Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мајмунске богиње
#1

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ




У тренутку док пишем овај текст има више од 80 случајева који су пријављени у државама Запада. Постоје жаришта у Африци где стално постоје ове богиње.


ШТА ЗНАМО О ЊИМА?

- Изазива их вирус мајмунских богиња у Оrtopоx вирусе из породице Poxvirida

- То је вирал зооноза која се примарно јавља у Централној и Западној Африци и повремено рашири у друге државе

- Типично иду са грозницом, оспом, натеклим лимфним жлездама али могу довести до других компликација

- Болест обично траје од 2 до 4 недеље и сама пролази. Постоје и тежи облици. Смртност се креће од 3 до 6%

- Преносе се блиским контактом са инфицираном особом или животињом или преко контаминираног материјала.

- Између људи се прености контактом са лезијама, телесним течностима или респираторним капима а може и преко контаминиране постељине

- У односу на велике богиње мање су заразне и имају лакше симптоме

- Постоји вакцина

- Постоји и лек


ИСТОРИЈА БОЛЕСТИ

Код људи су идентификоване први пут 1970. године у Демократској Републици Конго код детета старог 9 година у региону у којој су велике богиње елиминисане још 1968. године. Од тада се јављају углавном у области Конга.

Пријављене су у 11 афричких држава - Бенину, Камеруну, Централној Афричкој Републици, Демократској Републици Конго, Габону, Обали Слоноваче, Либерији, Нигерији, Републици Конго, Сјера Леонеу и Јужном Судану.

Највећа забележена епидемија је била у Сијера Леонеу 2017. године са око 500 случајева и смртношћу од око 3%


КАРАКТЕРИСТИКЕ БОЛЕСТИ

Инкубациони период је од 6 до 13 дана али постоје варијације од 5 до 21 дан.

Болест има две фазе:

- Инвазивна фаза, траје 0 до 5 дана и карактеришу је грозница, интензивна главобоља, увећање лимфних жлезда, бол у леђима, бол у мишићима и велики губитак снаге. Од других богиња се разликује по јако увећаним лимфним жлездама.

- Еруптивна фаза, почиње 1 до 3 дана након појаве грознице. Осип је концентрисан на лице и екстремитете а има га далеко мање по телу. У чак 95% случајева је осип на лицу а на шакама и стопалима у око 75% случајева. У устима га има у 70%, на гениталијама у 30% а на коњуктивама у 20%.

Осип прелази од макула у папуле, везикле и пустуле и на крају красте које отпадају. Број оспи иде од пар њих до неколико хиљада. У тешким случајевима оспе се спајају и захватају велике делове коже.

Чешће обољевају деца и имунокомпромитоване особе.

Историјски смртност је ишла до 11%.

Компликације су секундарне инфекције, запаљења плућа, сепса, енцефалитис и оштећења ока које могу довести до слепила.

Дијагноза је ПЦР тест.

Вакцина постоји и базирана је на Анкара соју, даје се у две дозе и има ефикасност око 86%.


***********


Да ли ће доћи до нас? Нико то не зна. Однос који људи имају према важним животним питањима, код нас, је лош. Верује се у магију и глупости, одлучује по томе ко изазове какве емоције. Лично сам скептичан да може бити добро. Можемо се само надати у случајности и у то да друге државе одраде посао и болест не дође до нас.

Мрзитељи су већ, вероватно по задатку, почели да шире разне безумне теорије завера. То има само један једини циљ, умирање што више људи и урушавање здравства. Одавно се не треба заваравати да то раде јер су само без јасних знака логичког расуђивања и знања.




Др. Александар Ивковић

Ја нисам као неко ко на први знак опасности напушта своју Отаџбину и свој народ. Ја могу и да погинем у овој светој борби, али са мојом смрћу наша борба неће бити прекинута....Зато ни једног тренутка не сумњам да ће слобода са Равне Горе поново обасјати нашу напаћену Отаџбину.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним