Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дара из Јасеновца

(22-02-2021, 08:38 PM)Капетан Пише:  
(22-02-2021, 07:33 PM)Mekenzi Пише:  Сем усташког оргијања и клања и пропаганде филм нема никакву историјску и драмску вредност.
Глумци и сцене просечни.

Јако лош филм...

Фали много историјских чињеница да би овај филм био релевантан.

Imaš li ti momče šta pametno da kažeš? Kad čitam tebe kao da čitam ustaške i balijske portale! Propaganda, propaganda ništa ne valja..?

Idi žali panonskog govnara i ustašu Balaševića.
Hebo te ono!

Dosadan si više

PS.Sad ćemo da lomimo bagrenje!

Научи прво да пишеш ћирилицом

а не

U S T A S I C O M.

Па се онда јави.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Мекензи, води рачуна, немој да водиш тему у спам. Брисаћу Ти постове.
Капетане, сајт је демократски. Има право да изнесе своје мишљење, све док не почне вређање или нешто горе. Било да је неко сагласан са тим мишљењем или не.
Још једном, за све важи,, пазите на спам. Нећемо дозволити убудуће уништавање тема.
Одговори

(моја грешка)
Одговори

Republika Srbija treba da uvede obavezne đačke ekskurzije u Jasenovac kako bi srpska omladina znala za genocid nad srpskim narodom u NDH!

Što se tiče odnosa Titove Jugoslavije prema Jasenovcu. Verovali ili ne komunisti su slali ekskurzije u Jasenovac. Eksurzije u Jesenovac je bilo obevezno ići, išli su svi iz svih Republika. U Jasenovcu smo susretali vršnjake iz drugih Republika.

Neka me dopune stariji na forumu. U Jasenovcu se gledali crno beli filmovi, neki kratki filmovi a prikazivalo se šta su ustaše radile. Znate mnogo je vremena prošlo ja samo tamo bio na ekskurziji. Bio sam osnovna škola. Dete. Sećanja su izbledela.

Takođe na časovima istorije a posle i na akademiji učilo se u Jasenovcu. Gledali smo serije, dokumentarce itd.
Uvek mi je u glavi taj broj preko 700.000 ubijenih itd. ( Danas Srbi smanjuju voaj broj ).
Tako smo učeni to mi je rekla učiteljica.

Da li je moglo više? Naravno je da vlast bila srpska imali bi više filmova o Jasenovcu a ne propagande Neretvu Sutjesku Užičku Republiku itd.

Zato nista me scene nisu pogodile iz filma kao današnju omladinu jer sam sve to znao i učio o tome. Ekskurzije su bile dobre stvar.

Smeta mi kako se protiv moje generacije vodi kampanja kako ništa nismo znali, kako smo priglupi, kako ništa nismo učili u SFRJ. Ok, bio je takav režim antisrpski nismo mogli da biramo vreme kad ćemo se roditi i pod kojim vladarom, ali učili smo.
I to dolazi od onih koji nikad nisu bili u Jasenovcu nikad nisu kročili na tlo strave i užasa.

Neka vidi država Srbiji šta raditi.
A da država Srbija podržava i finansira ove gluposti

О ХОЛОКАУСТУ ПРВИ ПУТ НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ У ПРОКУПЉУ
https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/o-ho...QebAlQKFa4

Umesto da decu učite o golgotama koje je prošao srpski narod, Jasenovcu, Jadovnu itd da znaju sa koliko je krvi zalivena svaka stopa ove naše Srbije, mi decu učimo o jevrejskom holokaustu! Pa da deca srpska znaju sve o genocidu nad Srbima u NDH pa da uče i o holokaustu. Nemam ništa protiv da se uči o jevrejskom holokaustu ali srpska deca prvo moraju da znaju istoriju roda svoga.
Одговори

(22-02-2021, 12:23 AM)Милослав Самарџић Пише:  Е мој Поручниче...
А сцена кад Немац каже: "Добро дошао на Балкан"? Како се то може протумачити сем: Овде су сви злочинци и то сви су исти злочинци... Па замисли да ово види свет, па да закључи да су и Срби гори од нациста...
Да не говоримо афирмативно о помињању партизана, и то два пута.

Ово за помињање Балкана не мора нужно да буде историјски нетачно, неки Немци нас јесу све тако посматрали ђутуре. Има онај немачки извештај где кажу како су Хрвати поклали толико и толико Срба "на балкански начин".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Да, говорили су Немци и тако, али овде је реч о филмском језику. Порукама филма. Дакле несумњива је порука да су на Балкану сви злочинци, отприлике исти, а гори од нациста, који су за свет оличење највећих злочинаца (комунисти су то тамо и даље само за мањи део јавности).
Одговори

Милославе, сценаристкиња и редитељ су се максимално трудили да не уђу у било какву евентуално проблематичну идеологизацију филма. Све те детаље које помињеш, многи су приметили, јер смо просто научени да отворимо четворе очи када гледамо филмове домаће продукције. Кога гуја уједе...
Али, ако хоћеш нешто да критикујеш у идеологизацији овог филма, онда гађај у главу, а не по пикљевима.
Значи, а тиме ћу одговорити и на неке друге постове, редитељ је требао јасно да каже зашто је настао логор смрти, односно систем логора Јасеновац.
Ту је највећи проблем сцене када разговарају Вермахтов официр и Лубурић, а Шваба пита:" Зашто Срби?" , а Лубурић одговори:"Зато што су Срби?"
Јасеновац је измишљен, конструисан, направљен и спроведен да би се на најмонструознији начин показало Србима да Југославија не може и не сме да постоји, односно "да Хрвати не желе да живе у оквиру великосрпске државне творевине".
Ту своју идеолошку поруку Хрвати не би могли никада послати на тако монструозан начин да нису имали покровитељство Немаца. А имали су је зато што су се нацисти апсолутно сагласили са том политиком. Дакле, ту идеолошку поруку је пропустио да каже редитељ.
ПС то што су се и сами Немци згражавали над начинима којима су Хрвати убијали Србе у Јасеновцу је секундарно питање у том односу.
Забити колац у сваку идеју Срба да имају државу на левој обали Дрине уједињену са матицом на десној обали Дрине, смисао је Другог светског рата на Балкану. То је разлог настајања Јасеновца, Јадовна и свих осталих стратишта српског народа на територији НДХ-А.
То је најједноставнија историјска чињеница коју је аутор требао, макар само у једној реченици, да прикаже у овом филму. А не да се Немац наводно чуди "Зашто Срби?". [/i]
Одговори

Онда је требало неке делове Лубурићевог говора пребацити у дијалог са Немцем.

Када држи говор пред српском децом, Лубурић говори о будућности хрватске државе до Дрине. Онда је тај део требало пребацити раније у дијалог са немачким официром.
Одговори

Диана Будисављевић спасла сенатора Републике Српске

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re...enatora-RS
Одговори

(23-02-2021, 07:57 AM)Капетан Пише:  Republika Srbija treba da uvede obavezne đačke ekskurzije u Jasenovac kako bi srpska omladina znala za genocid nad srpskim narodom u NDH!

Što se tiče odnosa Titove Jugoslavije prema Jasenovcu. Verovali ili ne komunisti su slali ekskurzije u Jasenovac. Eksurzije u Jesenovac je bilo obevezno ići, išli su svi iz svih Republika. U Jasenovcu smo susretali vršnjake iz drugih Republika.

Neka me dopune stariji na forumu. U Jasenovcu se gledali crno beli filmovi, neki kratki filmovi a prikazivalo se šta su ustaše radile. Znate mnogo je vremena prošlo ja samo tamo bio na ekskurziji. Bio sam osnovna škola. Dete. Sećanja su izbledela.

Takođe na časovima istorije a posle i na akademiji učilo se u Jasenovcu. Gledali smo serije, dokumentarce itd.
Uvek mi je u glavi taj broj preko 700.000 ubijenih itd. ( Danas Srbi smanjuju voaj broj ).
Tako smo učeni to mi je rekla učiteljica.

Da li je moglo više? Naravno je da vlast bila srpska imali bi više filmova o Jasenovcu a ne propagande Neretvu Sutjesku Užičku Republiku itd.

Zato nista me scene nisu pogodile iz filma kao današnju omladinu jer sam sve to znao i učio o tome. Ekskurzije su bile dobre stvar.

Smeta mi kako se protiv moje generacije vodi kampanja kako ništa nismo znali, kako smo priglupi, kako ništa nismo učili u SFRJ. Ok, bio je takav režim antisrpski nismo mogli da biramo vreme kad ćemo se roditi i pod kojim vladarom, ali učili smo.
I to dolazi od onih koji nikad nisu bili u Jasenovcu nikad nisu kročili na tlo strave i užasa.

Neka vidi država Srbiji šta raditi.
A da država Srbija podržava i finansira ove gluposti

О ХОЛОКАУСТУ ПРВИ ПУТ НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ У ПРОКУПЉУ
https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/o-ho...QebAlQKFa4

Umesto da decu učite o golgotama koje je prošao srpski narod, Jasenovcu, Jadovnu itd da znaju sa koliko je krvi zalivena svaka stopa ove naše Srbije, mi decu učimo o jevrejskom holokaustu! Pa da deca srpska znaju sve o genocidu nad Srbima u NDH pa da uče i o holokaustu. Nemam ništa protiv da se uči o jevrejskom holokaustu ali srpska deca prvo moraju da znaju istoriju roda svoga.

Стварно не разумем. Из ког су то онда разлога комунисти преувеличавали број жртава Јасеновца? Сада сви помињу неке школске екскурзије у Јасеновац, Лорданове филмове итд.
Одговори

(23-02-2021, 11:12 AM)Бенито Пише:  Милославе, сценаристкиња и редитељ су се максимално трудили да не уђу у било какву евентуално проблематичну идеологизацију филма. Све те детаље које помињеш, многи су приметили, јер смо просто научени да отворимо четворе очи када гледамо филмове домаће продукције. Кога гуја уједе...
Али, ако хоћеш нешто да критикујеш у идеологизацији овог филма, онда гађај у главу, а не по пикљевима.
Значи, а тиме ћу одговорити и на неке друге постове, редитељ је требао јасно да каже зашто је настао логор смрти, односно систем логора Јасеновац.
Ту је највећи проблем сцене када разговарају Вермахтов официр и Лубурић, а Шваба пита:" Зашто Срби?" , а Лубурић одговори:"Зато што су Срби?"
Јасеновац је измишљен, конструисан, направљен и спроведен да би се на најмонструознији начин показало Србима да Југославија не може и не сме да постоји, односно "да Хрвати не желе да живе у оквиру великосрпске државне творевине".
Ту своју идеолошку поруку Хрвати не би могли никада послати на тако монструозан начин да нису имали покровитељство Немаца. А имали су је зато што су се нацисти апсолутно сагласили са том политиком. Дакле, ту идеолошку поруку је пропустио да каже редитељ.
ПС то што су се и сами Немци згражавали над начинима којима су Хрвати убијали Србе у Јасеновцу је секундарно питање у том односу.
Забити колац у сваку идеју Срба да имају државу на левој обали Дрине уједињену са матицом на десној обали Дрине, смисао је Другог светског рата на Балкану. То је разлог настајања Јасеновца, Јадовна и свих осталих стратишта српског народа на територији НДХ-А.
То је најједноставнија историјска чињеница коју је аутор требао, макар само у једној реченици, да прикаже у овом филму. А не да се Немац наводно чуди "Зашто Срби?". [/i]
Не бих рекао да је то главни фактор. Већ Ватикан, који је вековима стварао мржњу према Србима. Зато је у Хрватској тада повампирен средњи век, католички, инквизиција, језуитизам, итд. И зато је мржња према Србима била масовна, јер су скоро сви Хрвати били верници. Док комунисти све гледају кроз фашизам. Који нема везе с овим. Нацизам донекле има, наравно. Фашисти, италијански, су иначе први осудили масовне злочине у НДХ, у једном њиховом часопису из Милана.
Одговори

Ништа Ти ниси разумео.
Имаш часну сестру као једног од главних злочинаца у филму. Имаш Степинчеву фотографију, и сцену где се наглашава његова покровитељска улога у геноциду.
Тако да је аутор покрио питање Ватикана као покровитеља злочина Хрвата над Србима.
Али, када се дошло до Немаца, један подофицир повраћа док гледа клање, а други пита:" Зашто Срби?"
На тај начин није приказана примарна и макар век и по перманентна амбиција Немаца да овладају Балканом и да са тог подручја отерају Србе. Без Немаца не би био могућан геноцид над Србима. Нема то никакве везе са комунистичким тумачењем догађаја из Другог светског рата, стављајући то само у контекст идеологија.
Има везе са нечим другим, што нам комунисти, било да су Прва или Друга Србија, стално намећу. А то је да Срби остану стално заробљени у вештачком дуалитету Срби и Хрвати. Зато стално слушамо српске политичаре, инструисане споља или својим очајним образовањем, како као папагаји понављају "ми смо мали народ". А нема већег народа на простору од Беча до Цариграда, што је и данас једна од најважнијих комуникација на свету.
Е, зато се не помињу Немци у филму. Јер то су једини прави противници Срба у задњих 150 година. Сви ови други лилипутанци служе њиховим интересима. Уосталом, као и српски политичари који цео културни и национални кодекс остављају ван главног тока.
Надам се да је сад јасније.
Одговори

Немци 150, у ствари 250, Ватикан много дуже.
Да су Немци овде пресудан фактор, откуд логор Јадовно на Велебиту, онда силне јаме у италијанској зони?
То руши твоју теорију о Немцима.
Ноторно је да је главна била улога католичке цркве, не знам шта ти је.
Одговори

Ватикан без "логистичке подршке" Немаца сам никада не би могао то извести. Могао би покатоличити неко село ту и тамо на Динари и то је то.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним