-11-2019, 08:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  Стојо, шта си по образовању и занимању тамо?

Мислим да ти је здрава логика скроз. Само ниси у праву да народ овде то не зна. Знао је пре комунизма итекако, јер је у основи било као у Америци.

Прецизније би било рећи да је велики део народа заборавио шта је здрав бизнис.

Све је то тачно ама са изузетком једног "детаља"!

НИЈЕ било као у Америци, у Краљевини је било много здравије јер је у Чемерици ШПЕКУЛАТИВНИ КАПИТАЛИЗАМ већ тада пустио корење, а исти је МАТЕМАТИЧКИ РАЗЛИЧИТ од здраве и нормалне тржишне привреде јер НИШТА НЕ ПРОИЗВОДИ за разлику од нормалне тржишне привреде КОЈА ПРОИЗВОДИ!

Ово је Кисел Леви-Мордекај (лажно име Карл Маркс) НАМЕРНО пропустио да каже а исти се данас проучава на америчким университетима као велики мислилац!

У Краљевини је ипак...ипак....још увек владао здрав србски привредни дух док је у Чемерици много раније Џон Форд (КОЈИ ЈЕ БИО И ОСТАО АЛФА И ОМЕГА АМЕРИЧКОГ ПРИВРЕДНОГ ЧУДА) описао шта тек чека Чемерику!

ПС

Негоооо...Гос'н Самарџићу јавише нам да те је јуче Миломир Чмароћ јавно прогласио за свог пријатеља!

Брани се човече, хитно!

Сећамо се...неђе 90-е или ту....покојни Драгош Калајић (чије смо чланке пратили ође у тадашњој 'Дуги'), и наша маленкост бејасмо неђе на почетку Кнез Михајлове, кад....иде у сусрет неки кепец са љигавим осмехом, и Калајић вели 'да те упознам, ово је Миломир Марић'....одвратан лик, сећамо се руке сам одмах опрао, онај тип човека са знојавим длановима и дебелим прстима....бљак!

То је данас бренд и лик NOVOSRBA а онда писао 'децу комунизма' а био најумиљатије и најмилије дете истог и....остао до дан-дањи!

Да је знао Аркан да ће ускоро у Вечна Ловишта па да га звекне мало боље ал'шта'ш....

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

'НИЈЕ било као у Америци, у Краљевини је било много здравије јер је у Чемерици ШПЕКУЛАТИВНИ КАПИТАЛИЗАМ већ тада пустио корење, а исти је МАТЕМАТИЧКИ РАЗЛИЧИТ од здраве и нормалне тржишне привреде јер НИШТА НЕ ПРОИЗВОДИ за разлику од нормалне тржишне привреде КОЈА ПРОИЗВОДИ!"

To su finese, koje nisu od znacaja sada. Znaci mozemo mi da se ubedjujemo da kapitalizam ima mana, da je liberalni los, a severnoevropski normalan, mozemo svasta.

To je u slucaju Srbije nebitna stvar. Zamisli da da neko nema kola, a ti mu pricas kako je bolje da ga poliras voskom nego vestackim materijalima. On ce te gleda: Ama bre, nemam pare ni za Fijata, ti mi pricas o poliranju voskom...Smile

A Srbija je tada samo kasnila za Amerikom, kao i vecina sveta, sada bi Srbija isto bila spekulativna, sto bi bilo milion puta bolje nego komunizam.

"Ово је Кисел Леви-Мордекај (лажно име Карл Маркс) НАМЕРНО пропустио да каже а исти се данас проучава на америчким университетима као велики мислилац!"

Ako te interesuje gde Amerika ide, evo.

Skoro sve privatne bolnice je pokupovala drzava. Privatnih skoro i da nema, ali se drzava krije da je to kupila, moze da se sazna, ali nije lako. Cesto Indijci znaju da se isprse kao "privatnici", a u stvari rade za drzavu i drze neke klinike. Imaju ogromne povlastice i to se trosi nemilosrdno. Naravno, to radi lose, ali po inerciji neke bolnice rade kao i pre. Inercija traje neko vreme, ali ne vecito.Smile

Prica Amerikanka koja radi ovde na drzavnom fakultetu: Samo dizemo ruke, glasamo onako, mi se nista ne pitamo, sta glasamo bez veze.

Zato nemoj toliko da si protiv spekulativnog. Ima i gore.Smile

Nisam siguran da u Srbiji procentualno imate manje privatnih bolnica od Amerike. Tu ste negde, a mozda ste i ispred Amerike po broju privatnih bolnica.

Sto se Kanade tice tu ste ispred nje. On ih ima NULA. Zabranjene privatne bolnice.

---------------

I jos nesto da ti kazem. Kada dodje drzavno i socijalno, tu u sustini pada moral. Ispada da skace moral po svakoj prici sta takav sistem zastupa, ali u sustini pada. Pa recimo da se socijala posteno deli, onaj ko prima socijalu krene da je zloupotrebljava. A to je vrlo zarazna "bolest". Kada pada moral, pada broj dece i pada snaga jedne drzave.

Ne znam kako je to onaj gore uredio, ali svaka mu cast. Bolje nije mogao. Amerika je primer za to, ali nazalost i Srbija.
Одговори

БајаБајаБајаБајаБаја
Одговори

(09-11-2019, 04:29 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  ПС

Негоооо...Гос'н Самарџићу јавише нам да те је јуче Миломир Чмароћ јавно прогласио за свог пријатеља!

Може ли линк у коме се се види и чује како Марић проглашава Самарџића пријатељем,уз назначен тајминг на линку када то саопштава?
Одговори

Јесте рекао у сред емисије. Чуо сам и ја.
Одговори

(09-11-2019, 07:17 PM)Бенито Пише:  Јесте рекао у сред емисије. Чуо сам и ја.

Значи,Просветар га ваљано посаветова.

(09-11-2019, 04:29 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  Брани се човече, хитно!
Одговори

(09-11-2019, 06:59 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(09-11-2019, 04:29 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  ПС

Може ли линк у коме се се види и чује како Марић проглашава Самарџића пријатељем,уз назначен тајминг на линку када то саопштава?

Мислим да је то било јуче, јавили нам био напорни суботар Мирољуб опет са својим шифтарским халуцинацијама а ја не могу то да гледам, доста је што је један жваљави шифтарин засео!

Празник је јуче био, а и данас Свети Нестор, ми лов на крупну дивљач због Празника прекинули...ко ће сад да тражи Чмарића и Мирољуба....не мо'ш у овим годинама све да отрпиш!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

Иначе, Аркан никада није ударио Марића. Немој се примаш, Просвето.
Одговори

(09-11-2019, 09:04 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  Мислим да је то било јуче, јавили нам био напорни суботар Мирољуб опет са својим шифтарским халуцинацијама а ја не могу то да гледам, доста је што је један жваљави шифтарин засео!

Ни ја нисам одгледао тај прилог на њиховом you tube каналу баш из сличних разлога.Видим наслов Дижемо споменик Скендербегу Прешеву јер је Србин бла бла...

Сигурно ће скуп обиловати Србима. Кез
Одговори

(09-11-2019, 12:44 AM)Бенито Пише:  
(08-11-2019, 11:48 PM)zstoja Пише:  Da je narod drugacije mislio i ziveo pre rata moze se videti iz nekoliko nasih serija koje su radjene po knjigama, a knjige opet ne mogu da budu naucna fantastika, vec blisko tom vremenu da bi ih neko citao.

Jedna serija je Moj rodjak sa sela (kako im se to omaklo da snime, nije mi jasno). Tu je sve jasno kao dan, mada ima i druga knjiga, ono je samo prva knjiga.
Druga serija je "Greh njene majke".
I sta tu ima da se vidi? I te kako. Ako sklonis ljubav imas da vidis svasta. Moral samo kipi. Bankar se ubio, porodica propala, ljudi im malo pomogli kad im bilo tesko(onaj sto im nosio stvari nije hteo da naplati). Koliko praviih vrednosti na jedom mestu. Lepo pricati o bankarskoj porodici? Naucna fantastika danas.
Nepobedivo srce? Bankar veoma postuje jednog sirotaog, ali postenog i pametnog coveka....

A i ja sam proveo prvih 7 godina zivota na selu kod dede i babe, moji iz nekog razloga imali preca posla za vreme Tita, samo ne znam koja. Privatan posao imali nisu.Smile I tu svasta mozes da cujes. Nema seljaka budale kao sto ima seljaka budala po gradovima. Nas seljak je tada razmisljao slicno Amerikancima. Ne prica se mnogo, ne filozofra se mnogo, radi se, ne kuka se mnogo, zna se sta je posteno, sta vredi,...sve je bilo mnogo jednostavnije i efikasnije. To tako JA pamtim seljaka, a oni pre drugog svetskog rata...sigurno bili i bolji.

Kod Tita talog isplivao na povrsinu, ne mozes ni sad da ga vratis na dno, nego ti on komanduje, on se cuje, on odlucuje, on je pametan, on je sve i svja.
Takvi ne smeju da se cuju, u misju rupu ima da udju i da poneka progvire i da vide sta pametni i posteni ima da kazu i sta odlucili. Da znaju da su niko i nista i da slusaju pametne i postene. nema samoupravljanja, kako pametni kazu tako se radi i tisina.
Ово је све тачно од А до Ш.

Застоја ђе ме нађе....и ми гледали те три емисије од Шотре, такорећи напамет дијалоге научио иако су нам се млађи смејали....а мене некако за срце уједе, подсети на детињство, варошица наша, сиња кукавица, укљештена међу брдима а као под неким звоном ђе комуно-сатанизам никако није могао да уђе у кости и Душу...онако до краја!

Писали смо ми о тим Шотриним серијама ође ама нестало са старом архивом тако да смо одустали од писања сабранијех дела!

Међутим!

Има нешто што ни ти изгледа ниси опазио!

Пази....сви детаљи лепо скинути, начин опхођења, све о чему си причао и још костими, намештај...све одрађено стручно!

Породице у све три серије свечано ручају у лепим старинским гостинским собама, ручају па вечерају па ужинају....звацкају сребрне кашике или скромније са обедима на селу или код сиромашнијих, сви детаљи испраћени стручно ама....нешто фали!

Седи па одгледај поново све три серије на тенане.....

ИКОНЕ НИГДЕ НЕМА!!!

Не вреди то.....одродило се то и нема осећај, ђе сад неки успешни редитељ, организатор или сценограф да се сети ИКОНЕ у Србској кући!

Нема шансе!

И ту све што се прича на овој теми пада у воду!

Мо'ш ти да "обновиш капитализам" и да сањаш у колору ама без ИКОНЕ, оне праве, ЈАКОМ ВЕРОМ ОСЕЊЕНЕ, које могу да буду чак као из неке старе књиге маказама изрезане, или оне типске, штампане на дебљој хартији у јарким бојама какву су у Цркви сељаци могли да набаве, ИКОНЕ какве смо по сељачким кућама као дете виђали....

Без ИКОНЕ може само још горе да буде као што и јесте, јер овај систем, од бајаги пада комуно-сатанизма па наовамо, нами највише личи на неку латино-америчку банана државу, исто ср*ање-друго паковање!

Дакле нами нема спаса ако се све будуће промене у правцу обнове Србства не заштите ВОЈНО!

Јер Гњилежни Запад да је хтео да дозволи да Србство победи не би Амброз засео нити би наш Мученик завршио у кречани поломљених костију а са утешним посмртним орденом са 13 сатанистичких пентаграма!

ДАКЛЕ МИ НАВЛАС' ЈЕДНО ПОЛА ВЕКА КАО ОНИ НЕКАД, ПА ЋЕМО ПОСЛЕ ДА ВИДИМО!

Паметном доста!

(09-11-2019, 09:06 PM)Бенито Пише:  Иначе, Аркан никада није ударио Марића. Немој се примаш, Просвето.

Не знам...лично видео пар пута да он тај ожиљак показује док сам још иамо стомак добар да га гледам, а кажу ми да он никад не пропушта прилику да тај ожиљак прстом не покаже!

Шок

.
Предуго траје наше изузеће,
Сја сунце, ал'се снег још не крави,

На ниској клупи, запаљене свеће.
Храну са гроба појели су мрави.

Јабука. Босиљак забоден у теглу.
Отопљен восак стеже се на снегу.

А река опет тече некуд мимо,
И миш у темељу родне куће гребе.

Ми пристадосмо да не постојимо,
Пред горима се постидесмо себе!

КРАТКО ЈЕ ВРЕМЕ, ДУГО САГРЕШЕЊЕ,
НИ СМРТ НАМ НЕЋЕ ДОНЕТИ РЕШЕЊЕ!

Тако је говорио Мића Данојлић....наш добар познаник и истомишљеник (сем ово-оно демонократија ту и тамо...), неких давних година прошлог века кад се ласно могло заглавити у Падиснкој Скели за ово.

Прође време док дланом одлан а нами још није јасно....

КРАТКО ЈЕ ВРЕМЕ, ДУГО САГРЕШЕЊЕ,
НИ СМРТ НАМ НЕЋЕ ДОНЕТИ РЕШЕЊЕ!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

Sto se tice Ikone u seriji....od koga je i mnogo je. Dosta i sto tako napravio. Premija. Kad ce sledeci put nesto slicno da se snimi, makar i bez ikone, videcemo. Ja racunam da moje dete to da doceka nece.

Ima isto jedan interesntnan detalj kad majka Bosiljcicia razmislja glasno gde ko da spava...To cisto matematicki problem, ide kao voda kod nje.Smile

Ne mozemo mi da ocekujemo nesto posebno ni od nase crkve. Pa i njih komunisti postavljali i ubijali, smenjivali, ucenjivali, proterivali...

Kao sto je drustvo ostalo bez morala ostala i nasa crkva.

Mozemo mi moral da nadjemo i bez crkve. Ima onih 10 zapovesti, pa polako. Nama drugo nista i ne treba da bi se oporavili.

A u sustini svi se mi radjamo sa urodjenim moralom, samo treba to da ispostujemo kod nas sto vec imamo. Svi mi po rodjenju znamo sta je dobro, lose, posteno, neposteno. Samo ga neki odgurnu od sebe, ili nisu jaki pod okolinom da ga zadrze.

Ali u tom slucaju ce onaj talog da padne na dno i on to ne dozvoljava. Taj talog ne dozvoljava da se vrati moral.
On se buni sto cemo mi da isforsiramo moral i njega nece nigde biti. Ne moze da se pomiri sa tim da ce biti niko i nista.

Drzi crkva narod, al drzi i narod crkvu. Kako je drzi? Pa tako sto ce da bude moralan, bez obzira kakva je crkva. Iz tog i takvog naroda izlaze novi svestenici. Ne padaju oni sa neba.

Ja, nazalost nisam vaspitavan u duhu crkve. To ne znaci da negiram boga. Roditelji normalno...ali ni deda. On nije bio za komuniste, ali nije bio ni za popove. A i ne treba se cuditi, pa to komunisti sve potamanili u crkvi sto vredi. A da slavis slavu i ne zoves popa, ne ide.

I znas sta je bilo na kraju? Dedina majlka umrla i posto bila religiozna, deda trazio od popa da dodje na sahranu. Jel znas sta mu ovaj reko?
Hocu, ali da platis sve slave koje nisi slavio. I nije uzeo popa.

Znaci....izgubili smo mi prilicno crkvu. Moramo sve sami.

A kako to da mi vratimo moral. To je jednostavno. Detetu se strogo zapreti da ne sme da laze, vara. Tako mu se kaze da ono shvati da je u najmanju ruku propast sveta ako slaze, ne smes drugog da uvredis. Meni deda pricao: Ne smes da lazes. Ja ne znam sta je za njega bilo gore nego da se slaze. Ako odem da se igram kod druga preko puta i deda mi rekao u 5 da se vratim, ne vratim li se tacno u 5, drzi se predavanje. ZAKSNIO SI. Nisi uradio kako smo se dogovrili, ne sme tako. REC mora se drzi. Znaci drzao deda moral i bez crkve.

I tako neka uradi svako u kuci, i eto. Resen problem. Dobicemo moral, iz takvog naroda ce izaci neki drugi popovi i eto ti srece. Jer pop je zanimanje samo, i oni su podlozni gresima i nemoralu. Zavisi kako je vaspitan kuci. Mi pravimo popove, posle oni nama to vracaju, pomazu kad imamo moralne probleme, krize u zivotnim odlukama.... Otprilike umesto psihologa.

---------------

I mi to gledamo mnogo, ja i vise nego zena. I uopste mi nije jasno kako mi ne dosadi. Ponekad se pitam da li sam normalan.Smile

Ali treba jos nesto primetiti. Koliko mi filmova imamo od 1945. do danas, koji nisu komedije i nisu ni partizanski, a da se lepo i srecno zavrsavaju?

Ja nemam pojma, mozda i ima neki, ali ja ne mogu da se setim.
Ove dve serije su prvi put za mene da vidim tako nesto.

A ako pogledamo americke, kaobojske, bilo koje...nema veze, imaju oni sunda na kilo po filmovima, ali im se svi zavrsavaju sa pobedom pravde, sa nekim optimizmom, sa nekom zeljom za zivotom. Ima i onih drugih, ali malo.

Pa daj malo takve filmove, daj bre filmove koji forsiraju da zivot ima smsila, da ima smisla ne raditi lose, da ako radis lose bices kaznjen.

Osim toga imamo kolekciju filmova o Bibliji.

Jos jedan film gledam tako kao ove nase serije, to je film Josip(nije Tito.Smile)

To je prica iz Biblije, TV seerija iz 2 dela. U vreme Slobe, u ono ratno vreme, zena mi bila devojka, ja bio kod njenih u stanu. I na pola filma se ja zalepim za TV i odgledam jedno 15 minuta, posle smo izasli. Posle 15 godina, vec smo u Americi, ja se setim da mi se neki film svideo, pojma nemam kako se zove i nekako ga nadjem. E to smo gledali sa detetom puno puta.

Sta vam pustaju za Bozic? Neretvu? Hahahahaaha.
Kod nas mora bar Josip. Inace TV ne gledamo 25 godina. 20 ovde i 5 u Srbiji.

https://www.amazon.com/Joseph-Bible-Coll...B0007VY404

Tu su prikazane prave vrednsoti, samo to. NISTA VISE.
Одговори

Ово је исповест Монаха Калиста који се упокојио у Господу крајем осамдесетих и сахрањен је у Манастиру Жичи.

Ми знамо особу која је добила Благослов од Монаха Калиста, ПРЕМА ТОМЕ НЕ РАДИ СЕ О ДАВНО ПРОШЛИМ ВРЕМЕНИМА!

Ево Србије Монаха Калиста:

=======================================

У том времену постили смо све Постове. Родитељи су били побожни, особито мајка. Сваке недеље смо ишли у Цркву. Носећи најмлађе дете у наручју, мајка је тада љубила врата Цркве, затим Иконе. Ми, старија деца, чинили смо исто што и она.

Свештеника сам поштовао и плашио сам га се као Бога.

Кад сам дошао у Крушевац у гимназију, желео сам да постанем виђен и уважен човек, као што је Свештеник, или учитељ, или виши државни чиновник. Свештеник ми се највише допадао зато што у Цркви, пред Народом, пева и држи Проповеди, и што га људи поздрављају, клањају му се и љубе у руку.

У петнаестој години упознао сам неког доктора из Ражња, који је говорио:

"У овом Народу пред сваком кућом су венци љуте паприке. To значи да је Народ здрав. Сви иду у Цркву, моле се.

To значи да верују у Бога, а не верују доктору. За мене овде посла нема!"

У то време волео сам да читам романе, али и књиге о Хришћанском истинитом животу, које сам узимао из Цркве. Нарочито сам радо читао житија Светих. Заволео сам био Светог Атанасија Атонског који је зидао Цркве, Светог Јована Дамаскина, Светог Саву Србског, и друге.

Моја дужност је била, поред рада у воденици, да сваког дана, пре спавања, породици окупљеној на Молитву, прочитам по једну главу из Еванђеља и нешто из посланица Апостолских.

У соби, у којој се обављала Молитва, сваки укућанин је имао своје место, са ћилимчетом на којем је клечао. Тих дана, док сам грозничаво размишљао о одласку у војску, остајао сам увече на Молитви дуже од осталих.

Они су одлазили на спавање, а ја сам клечао пред Славском Иконом, све док осетим мир, сигурност и умиленије у срцу.

Ујутру, пошто бих се обукао, обуо и умио, опет сам се враћао Молитви. Молио сам да ми се открије и покаже шта да радим: да ли да идем у војску, или да чекам неку другу, бољу прилику за одлазак од куће.

Гледао сам Икону Светог Николе, и Крст и Еванђеље на столу прекривеном белим чаршавом, и по ко зна који пут се питао: Како може човек да чује глас, а да не види оног ко му говори? Како ја могу да видим нешто што није природно и што не може да се објасни разумом? Да ли стварно постоји неки други свет, анђели, живот после смрти, Бог?

Благослов од Родитеља за одлазак у Четнике нисам добио. То је била моја прва велика грешка; своје најрођеније нисам послушао. По сваку цену сам хтео некуда да одем. Привукле су ме и приче о јуначком животу Србских Четника, о борби Србског Народа за слободу, о освети Косова, Лазара, Милоша.

Осетио сам да је дошао тренутак да се остваре дечачки снови о јунаштву и стицању непролазне славе. У Народу је расла жеља за ослобођење свих Срба из ропства. Преношене су од ува до ува, приче о страшним злочинима муслимана над Хришћанским живљем, о томе како муче, отимају, бешчасте. Ко би могао толико понижење да трпи?! У нама је све врило од жеље за осветом. Кад коњ зарже, говорило му се: на Косово! Кад сам се једном сусрео са мајком, она ми је рекла:

"Сине, ти не браниш себе и нас, већ нападаш на људе као вук на овце. Са тобом и око тебе није цео твој Народ, ви сте појединци. Веруј ми: није добро то што радиш! Носите отров, да га попијете у случају да вас непријатељ ухвати. То је, синко, смртни грех; не смеш ти себи да одузимаш живот, ниси га сам себи ни дао!"

Кад је Србска Војска ушла у Србску Маћедонију, нас непунолетне добровољце вратили су кућама. Био сам пресрећан кад сам угледао своје село и Породицу. Грлио сам их све по реду и плакао сам од радости што се опет видимо. Падох на колена и, кајући се горко, од родитеља испросих опроштај што сам без њиховог благослова отишао у Четнике.

Турска је била осиромашила Србски Народ по сваком питању, изузев у Вери и моралу.

Зато је, да би се стање поправило, у време пре првог рата, жена у Србији рађала све док је утроба за то била способна; за насилно прекидање трудноће, кад би се вештачки уништио плод, кажњавало се затвором. Прво мушко чедо није подлегало војној обавези. Син првенац је помагао Родитељима у подизању млађе Браће и Сестара. Домаћин куће био је и старешина, и економ, и на један посебан начин Свештеник породице.

Живело се у кућама чатмарама покривеним шиндром, у земуницама, вајатима, колибама.

Мало је било кућа са креветима, спавало се на земљаном поду, на асурама, рогозинама, или на кожама и слами, уз огњишта, ногу окренутих ка ватришту. Оџаклије су биле усред куће, на ватри и ту су преко целе ноћи горели пањеви, главње, иверје. Хлеб се месио углавном од кукурузног брашна, а јели су се пасуљ, кромпир, купус, сир, сурутка, сушено месо, сланина, пастрма.

Школе су биле при Манастирима и Црквама; Монаси су учили децу писмености. Ко би се определио да буде Свештеник, морао је две године да проведе у Манастиру, да се научи честитом и побожном животу, да се описмени и оспособи да самостално врши Службу и води црквене књиге.

Народ је био сложан; људи су се испомагали у својој сиротињи.

Родбина, старији, Кумови, Девојке, Жене, поштовани су као Светиња.

Кад би коме био потребан Кум, бирао га је међу часним и поштеним људима. Узимао је онога који је радан, уважаван и поштован од већине. Одлазио би том човеку, пао на колена пред њим и рекао:

"Кумим те Богом и Светим Јованом, Крштавај ми и венчавај децу, донеси ми срећу у кућу."

Кад би овај пристао, он би устао са земље и љубио би Кума у руку, па у груди.

Кум је поштован као Светац. Зато је најчешће и биран у другом селу, да не би у честим сусретима долазило до нежељених речи. Кумом је почињало свако весеље у кући, њему је припадала највећа част. Кад би он долазио, сви укућани, од деце до најстаријих, љубили би га у руку и у груди, у срце био он и врло млад човек.

Приликом женидбе и удадбе, старији су се преко људи распитивали о девојци, о Младожењи и Пријатељима, о девојачком руху и даровима.

Мушкарци су се уздржавали од општења са женама у време трајања Поста и женине трудноће, а понеки све док дете доји, а дојило је до две пуне године живота.

Свирало се у гајде и свирале. Крвне освете у Србији, међу Србима, није било; тај подмукли и нељудски обичај Србска Хришћанска Душа није могла да прими.

Чували су се људи сваког греха и плашили га се, као самог ђавола. Били су уверени да су у ропству азијатском провели пет стотина година због својих грехова и непоштовања Божјих заповести.

Зато су се, поред редовна четири Поста, уздржавали од хране, пића, полног општења иружних речи или мисли, још по недељу дана пред Празник неког Свеца, да би добили од Бога неопходну помоћ. Мучен вековима од Турака, Србски Народ је постао свестан да се може спасти само Божјом Милошћу, слогом и међусобном љубављу, па је зато био религиозан и моралан, вичан Молитви и трпљењу, као мало који Народ у свету.

По селима је било и лудих људи. Болнице за њих није било; чувала их је и о њима се бринула Породица, или су вођени у Манастире на Молитве и исцељење. У односима међу људима изнад свега се ценило поштење, исправан живот и рад.

Лопову је име било лопов, нераднику нерадник, блуднику блудник.

Девојке су носиле дуге хаљине, чланак на нози се није видео од одеће. Велика срамота и укор, резил, брука, за породицу и родбину, па и за цело село, било је ако девојка роди. Зато се, кад је сушна година, шапутало и говорило од ува до ува да је то због тога што се девојка окопилила, а дете сакрила у неки пањ или у шупље дрво у шуми.

Хајдука је било мало; крили су се по шумама, крали су ноћу стоку, или пресретали људе на путевима и пљачкали. Народ их је називао лоповима. Некима од њих била је уцењена глава на преко педесет дуката. Међутим, с њима су се, углавном, обрачунавали жандари; Народ је нерадо учествовао у томе, знало се да то није добро.

Неког хајдука, Антонија, убио је сељак и за то дело добио новчану награду. Касније, рађала су му се деца сулуда и богаљаста. Народ је на таквим примерима сазнавао, схватао, да Богу није по вољи ако човек убије човека, био он и хајдук, лопов.

Волели смо своју земљу, свога Краља и владу.

Држава није пљачкала свој Народ.

Осамдесет одсто становништва у Србији били су сељаци. У том времену није било великих разлика између богаташа и сиротиње. Ненормалне разлике међу људима појавиле су се тек између два светска рата, са настанком Југославије.

Људи су поштовали просјаке и сиромашне. Сматрали су их Христовом Браћом, анђелима, па је свако радо давао потребитом. Не памти се да је у Србском Народу неки човек умро од глади.

Кад би се огласила Црквена Звона, људи би код кућа и у пољима престајали са сваким радом. Стајали су и, окренути ка Цркви, крстили се и погнутих глава молили Богу, све док су се Звона чула. А када је Свештеник наилазио, сви су остављали посао и излазили пред њега да затраже и добију Благослов. Кад грми и кад је невреме, људи су се уклањали од човека за кога су знали да је псовао Бога, да не би у његовој близини страдали.

Моја породица је била богата; поред земље, имали смо воденицу. Отац је давао брашно сиромашнима и помагао им да обраде земљу.

Међутим, једном му се десило да је отерао неку сиротицу. Давао јој је брашно два-три пута, а онда је одбио, рекавши јој да треба да ради и да тако заради хлеб за себе и своју децу. Муж те сиротице, Мида, био је код неког газде слуга. Живели су у колиби са ситном децом. Због деце жена није могла да ради, а мужевљева зарада није била довољна да се прехране.

Кад је Отац, касније, чуо како они живе, покајао се, и до самртног часа га је то пекло; па и на самрти је то исповедио Свештенику као свој велики грех.

Мајка је волела људе, помагала им у немаштини или несрећи, и туговала кад се некоме деси какво зло.

Сећам се сиромаха Јефте, који је у селу био пример човека нерадника. Његово царство је долазило, благостање настајало, са зрењем дудиња. Хранио се опалим дудињама и лежао у хладу. Тада он ни за какве паре не би хтео ништа да ради. Мајка није могла, од туге, да гледа како гладује и мучи се једући само дудиње па му је нудила храну.

Али он незарађен хлеб није хтео да прими; одбијао је милостињу царски, надмено.

Безброј пута га је она молила да макар нешто мало уради како би зарадио за јело кад већ неће да прими милостињу. Једва би га кадикад умолила да насече дрва, па да доручкује.

И тада, кад је пристајао, чинио је то само зато да би њој помогао, угодио јој и отарасио је се.

Моја мајка је била милостива жена. Радовала се и била срећна кад јој се пружи прилика да помогне човеку у невољи.

======================================

Србија!

Не тако давно!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

.
Ево...да не каже неко да иштемо немогуће и да је то време одавно прошло и да је сад време друго....МОДЕЕЕЕРНО!

Послушајмо професора, стручног за та питања, разумно, са аргументима....ВАЉА ОДСЛУШАТИ ДО КРАЈА:

https://www.youtube.com/watch?v=mjkaOI07LqI

А и водитељ Дмитровић....на први поглед типична комуна, у црквеној сали сигурно не би сео за исти сто....ну ипак....ваља саслушати и његово сведочење....СВЕДОЧЕЊЕ РАЦИОНАЛНОГ АТЕИСТЕ, кратко је....вреди:

https://www.youtube.com/watch?v=DuxXL5fcBuQ

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним