Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nema ti sine ovde nikog sve otišlo za Beograd...

Pre 10-ak dana mom drugaru iz okoline Brusa tačije selo Drenova podno Kopaonika preminuo je otac. Pošto sam prisustvovao sahrani, posle sahrane smo svi otišli na ručak. Do mene je sedeo rođak pokojnika starina od nekih 80 leta. Miran čovek, skrhkanog pogleda i tela. Počnemo mi razgovor:

Vidiš sine sve nas je manje u selu, evo umre i Bogomir iza sebe ostavo dva sina i ćerku svi žive u Beogradu. Ovde u selu više omladine niti dece nema sve je otišlo za Beograd. Iz Brusa uzimaju samo kartu u jednom smeru. Vidiš u selu je bila škola. Sada je oronula i zarasla u travu već više godina nema deteta u školi. Polako je prosuo malo rakije na zemlju pa povukao srk. Vidiš ovde niko ni dolazi od oviuh sa televizora, dođu da se slikaju kada su izbori. d Srbija je digla ruke od nas. Moji su preci krvarili bili u solunskom ratu, a Srbija ovom seljaku ni da pomogne. Vidiš popneš se gore na "Kopanik" i tu ti je granica sa Kosovom. Ne smemo dalje, nedaju žandari. I ovde će uskoro se početi naseljavati jer nema nikog, a zemlju će dobijati bud zašto. Vidiš ostade udovica Bogomirova žena, a Bogomir bog dušu da mu oprosti bio je veliki čovek svakom u selu se našao da pri pomogne, bio je veliki domaćin imao je desetine brava ovaca, koza i krava. Sada će to sve ići dole u Brus na pijac i otići će bud zašto. Ova kuća će propasti i ostati u korovu kao i mnoge druge....

Gledajući starinu shvatio sam da je Srbija gotovo izumrela pogotovo planinska sela, gde se broj stanovnika od 45 na vamo smanjio preko 55 % sto je jako lose...Srbija progresivno izumire, spasa joj nema ako ne uloži u selo i opstanak istog.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(07-08-2013, 12:23 AM)Mekenzi Пише:  Gledajući starinu shvatio sam da je Srbija gotovo izumrela pogotovo planinska sela, gde se broj stanovnika od 45 na vamo smanjio preko 55 % sto je jako lose...Srbija progresivno izumire, spasa joj nema ako ne uloži u selo i opstanak istog.
Јел имаш неки извор за ово? Мени се чини да је преко 80%.
Одговори

(07-08-2013, 12:48 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(07-08-2013, 12:23 AM)Mekenzi Пише:  Gledajući starinu shvatio sam da je Srbija gotovo izumrela pogotovo planinska sela, gde se broj stanovnika od 45 na vamo smanjio preko 55 % sto je jako lose...Srbija progresivno izumire, spasa joj nema ako ne uloži u selo i opstanak istog.
Јел имаш неки извор за ово? Мени се чини да је преко 80%.

Pogledaću, to meni izgleda ovako planinska sela su napuštena oko 70-80% dok se prigradska sela u blizini većih centara koliko toliko drže tako da je kod njih izumiranje nekih 45-55%..

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Ово друго не бих рекао. Приградска се су се много повећала, многа су постала градска насеља.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним