(20-06-2021, 11:32 AM)Ђорђе Ивковић Пише: Цитат:luka.luke - Данас 08:58 AM
Од старих комуњара Јеремија није навео оне са друге стране Дрине и Дунава.
По том питању Јеремија је типичан. По сваку цену покушава да заштити своје Пречане под девизом "Нећемо се делити".
Тешко је рећи шта је "бивши Србин". Помогло би да се да нека дефиниција, карактеристике и сл.
Но, ево прилог о једној слаткој групи врло фришких бивших Срба. Наравно, сви су Пречани.
https://nimbusovpodrum.blogspot.com/2021...-post.html
Које од "пречана" да набројим?
Можда Грухоњића или Сејдиновића? Ни један од њих није Србин а нису ни пречани. Има их ваздан у Војводини који се боре за некакву аутономију, којима је Србија оличење зла, али 90% таквих је све голи дођош, углавном насељен под Брозовом палицом између 1945 - 48-ме (већина од њих је на платном списку неке од НВО).
Додуше, сваки пут када чујем реченицу: "Идемо у Србију" коју изговори неко од моје фамилије разасуте од Батајнице, Стари Бановаца до Лукићева добијем напд лудила... Покушавам да сазнам од када је у њиховим мозговима Војводина самостална држава и кад су је иселили из Србије? Одговор нисам добио, бар не ваљан. Лично мислим да је то цех устава из 1974, а потом потпиривање аутономаштва међу дођошима из Лике, Баније, Ц. Горе и БиХ који су Војводину доживљавали као ратни плен.
А сад нешто о "бившим Србима"...
Маринко Маринковић, лик из Веселиновићевог романа, није се званично потурчио али је међу народом сам себе исписао из Србског рода. Служећи Турцима за кесу дувана и чокањ ракије одбацио је своје претке и постао нико, тј. бивши Србин.
Испрани Срби стварани су под крилатицом "Братство и јединство". Ти бивши људи, који су пљунули на своје очеве и браћу, ујаке, стричеве и кумове, које су комунисти побили попут звериња, свесно су заборавили крв ближњих у замену за неко место у државном апарату или синекуру која доноси моћ а самим тим и материјално добро.
По мени, то су бивши људи а самим тим и бивши Срби.