Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова књига: Сломљена крила Златибора
#15

(12-09-2020, 10:31 AM)Mitic Пише:  Нек књига доживи да буде и универзитетски уџбеник.

Требаће наредним генерацијама. Као и све књиге које можемо наћи на форуму Погледа

Даће Бог!

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#16

[Слика: 119805238-126494592520073-6348404553942341330-n.jpg]

ОД СУТРА У ПРОДАЈИ!!!

ИСТИНА О ДУГО ПРИКРИВАНОЈ ЧЕТНИЧКОЈ АКЦИЈИ СПАСАВАЊА 47 АМЕРИЧКИХ АВИЈАТИЧАРА НА ЗЛАТИБОРУ ОПИСАНА ЈЕ У КЊИЗИ „СЛОМЉЕНА КРИЛА ЗЛАТИБОРА“ АУТОРА ДЕЈАНА ЂЕРИЋА. КЊИГА ЈЕ ДВОЈЕЗИЧНА У ИЗДАЊУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА УЖИЦЕ И БИБЛИОТЕКЕ ЉУБИША Р. ЂЕНИЋ ЧАЈЕТИНА. ПОРЕД ПРИЧЕ О МИСИЈИ СПАСАВАЊА АМЕРИЧКИХ АВИЈАТИЧАРА НА ЗЛАТИБОРУ, У КЊИЗИ ЈЕ ОПИСАНА И СУДБИНА ЉУДИ КОЈИ СУ У ЊОЈ УЧЕСТВОВАЛИ. ПОСЕБНУ ВАЖНОСТ ОВОЈ КЊИЗИ ДАЈЕ РЕКОНСТРУКЦИЈА МОНТИРАНОГ СУЂЕЊА ГЕНЕРАЛУ ДРАЖИ, НА КОМЕ ЈЕ НАЈПРЕ ОКРИВЉЕН, ПА КАСНИЈЕ И ОСУЂЕН, ЈЕР СУ „НАВОДНО“ ЊЕГОВИ ЧЕТНИЦИ НА ЗЛАТИБОРУ ЛИКВИДИРАЛИ ДВОЈИЦУ АМЕРИКАНАЦА.

ТВРДИ ПОВЕЗ, В-5 ФОРМАТ, 264 стране српска верзија/280 страна енглеска верзија, БОГАТО ИЛУСТРОВАНО;

ИЗВОД ИЗ РЕЦЕНЗИЈЕ МР ДРАГАНА КРСМАНОВИЋА:

На књигу „Сломљена крила Златибора” чекало се предуго. Али када се најзад појавила, показало се да је она не само актуелна по свом савременом приступу историографији, која тежиште истраживања са политичке историје и „великих” тема преноси на конкретне теме и „мале” људе, већ и по томе што за циљ има да побије до сада распрострањену слику о „ослобођењу” Србије 1944. године и о генералу Михаиловићу као злочинцу и сараднику окупатора.
У сваком од поглавља књиге аутор аргументовано и систематично даје сведочанства о напорима јединица Југословенске војске у отаџбини и народа златиборског краја да прихвате, заштите и омогуће сигуран повратак у своје јединице савезничким ваздухопловцима. Такође су приказана и сведочанства о појединачним, нажалост трагичним, судбинама актера ове спасилачке мисије, које су нове власти из идеолошких и политичких разлога изложиле уништењу или прогонству. Посебно је важна реконструкција монтираног судског процеса, на коме је главни покретач и организатор спасилачке мисије – генерал Драгољуб Михаиловић – осуђен на смрт, између осталог, и због наводног злочина над савезничким ваздухопловцима. Управо снажно побијање свих навода из тачке 46 оптужнице за ратне злочине даје шири значај овој монографији, која тако постаје почетна тачка демонтаже комунистичких фалсификата и лажи, на којима је била заснована, сада већ поништена, пресуда. После судске, биће ово први камен у грађевини историографске рехабилитације генерала Михаиловића.

ЦЕНА: СРПСКА ВЕРЗИЈА 1000 ДИНАРА + ПТТ;
ЕНГЛЕСКА ВЕРЗИЈА 1500 ДИНАРА + ПТТ за СРБИЈУ/ 20€ или 25$ за ЕВРОПУ и АМЕРИКУ + ПТТ;

МОГУЋНОСТ ЛИЧНОГ ПРЕУЗИМАЊА У УЖИЦУ И БЕОГРАДУ;

- за Ужице: 064 2922 229
- за Београд: 064 9742 012

МОГУЋНОСТ НАРУЧИВАЊА ПРЕКО ФБ СТРАНИЦЕ И МЕЈЛА:

https://www.facebook.com/%D0%A1%D0%BB%D0...1823640350

slomljenakrila20@gmail.com

КЊИГА СЕ ШАЉЕ ПО ПРИЈЕМУ УПЛАТЕ.

ТЕКУЋИ РАЧУН ЗА УПЛАТЕ У ДИНАРИМА: 160-5700100893770-09, BANCA INTESA

ЗА ПОРУЏБИНЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА КОНТАКТИРАТИ НЕКИ ОД ПОНУЂЕНИХ КОНТАКАТА.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#17

Нова књига: “Сломљена крила Златибора“
Дејан Ђерић је обрадио и познати случај “убиства два америчка пилота од стране четника на Златибору“
ПИШЕ: Милослав Самарџић
http://www.pogledi.rs/%d0%bd%d0%be%d0%b2...%80%d0%b0/
Одговори
#18

Прочитао сам пола књиге и могу да кажем да је светла будућност пред нашим младим писцем Дејаном Ђерићем.На млађима свет остаје,хвала Богу миломе да имамо једног оваквог младог писца,који је тек почео са своји књижевним радом.Свима топло препоручујем књигу,изузетно је лепо написана и пуна је нових података о Спасавању Савезничких пилота,као и борбама четника у Златиборском крају.
Одговори
#19

Сјајна књига,која баца потпуно нове детаље,и продубљује постојећа сазнања у вези са спашавањем великог броја пилота у области Златибора 44-е године.Лепо вођена,сјајно уобличена,богато документована и уз обиље до сада невиђених фотографија,послужиће сваком ко на један објективан и надасве људски начин жели да сагледа то мутно време.
Ђерић не прати само,деловање ЈВУ-О и,и не прати само ток мисија оборених авиона,он прецизно,детаљно,прати судбине "малих"људи који су ставили вођени идеалима Слободе,своје деловање у службу спашавању савезничких пилота.
Аутор прати,и први пут јавно публикује,формацијски састав Златиборске Бригаде јвуо,и даје преглед његовог деловања у селима око Ужица и Златибора.
Уз обиље архивске грађе,ствара се једна необорива,истина о деловању Јвуо не само на овој мислији него генерално на том простору у току читавог рата.
Књига,која прелазилази,локалне оквире,и сасвим извесно прворазредно историсјко дело.
https://www.dodaj.rs/images/DSCN1004.jpg
Одговори
#20

Сјајна књига. Потписујем све што су рекли „Милош Шарац“ и „РежисерСтари“. Имао сам прилику да упознам Дејана и да , нажалост, веома кратко поразговарам са њим. Занимало ме је много тога о његовим искуствима у раду на књизи и евентуално саветима у процесу настајања књиге, али није било довољно времена.
Књига има неколико поглавља и свака целина може да се чита независно иако су сви делови једна органска целина. Књига је динамична, пуна слика, докумената, табела, осликава младог аутора. Задовољство ми је да читам књигу, иначе технички захтевну, без грешака. Похвале за лектуру и коректуру. Дејан је очигледно заслужио одличну екипу која стоји иза ове књиге, рецензенти, стручни консултанти и сви остали. Импресиван је и списак људи које Дејан помиње у Захвалници.
Књига је актуелна и појављује се у време када и званичне институције Србије признају значај мисије „Халијард“ и када се завршава меморијални центар у Прањанима. Међутим, важно је рећи да је „тајминг“ само случајност, јер могу да замислим колико је година копања по архивама да би настала ова књига. О историографској важности књиге писали су Мр Драган Крсмановић у рецензији и Др Илија Мисаиловић у предговору књиге. О мисији „Халјард“ се појављују значајне књиге и биће их све више, чак се и изложбе праве по оној „убица се враћа на место злочина“. Значај ове књиге је шири од пуког обележавања мисије спасавања „савезничких“ пилота. Она је споменик народу Златибора који је био за „Краља и Отаџбину“ и од заборава чува имена официра Златиборске бригаде и имена обичних људи који су несебично помагали пилотима у невољи.

Оно што је на мене оставило посебан утисак јесте да има младих људи који по вокацији нису историчари, а који се толико предано баве утврђивањем истине и жељом да нам у наслеђе не остану комунистичке конструкције и фабрикована „историја“.
Невероватно је, али књига је штампана средствима Града Ужица! Ипак се (о)креће!
Жао ми је што у источној Србији не дувају исти ветрови.
Одговори
#21

Неки неподобни историјски догађаји и његови судеоници осуђени су вољно или невољно на вечити заборав. Већ давно избледели листови старих и некомплетних црквених књига, које се чувају по архивским депоима или у градским и сеоским општинама, баш као и сачувана историјска документа и мемоарски записи (на хартији или траци), или сведоџбе понеке старине, откривају трагове постојања тих невољних судеоника, али и догађаја у којима су некада учествовали. Уколико се поменуте књиге не пронађу и прелистају а документа и сведочанства не проуче- људско име остаје заувек изгубљено. Даје се право времену када се делило на подобне и неподобне. Тачније, долази до двоструког људског умирања: стварног (суђеног) и услед заборава и прикривања постојања. А са људским нестајањем нестају и догађаји у којима су некада били главни или непосредни актери. На тај начин и историја остаје оштећена, баш као и хроничари једног времена.

На срећу, код нас постоји много младих људи, будућих врсних списатеља, жељних истине о Другом светском рату у Југославији и његовим судеоницима. То су они људи који осећају да у југословенској и делимично српској историографији постоје велике празнине које се морају научно попунити.

Скоро сам имао част да прочитам рад младог и перспективног историчара Милана Симендића. Овај мастер историчар, колико је мени познато, за своје године, највише је загребао. На изврстан и документовано утемељен начин обрадио је железничку битку против Ромела на територији Србије и значај саботажне групе „Гордон“.

Ужичанин Дејан Ђерић, резервни официр Војске Србије, својим првенцем- књигом „Сломљена крила Златибора“, такође се уписао у ред оних страствених истраживача затамњене прошлости српског народа.

Књига у кратким цртама обрађује краћи ратни историјат, збивања у једном делу Ужичког округа и спасавање америчких пилота и авијатичара. Аутор је читаву акцију спашавања ваздухопловаца испратио преко више извора сазнања.

Његово штиво, поред осталог, описује и тачна места боравка спашених Американаца, али и имена Златибораца који су их месецима чували. На тај начин су се ови људи, без обзира на касно разоткривање, заувек уписали у бесмртну историју.

Књигу младог резервног официра и потенцијалног војног писца препоручујем сваком за читање и кућну библиотеку.

Александар Динчић
Одговори
#22

Апсолутно прва звезда овогодишњег јубилеја Мисије Халјард није био Вучић, него књига Сломљена крила Златибора и њен аутор Дејан Ђерић.
На понос свих нас.
Одговори
#23

Војничким речником:
Врло добро!
Одговори
#24

Хвала свима на подршци и лепим речима.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#25

https://infoera.rs/2020/09/27/o-spasavan...zlatibora/
Интервју аутора.
Одговори
#26

(28-09-2020, 09:26 PM)РежисерСтари Пише:  https://infoera.rs/2020/09/27/o-spasavan...zlatibora/
Интервју аутора.
Одгаји овај форум и једног будућег министра.
На здравље и на спасење.
Одговори
#27

У последњем броју Ужичких вести објављен је интервју са аутором књиге "Сломљена крила Златибора".

https://infoera.rs/2020/09/27/o-spasavan...zlatibora/

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#28

На свој начин, прочитао сам књигу неколико пута.
Књига је веома важна и добра, а посебно је значајна што таква књига долази као првенац од једног младог човека.
Дејан Ђерић сада нема куд. Пошто књига Сломљена крила Златибора доживи неколико издања, од њега се очекују нове књиге о четничкој слави и страдању. Ја му предлажем да се и тада држи бившег округа Ужичког.
Без обзира што смо много причали пре књиге, она је за мене изненађење како је конципирана. И то је био погодак. Кроз причу о спашавању савезничких пилота, Ђерић је донео суштинска објашњења и доказе какву је трагедију доживела Дражина војска и српски народ.
ЈВуО под командом ђенерала Драже била је од почетка до краја рата на страни Савезника. На то нису утицала ни геополитичка претумбавања, говор краља Петра... Ништа.
ЈВуО под командом ђенерала Драже била је нераскидиво везана са народом. Колико је она била војничка, толико је била народна.
Оно што се неки питају како је било могуће толико палих пилота крити од Немаца до њихове евакуације, Ђерић им је показао у овој књизи : четници и народ.
Партизани нису могли да се задрже у Србији, а потом и да се врате у њу, јер их народ није желео. Поред тога што су били безбожници, били су убице и лопови.О томе Ђерић пише , документовано.
"... најгори окупатор био Бугарин , све док нису дошли партизани Санџаклије."
Комунисти, одмах после рата, покушали су да се пресвуку и умију. Сетили су се демократије и правде. Организовали су лажне и контролисане изборе.
" Правни легитимитет ових избора никад није доведен у питање, а бирачко право било је онемогућено великом броју гласача. Тако је само у Јабланици гласало око 200 партизана 37. санџачке дивизије, који су обезбеђивали изборе, а нису се водили на бирачком списку."
На крају, комунисти су организовали оно што су највише желели, понижење и убиство Дражино. Наравно на монтираном суђењу, што је Ђерић доказао и показао у књизи Сломљена крила Златибора.
Одлично одрађена структура Златиборског корпуса, односно Златиборске бригаде.
Кроз одабране личности у Споменици, на крају књиге, перфектно је приказана трагична судбина припадника ЈВуО и Равногорског покрета, као крај једне славне Србије, па све до данашњих дана.
За крај, Ђерић је знао да овакве књиге не пише један човек, зато честитке свима који су му помогли да се књига донесе.
Само једна књига на ову болну тему српског страдања не може да буде најбоља. Толика је трагика, да само сума добрих и значајних књига могу то да опишу. Сломљена крила Златибора Дејана Ђерића спада у тај ред.

Зоран Недељковић
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним