Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зашто Срби не воле капитализам?
#1

Код нас је изгледа већи проблем у друштвеној елити, а та елита није наклоњена капитализму, што услед другачијих идеолошких светоназора, што због тога што би то подразумевало цео пакет, који укључује владавину права и стабилне и независне институције, што би прилично онемогућило досадашње раширено понашање у виду корупције и трагања за рентом.
Пише: Михаило Гајић
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/zasto-srbi-ne-vol...27594.html
Одговори
#2

Везано за капитализам, има један текст двојице америчких професора (један од њих је Нобеловац) у којем се говори како се мењала кинеска економија и како је прелазила из комунистичке у капиталистичку. И то се све дешавало ван Пекинга и ван оквира Комунистичке партије Кине.

Пошто је комунистичка привреда била неефикасна, млади људи су се враћали из градова и заснивали своје приватне послове. И ти приватни послови су били најдинамичнији сектор кинеске привреде и брзо су премашили државна предузећа која су уживала све привилегије државе.

И ово су све биле реформе са маргине. Или револуција са маргине, како се наводи у тексту. Наравно, ово се све односи на економију, политички систем је остао тоталитаран.

Тај текст имам на рачунару, а скинуо сам га са нета, па могу да поставим линк чим га нађем.
Одговори
#3

Мени опет изгледа да садашња "елита" и те како воли капитализам али оног "либералног"(Адам Смит се окреће у гробу као пропелер када чује ко се данас назива либералом али то је друга тема) што ће рећи дивљег типа.У питању су све до једног деца комунизма(сада већ и унуци па и праунуци) која сада уживају плодове напорних злочина које су починили њихови преци.Па код нас син народног хероја тргује државном струјом и власник је првог и јединог већег електроенергетског објекта саграђеног на подручју бивше државе од 1990-е ! Пребогати млади левичар који је упропастио Галенику а сада ће изгледа дотући већ распало образовање у кичастим емисијама страсно прича о правима радника док сваки час театрално испружа руку тобоже се намештајући на софи тако да се види златни Ролекс.Они сервирају простом пуку(поготово пензионерима) причу о томе да су за економски суноврат криви "ови" што су дошли иако су то заправо њихови дојучерашњи партијци.Прост свет у то верује а ја сам склон да поверујем Синиши Ковачевићу да су Срби смишљено проведени кроз процес заглупљивања последњих деценија СФРЈ.Као почетак тог процеса ја видим 1982-у и Недељом поподне када је Минимакс у недоглед пушта Лепу Брену и симпатичну песмицу али за кафану а не за државну телевизију . .. Чачак,Чачак.Уместо да га сутрадан на столу дочека радна књижица нас су дочекала врата широм отворена за кич и шунд.Наравно,разлози што Срби не воле капитализам је и тај што је овај клептократизам њима представљен као капитализам.Да проблем буде већи и сам капитализам је у својој колевци,Енглеској и њеној колонији Америци у дубокој кризи.Очигледно је његова последња верзија,Блерове тзв "нове економије" потрошена а нова није смишљена.Овај Швабизам и зелена агенда нису англосаксонска опција.Они то гурају у земље западне Европе док сами поново отварају руднике и не одриучу се фосилних горива.Све и када бисмо се сутра већински одлучили да хоћемо у "прави" капитализам ја први не бих знао шта је то у данашње време ?
Одговори
#4

Евхаристија > теодулија > теократија > монархија > демократија > анархија
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним