Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Злочин у ош "Владислав Рибникар"

Прошло је 5 месеци од злочина. 
Нема више ни директорке, нема скоро пола ученика, трећина зграде школе није у функцији....
Још нема реконструкције злочина.
Одговори

После скоро 5 и по месеци, "након обимне истраге", подигнута је оптужница против оца и мајке дечака који је извршио злочин. Уз њих двоје, подигнута је оптужница и против два лица из стрељане у коју је долазио дечак да вежба пуцање. "Оптужница је свеобухватна и темељна", вели Тужилаштво.
Да подсетимо, реконструкција злочина ни до данас није извршена.
Тужилаштво је предложило Суду да се поступак води без присуства јавности, "јер може до узнемиравања јавности". 
Да подсетимо да је више судских поступака, а за које је јавност била изузетно много заинтересована, било затворено за јавност у последњих десетак година. Са друге стране, уместо извештаја са тих суђења добијали смо конференције за новинаре где нам је Овај објашњавао ко је и за шта крив. 
Од огромног је значаја за српску јавност да сазна праву истину о злочину у ош "Владислав Рибникар".
Одговори

Прошло је тачно пола године.
Децо наша драга, нисмо вас заборавили.
Бог душу нек вам прости.
Одговори

Поново је по телевизији актуелно то питање. Адвокати дају изјаве али и даље нема речи о реконструкцији догађаја.
Биће по старом рецепту "верујте нам на реч".
Одговори

Што смо ближи суђењу, ситуација се све више захуктава. То је било и очекивано, јер оптужница је толико шупља да је то очигледно и правничким аналфабетима.
Истрага тужилаштва и полиције уопште није прекинута, али ни опструкције истраге од стране наизглед незаинтересованих, а у суштини изузетно заинтересованих лица, правних и физичких, који покушавају да спутају било какав покушај да се стигне до макар приближног сазнања шта се у ствари десило у школи "Владислав Рибникар" тог 3. маја 2023. године.
Одговори

Ја сам из села Кусадак, надомак Смедеревске Паланке, већ сам чуо за једног младића од 16-так година за којег су причали да није нормалан, да облачи фантомке и да иде са секиром по путевима. Чуо сам да је верски екстремиста, односно да сматра да је свако слово Библије нужно истина и да се мора схватити дословно и да сви треба живети по тим схватањима. Та схватања су да не треба да се упражњавају предбрачне везе, да треба да се уговарају бракови, да женско треба да се завије у мараму и остало. Чуо сам како је сањао доћи на власт и да заведе такве прописе и тоталитарни режим, попут талибана у Авганистану, са убиствима и одсецањем делова тела за казну. Чуо сам да је на то натеравао његовог брата да он живи животом као он, па је синоћ испала фрка у којој је он потегао секиру на своју снају али срећом повређених није било и младић је приведен.

Шта се дешава више са нашом децом и одакле овакав вид верског екстремизма?
Одговори

(26-11-2023, 08:25 AM)Vanza Пише:  Ја сам из села Кусадак, надомак Смедеревске Паланке, већ сам чуо за једног младића од 16-так година за којег су причали да није нормалан, да облачи фантомке и да иде са секиром по путевима. Чуо сам да је верски екстремиста, односно да сматра да је свако слово Библије нужно истина и да се мора схватити дословно и да сви треба живети по тим схватањима. Та схватања су да не треба да се упражњавају предбрачне везе, да треба да се уговарају бракови, да женско треба да се завије у мараму и остало. Чуо сам како је сањао доћи на власт и да заведе такве прописе и тоталитарни режим, попут талибана у Авганистану, са убиствима и одсецањем делова тела за казну. Чуо сам да је на то натеравао његовог брата да он живи животом као он, па је синоћ испала фрка у којој је он потегао секиру на своју снају али срећом повређених није било и младић је приведен.

Шта се дешава више са нашом децом и одакле овакав вид верског екстремизма?
Па у последње време је појачана појава вердког фундамрнтализма, покрета заснованог на томе да свака реч у твојој вери је нужно и буквално истина или у некој светој књизи не сагледавајући доказе или барем како би се то могло другачије схватити, на младе је пуно деловао интернет и људи који им промовишу дискутабилне идеје, не треба забранити интернет већ треба упутити децу на праве садржаје док мало не одрасту па сами виде да ли је исправно имати такве идеје,радикални ислам је у порасту док у хришћанским срединама и није тако али се дешавају и овакви случајеви,за наше просторе, не гледајући његову подршку погледима најзаслужнији за ширење средњевековних и фундаменталистичких, екстремних верских струја јесте дефинитивно Мирољуб Петровић
Одговори

Прошло је 8 месеци од масакра деце у школи. Неке одговоре још нисмо добили. 
Децу нисмо заборавили. Бог душу нек им прости.
Одговори

У недавном периоду су били активни родитељи убијене деце. Могли су се видети на телевизији са захтевима да се школа затвори и постане меморијални центар. И сви напади на власт су ишли у том смеру, зашто не дозволе, како је могуће да школа још увек ради и слично.
Значи ли то да је њима све друго показано, објашњено и само им је тај детаљ сада важан. Знају ли нешто више од нас и да ли су задовољни извештајима?
Какав је став форумаша према захтеву да се затвори школа?
Ја сам против тога и тај захтев ми делује себично. Мада појединац се никад не може поистоветити са тим људима и знати шта им је на души...
Одговори

Школа треба да постане меморијални центар.Не могу да замислим да деца пролазе ходницима и учионицама где је почињен масакр.Из таквог окружења не могу изаћи нормални.Једног дана ће бити потврђено оно што сви нормални увиђајју од почетка а то је да Коста није могао сам починити такав злочин.
Одговори

Тешко је се отети размишљању да је све, заправо, само подметачина у којој су деца поубијана.
Одговори

Данас је тачно 10 месеци од када је Србију, а и много шире, потресао масакр над децом у основној школи "Владислав Рибникар" у Београду.
У овом тренутку одвија се суђење родитељима Косте Кецмановића у суду у Београду. Сваком рочишту присуствују родитељи убијене деце и активно учествују у притиску на медије да се случај не заташка, као и у многим активностима везаним за саму школу.
То је све разумљиво и за сваку подршку.
Оно што је и данас, после 10 месеци од злочина, потпуно неразумљиво је да апсолутно нико, од званичних судских и државних органа до родитеља деце и медија уопште не помиње реконструкцију злочина, који се одиграо у две просторије школе "Владислав Рибникар" - у холу и у учионици за историју.
Зашто се ово дешава вероватно ће постати јасно тек онда када они који на то утичу не буду више могли на то да утичу. Али, и поред те чињенице, остаће нејасно зашто смо оволико ниско пали да ни основну грађанску иницијативу немамо снаге да пружимо, када је већ очигледно да немамо ону храброст коју су имали наши преци. Требало би да се стидимо пре свега због жртава овог масакра.
Одговори

11 месеци...
Одговори

Навршило се годину дана од масакра деветоро деце и чувара у основној школи Владислав Рибникар у Београду. 
За ових годину дана, а у вези самог овог злочина десили су се следећи догађаји: 
1. већ сутрадан увече, у селима Дубона и Мало Орашје убијено је десеторо изузетно младих мештана.
2. Почеле су демонстрације против нечега, не дефинисано чега, које су, парадоксално или не, расле из суботе у суботу. Народ је долазио све више и показивао да нешто неће, не изјашњавајући се конкретно шта неће, и да нешто хоће, не изјашњавајући се конкретно шта хоће.
3. временом су те демонстрације, полако али сигурно, преузеле политичке снаге које су блиске Драгану Ђиласу. Народ је то осетио и почео да долази све мање и мање, док се скупови нису угасили.
4. У сенци страшних злочина и демонстрација, основано је пет-шест политичких странака. Пошто се у Србији, у последњих пар година, ретко оснивају политичке странке, а због строгих и тешких услова за њихово остнивање, ове новоосноване партије су настале наводним спајањем са странкама које су већ постојале, али само на папиру, и основане су у време када је политичке странке било много лакше основати. То фузионисање је, иначе, врло тешко извести по актуелном закону, али тадашњи министар је то аминовао. За то је, ваљда, сада почашћен ресором пољопривреде.
5. већина од тих странака, парадоксално, била је потребна управо Драгану Ђиласу. Он своју странку, Демократску странку и ПСГ уједињује са тим новим странкама и настаје коалиција странака под називом Србија против насиља. 
6. СПН ултимативно, иако нема чиме да уцењује, тражи изборе на свим нивоима. Овај пристаје намах.
7. на децембарским изборима Овај добија све нивое избора, осим београдских. Опозиција предвођена Ђиласом утврђује да су резултати београдских избора лажни, односно да су избори покрадени. На резултате избора у другим локалним срединама, на покрајинском нивоу и за Скупштину Србије, они прећутно пристају.
8. Опозиција тражи понављање избора у Београду, уз  изборе у свим другим локалним срединама. 
Овај, на крају, пристаје уз констатацију да су то нови избори јер нема већина за конституисање градске власти.
9. Део опозиције излази на те изборе, а део предвођен Ђиласом, неће изаћи, незадовољни што нису испуњене препоруке ОДЕИХР (или како се то већ пише).
10. У међувремену, почео је судски поступак против родитеља дечака који је починио злочин у школи.
Њихова одговорност је у томе што нису правилно чували оружје до којег је дечак дошао 
11. У школи и даље траје расправа да ли зграда школе у којој је почињен масакр, може и даље остати школа. Родитељи убијене деце траже да се школа затвори и премести, а град и држава нуде да део зграде буде спомен-комплекс, а да други део зграде и даље буде школа. У међувремену, почела је нова школска година.
12. Дан уочи годишњице од злочина, изабрана је нова влада Србије коју чине готово дословце исти људи који су чинили и претходну, за време чије владавине су се и десила оба велика злочина. Нема само бившег министра просвете, који је поднео оставку из моралних разлога. Његова наследница, бивша министарка просвете, је министарка просвете и у новој влади. 


Шта рећи после свега?
19 деце и један још млад човек су у гробовима. Из пијетета према њиховој жртви - ћутали смо. За то време, неко је ридао за децом, а истовремено је чинио све за своје интересе. 
Наш народ, поготово овај београдски, скочио је на злочине чим су се десили, али се брзо утопио у сивило своје политичке елите. Ништа није било боље ни на нивоу целе Србије. 
Злочин над децом, над српском децом, по ко зна који пут, пао је вео заборава, јер су битнији били други приоритети.
И на крају, НИКО- ни из стручне, правне јавности, нити директно оштећени, ни јавност нису уопште протезали питање реконструкција злочина у ош Владислав Рибникар. Готово једногласно сви су прогласили Косту Кецмановића за дете оболело од зла, неваспитања, шизофреније, или ко зна чега већ, али су му сви и дословце сви, управо таквим какав је, поверовали на реч да је: 
У ходнику школе, испаливши свега пет метака, убио све четири особе које су се ту затекле: чувара и три девојчице, а двоје од њих поготцима из пиштоља са даљине веће од 12 метара, право у чело. 
Постоји, макар за мене, само један закључак после ових годину дана: лицемерје се код модерних Срба толико укоренило да је постало део њиховог менталитета и свакодневног живота, а страх од сопствене, и само сопствене смрти, толико јака да је надјачала све друге пориве и сва друга осећања у њиховом хабитусу.
Извињавам се, али морао сам ово да напишем.
Нека је покој душама сваком од страдалих у безумним злочинима у школи Владислав Рибникар на Врачару и у Дубони и Малом Орашју. 
Бог душу да им прости данас на Велики Петак!!!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним