Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Геноцид који траје-отимање беба у Србији
#1

Уништити биолошку супстанцу српског народа вековни је циљ оних којима сметамо,својом прошлошћу и својим постојањем у садашњости.Методи су различити,од оних видљивих,физичким уништењем у ратовима који су против нас вођени и у којима су цивили били много важнији циљ од војске преко оних мање видљивих  као што је на пример спаљивање и одлагање токсичног отпада које се одвија већ деценијама и о којем нас је сјајно обавештавао новинар Драган Јовановић још 80-их година до  овог начина,можда и најгнуснијег од свих.Наиме,већ деценијама бебе из српских породилишта "нестају",како нас подмукло "обавештавају" другови из медија.Ми нисмо будале,знамо да беба,једна једина,не може никако да нестане већ само може да буде отета од стране трећих лица.Беба не може да буде ни украдена јер није бицикло,беба је мали човек и она може да буде само ОТЕТА !!!Следеће лаконско "објашњење" другова гласи као се ето  "крађа" беба догађа у свим сиромашним друштвима.Само,како то да се догађало још у 70-им и 80-им када је Југославија била рај на земљи према тврдњама истих другова ?!Како то да свемоћне службе безбедности то не пресекоше у зачетку ?Озна све дозна . . осим ко отима бебе из српских породилишта ?!Елем,новинару Мишу Ристовићу се учинило да та "објашњења" не држе воду и да је сувише система у тим наизглед неповезаним отмицама беба.Обавио је много разговора са родитељима,наишао на бедем ћутања у полицији али је ипак прикупио довољно материјала и 2006-е објавио књигу "Рођени да нестану".Ево линка ка књизи.http://www.kradjabeba.org/files/knjiga_rodjeni%20da%20nestanu.pdf
Одговори
#2

Да не бих поново писао већ написано копираћу моје уписе са једног другог форума,на латиници су али ћете разумети.Касније ћемо се опет вратити азбуци."Tom temom se bavila i država, jako kratko vreme u smislu istrage o tom zločinu. Od kraja maja 2003. do novembra 2004. kada je novi republički javni tužilac postavljen za vreme vlade velikog ali večito neobaveštenog Srbina naložio njenu obustavu. Cela stvar je prebačena na mehanizam koji sasvim sigurno neće doneti rezultate, a to je naravno Anketni odbor u Skupštini.Ovde pravde radi moram dodati da se ipak moglo čuti nekoliko novih,istina užasnih stvari o tome kako su na primer umrla deca(i žrtve abortusa) vođena kao biološki otpad.Sudovi su tada reagovali “žestoko”. Sve prijave su ekspresno odbačene, sa obrazloženjem da su krivična dela zastarela. Međutim, kada se shvatilo da je vrag odneo šalu, i da broj sumjičavih roditelja raste iz dana u dan, u proleće 2003. godine dolazi do obrta. Tada je afera trgovina bebama došla do višeg nivoa i Vlada pokojnog premijera Zorana Đinđića je naložila da se njome pozabavi sudstvo. Ubrzo je Republičko javno tužilaštvo rššilo da otvori zvaničnu istragu, mimo roka zastarelosti za krivična dela. Na sastanku u Beogradu, 28. maja 2003. godine, kome su prisustvovali rukovodilac krivičnog odeljenja Vladimir Vukčević, zamenik RTJ, opštinski javni tužioci iz Niša, Kruševca, Prokuplja i Rače, kao i Okružni javni tužilac iz Kragujevca i opštinski tužilac beogradskog Drugog opštinskog suda, predočeno je da je tokom 2002. godine podnet veći broj prijava za krivična dela oduzimanja maloletnih lica i promena porodičnog stanja. Naloženo je da javni tužioci u svim predmetima mora da “stave predlog za preduzimanje određenih istražnih radnji protiv N. N. lica, uz dostavu celokupne pribavljene dokumentacije, s tim da istrazi prisustvuju zamenici OJT koji obrađuju predmet”. Javni tužioci su zaključili da je, zbog sveobuhvatnog razjašnjavanja konkretnih slučajeva (jer postoji izražena sumnja roditelja da im deca nisu umrla, već da su živa i prodata drugim porodicama), neophodno da se zahteva da MUP ispita nepravilnosti oko upisa mati- čnih brojeva. Trebalo je da se pregledaju i matične knjige, a predložena je i DNK analiza.
Одговори
#3

Od roditelja će se tražiti da kažu da li sumnjaju koji su lekari i babice izvršili navedena krivična dela, kao i da li im je poznato gde se, eventualno, nalazi dete za koje tvrde da nije mrtvo velć živo. Zdravstvena inspekcija je trebala da utvrdi da li je poštovana uobičajena procedura u tim slučajevima a ako nije, koje su nepravilnosti i u kom obimu. Roditelji, podnosioci krivičnih prijava, biće upozoreni na posledice davanja lažnih iskaza i prijavljiivanja lažnog svedočenja. - Menjutim, kada su proces preuzele istražne sudije, sve je stalo - kaže Nikola Šegrt iz Beograda, jedan od sumnjičavih očeva. - A onda su nadležni iz tih ustanova po raznoraznim medijima počeli da iznose priče kako je afera o otmici i preprodaji beba plod nečije mašte, inspirisane španskim serijama.
Veoma brzo udaren je šamar roditeljima koji tragaju sa svojom decom. Početkom novembra 2004. godine, Republički javni tužilac Slobodan Janković ukazom ukida akt svog prethodnika o pokretanju istrage povodom otetih beba. Opštinskim javnim tužilaštvima u Beogradu i po Srbiji je poslato uputstvo da nalože prekidanje svih već započetih istraga, zbog zastarelosti krivičnih dela oduzimanje maloletnog lica i promena porodičnog stanja. Kako je napisano, “zauzet je stav da se radi o krivičnim delima stanja, a ne trajnim krivičnim delima, pa ne može da se primene zakonski paragrafi o prekidu roka relativne zastarelosti krivičnog gonjenja i primeni računanje apsolutnog roka zastarelosti”
Kao rezultat toga, iz opštinskih tužilaštava roditelima su počele da stižu odbijenice, dokumenti kojima
ih tužioci obaveštavaju da su odbačene njihove krivične prijave protiv nepoznatih babica, ginekologa i administrativaca po matičnim uredima. Uz obaveznu rečenicu na kraju da se “obaveštenje o odluci tužilaštva dostavlja radi znanja(!?)”
Одговори
#4

Ako vam se kuče izgubi, vi date oglas preko radija da ga tražite. Ko ima pravo, čak i da je dete našlo mir u nekoj drugoj kući, da ga posle tri decenije traži!? – pitao se dr Predrag Cvetanović, sa GAK Niš
Na pitanja članova Anketnog odbora odgovarali su Radica Bulajić, diplomirani pravnik, zaposlena u Klini- čkom centru Srbije, na Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Beogradu, Olivera Bacić, glavna sestra u porodilištu u Kliničkom centru u Novom Sadu, prof. dr Dragoljub Bacetić iz Instituta za patologiju “Dr Đorđe Subotić” u Beogradu. Interesantan je bio razgovor sa dr Predragom Cvetanovićem, iz Ginekološko-akušerske klinike Niš, koji je imao konfuzan ali i gotov skandalozan “nastup“ pred Anketnim odborom. Objašnjavajući svoju ranije izrečenu opasku - zašto novinari pišu o ovoj aferi kada su to sada “odrasla deca”, dr Cvetanović je istakao da je besmisleno da neki roditelji traže decu posle 30 godina. - Kakvi su to ljudi, kakvi su to roditelji? - zapitao je dr Cvetanović. – Pa, ako vam se kuče izgubi, vi date oglas preko radija da ga tržite. Ko ima pravo, čak i da je dete našlo mir u nekoj drugoj kući, da ga posle tri decenije traži!? Dr Cvetanović je “otkrio” i na koji način je saznao da za “otuđenje dece” postoji apsolutna zastarelost krivičnog dela. - To mi je rekla istražni sudija, prilikom saslušanja: “Doktore, ne sekirajte se, sve je to zamlaćivanje, sve to je zastarelo…”.
Одговори
#5

Smrtnost
ANKETNOM odboru dostavljena je “Retrospektivna analiza perinatalnog mortaliteta u Beogradu 1996. godine”, koja do sada nije javno prezentovana. Kako se navodi u ovom dokumentu, od 18.028 rođene dece najviše porođaja (90 odsto) bilo je u terminu, prevremenih je bilo sedam, a porođaja posle termina jedan odsto. Stopa mrtvorođenja iznosila je devet odsto (u starosti porodilja 40 - 44 godina – 15,4 odsto). Najveći broj mrtvorođene dece rođeno je pre termina. Umrlo je 2 odsto živorođene dece, od kojih je 55 odsto bilo muškog pola. Od 279 umrle dece, prema ovim podacima, u 13,8 odsto uzrok smrti je registrovan kao neoznačeni ili nepoznat!
Одговори
#6

Bebe nestajale na putu od porodilišta do groblja
PRED Anketnim odborom saslušani su i Bogdan Šarengaća, iz JKP “Pogrebne usluge”, sada upravnik groblja “Lešće” i Mirjana Gročić, koja je bila zaposlena u kapeli u Deligradskoj ulici. Tema razgovora bile su činjenice o sahranjivanju lica preminulih u zdravstvenim ustanovama. Šarengaća je predočio da su zdravstvene ustanove, u slučajevima umrlih beba, trebale da se pridržavaju pravilnika o načinu i postupku za utvrđivanje vremena i uzroka smrti, za odbukciju leša kao i za postupanje sa otklonjenim delovima ljudskog tela. Kako je istakao, član 4 doslovno kaže: “Ako je umrlo lice iz stava jedan ovog člana novorođenče, čija je majka smeštena u zdravstvenoj ustanovi, ona se odmah i neposredno obaveštava radi identifikacije i potpisa određenog dokumenta”. - Međutim, do 2003. godine vladao je pravi haos. Majke uopšte nisu obaveštavane po tom pitanju. Zdravstvene ustanove su nešto imale, mislim da je dolazila neka sprovodnica, ali ne u svim slučajevima. Dobijao sam zahteve roditelja od šesdesetih godina, koji su tragali za svojom decom. Znači, to nije neka nova pojava, koja je zabeležena sada iznenada. Predstavnici zdravstvenih ustanova su mi pre nekoliko godina rekli da roditelji odbijaju da snose troškove sa sahranjivanje dece. Danas mogu da kažem da je to bila jedna apsolutno netačna informacija, nemamo ni jedan slu- čaj roditelja koji od tada snose troškove. Šarengaća je naglasio da je početkom oktobra 2002. godine, kada je bio direktor JKP “Pogrebne usluge”, praktično prvi inicirao da se u ovoj oblasti “uvede jedan red”. Odnosno “da znamo otprilike šta dobijamo u gradsku kapelu za sahranu, odnosno da to bude propraćeno zvaničnom dokumentacijom i podacima koji su nama bitni da to možemo uneti u registar knjige, posebno što se tiče živorođenih i umrlih beba”. Tada je uputio pismo Institutu za ginekologiju, GAK Narodni front, Institutu za neonatologiju, Urgentnom centru, Institutu za onkologiju, Zavodu za transfuziju, Institutu za patologiju, porodilištu Gradske bolnice KBC, Institutu za plućne bolesti VMA, Drugoj hirurškoj, Ortopedskoj bolnici Banjica i Institutu za kardovaskularne bolesti. - Tu su se javljala dva problema. Jedan je bio patoanatomski otpad, gde smo osnovano sumnjali da su sadržaji kesa u kojima je on dolazio neprovereni, odnosno da ne prati adekvatna dokumentacija. Znači, sumnjali smo da se tu nalaze špricevi i sve ono što spada u opasne otpade, koji bi trebalo da se kontrolišu na jedan zakonski i pravilan na- čin. Šarengaća je pred Anketnim odborom istakao i da je posle toga kontaktirao sa Danom Mihailović, iz Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, i da su praktično radili zajedno na ovom pitanju okupljanja svih zdravstvenih institucija i propisivanja pravila igre. A sve “vezano za bolji red i da se zna, da se otkloni svaka sumnja da se događa nešto što je protivzakonito i što su roditelji najviše sumnjali da su im deca nestajala prilikom porođaja”. - Mi smo sledeće godine održali sastanak sa svim predstavnicima ovih zdravstvenih ustanova, i tu smo i doneli određene zaključke i propisane obrazce, koje su one trebale da popunjavaju. Znači, za sahranu odnosno kremaciju organa, da se navede sadržaj i broj propisanog pakovanja organa, potpis i pečat ovlašćenog lica iz zdravstvene ustanove, zatim akt o primopredaji između ovlašćenog lica u zdravstvenoj ustanovi i gradskoj kapeli. Za sahranu, od nosno kremaciju preminulih beba navesti prezimene ili eventulano ime preminulog deteta, navesti prezime i ime majke, datum i čas rođena, datum i čas smrti, potvrdu o smrti, potpis i pečat ovlašćenog lica u zdravstvenoj ustanovi kao i akt o primopredaji između ovlašćenog lica u zdravstvenoj ustanovi i gradskoj kapeli. Ne mogu sada da kažem da zdravstvene ustanove nisu prihvatile ovaj način uvođenja reda. Međutim, roditelji koji su dolazili kod mene, a kojima sam ukazao poverenje i našao vreme da razumem njihove zahteve, obavestili su me da praktično u zdravstvenim ustanovama nisu našli bilo kakve podatke vezane za te slučajeve. Tragali su i pismeno se obraćali našem preduzeću, jer su tražili da li se određeno preminulo dete nalazi u evidenciji naših knjiga, odnosno u registru sahranjenih. Kao sadašnji rukovodilac “Lešće”, Šarengaća je predočio da je na ovom groblju svako dete, nad kim se obavi kremacija, unešeno u njihov dnevni program rada, gde se piše prezime, pol, i to prati odgovarajuća dokumentacija. - Ono što smo uradili da se oda pijetet prema toj deci možete da se uverite na groblju, postoji “bebi vrt”, koji sam dao da se izgradi, više simbolike radi da roditelji mogu da donesu cvet, da polože na toj ploči. Na njoj piše “Ovde počivaju oni koji nisu imali sreću da žive”. Roditelji zaista i dolaze, u tom delu se odaje pijetet prema umrloj osobi. Šarengaća je, odgovaraju- ći na pitanja predsednice i članova Anketnog odbora, istakao da se u JKP “Po grebne usluge” nalazi od 1996. godine, a potvrdio je da je i tada bilo nepravilnosti. - Kako se radilo? Na način da su svi sadržaji, koje smo dobili od zdravstvnih ustanova, bili u zatvorenim i zape- čaćenim kesama, koje su sahranjivane na Bežanijskom groblju. Ranije nije bilo toga da su organi i tela morali da nose prezime, sve dok se nije uveo ovaj red. Jedan deo toga se kremirao, a drugi se sahranjivao na Bežanijskom groblju, ali sumnja je bila šta se tu nalazi. Zato što sve te sadržaje nije pratila validna dokumentacija, da znamo šta se u toj kesi nalazi. Pitanje je da li su tu sa patoanatomskim otpadom i špricevima bila pomešana i novorođenčad, pa smo pokrenuli tu akciju da se dođe do tog reda, da se zna šta je gde i zašto ko odgovara. Negirao je da postoji teorijska mogućnost da je beba sahranjena, a da nije evidentirana u registru groblja. Istakao je da sahranu obavlja servisna služba na grobljima. Kada se sva dokumenta unesu u registar sahrane, izdaje se nalog ka konačnom delu sahranjivanja.
Одговори
#7

Zanimljivo pitanje Šarengaći postavio je doktor Miroslav Nedeljković: - Ne treba da objašnjavate neku misteriju, ali kao čovek sa iskustvom i zdravog razuma da odgovorite. Beba je umrla u zdravstvenoj ustanovi koja gravitira kapeli u Deligardskoj. Sahrani se. Znači, ima podatak da je beba rođena, da je umrla na GAK-u, a nema je u registru ni u Deligradskoj, ni na groblju Lešće, Bežanijska kosa… Šarengaća je samo kratko uzvratio “Mislim da je odgovor dat unapred”, a na dodatno pitanje da li to znači da beba uopšte nije umrla ili da se nešto drugo desilo, odgovorio je: - To je ono što je i nas na neki način dovelo u priču da insistiramo da sve mora biti “pokriveno”, da se poštuju zakoni i propisi. Ako je validina dokumentacija pratila, znači da nije merodovna parcijalna knjiga, već registar sahrane. On je trajni dokument, koji u sebi nosi sve podatke. Ni jedna sahrana na groblju se neće obaviti, ukoliko ni je to uvedeno u ovaj registar. Znači, mora biti sve u tim dokumentima. Istakao je i da je jedina teorijska mogućnost da je dete umrlo i sahranjeno, a da ga nema u registru, da je leš došao u sadržaju kese sa patoanatomskim otpadom, koji oni ne otvaraju. Šarengaća je potvrdio da je 2003. godine uvedeno pravilo da, kada novorođenče umre, mora biti pokazano majci i ona mora da identifikuje svoje dete i da potpiše da je videla da je dete umrlo. - Do tada su, koliko znam, zdravstvene ustanove potpisivale u ime roditelja, a mi smo upozorili na tu manjkavost. Napisao sam da upravo postupaju kako pravilnik nalaže. Znači, da roditelj mora da dobije na uvid, da majka mora najkasnije posle šest sati od smrti, to piše u pravilniku, da potpiše dokument o sahranjivanju
Одговори
#8

Da vidimo ko se ovom zdravorazumskom postupku protivio !!!
OTPORI
ŠARENGAĆA je priznao da je 2003. godine bilo izvesnog otpora na predlo- žene inovacije o primeni gradskog pravilnika, odnosno Odluke o groblju i sahranjivanju. - Imam pisma koja sam lično dobijao od direktora pojedinih zdravstvenih ustanova. Oni su praktično hteli da rade po starom metodu, znači da takve slu- čajeve ne prati adekvatna dokumentacija i da ne po- štuju ono što smo mi zahtevali.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним