Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нови роман Вука Драшковића:

(24-08-2024, 05:40 PM)ЛукаЛоко Пише:  
(20-08-2024, 01:36 PM)Бенито Пише:  
(20-08-2024, 12:32 PM)ЛукаЛоко Пише:  Он је класични опортуниста.
а чини ми се да сам то већ ранија написао, занимљиво је то да је он пољубио руке Мадлин Олбрајт а западни интелектуалци у ретким својим књигама о југословенској трагедији њега сматрају кривим за избијање рата управо због романа Нож...
Лука, сагласан сам да би термин "опортуниста" најбоље описао Вука Драшковића, иако је он у јавном појављивању инсистирао баш на томе да побегне од те дефиниције.
А што се тиче западних интелектуалаца, ако нас они буду учили нашој историји, боље да се обесимо сви колективно одмах.

Наравно тако је са западним интелектуалцима, а хтео сам описивати више Драшковића, него њих, то јест оно што се мени чини не само опортунизам него његов провинцијализам.
Онолико колико западни интелектуалци не знају Балкан и писали су само рекла-казала, и највероватније роман Нож нису ни прочитали, Драшковић не зна Запад,
јер не зна или глуми да не зна да су га његове колеге споменули само негативно.

Размишљајући о тој теми, пао ми је на памет да можда једини интелектуалац, уметник итд, не само из Србије него из бивше Југе, који је познат и цењен на Западу, то је Емир Кустурица, а причамо о човеку који отворено критикује западну политику.
Човек је живео у Француској, некада би се рекло "грађанин света" а вратио се својим коренима.
Ово могу готово да потпишем. Мада, што се тиче Кустурице, више је његов успех на Западу последица тога што је погодио омиљени уметнички правац у том времену у светској кинематографији и уметности уопште. А и његов повратак коренима скопчан је, ипак, са неком врстом опортунизма, јер новац који је добио од државе за Дрвенград, а и од Републике Српске за Андрићград, уопште није био мали. 
Но, генерално си у праву....
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним