Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нокаутирали смо тужилаштво у Хагу!
#1

Integralni tekst haškog svedočenja nekadašnjeg telohranitelja Alije Izetbegovića u procesu Karadžiću, izazvao je ogromnu reakciju javnosti. Goran Petronijević, Karadžićev pravni savetnik, kaže da je ovaj svedok "nokautirao tužilaštvo".
Tužilaštvo tvrdi da je svedok KW 586 sve izmislio?
- Ma oni su nokautirani posle njegovog svedočenja, a propao je i pokušaj da ga ospore narušavajući mu kredibilitet. Reč je o svedočenju upotpunjenom sa nizom dokumenata i potvrđeno sa većim brojem pisanih dokaza, izjava svedoka i veštačenja.

Kako ste došli do njega?
- On je stupio u kontakt sa nama pošto mu je zbog stava da neko napokon treba da kaže istinu, bio ugrožen život.
Koliko su trajale pripreme?
- Taj deo je prošao relativno brzo, jer nismo ni imali potrebe da ga "pripremamo". Sve se svelo na njegovu višečasovnu priču o saznanjima tokom rata u BiH.

Kako ste proverili da li je to što govori tačno?
- Tokom priprema odbrane kontaktirali smo više hiljada ljudi, potencijalnih svedoka i svaki je prolazio kroz najmanje "tri filtera". Prvi je bio provera istinitosti navoda, zatim procena kvaliteta informacija i na kraju procena njegovog kredibiliteta. Ovaj svedok je u sva tri segmenta zadobio naše najveće poverenje.

Da li je imao neke uslove?
- Jedini njegov uslov bio mu je da mu se omogući da "živ sedne u stolicu za svedoke pred Haškim tribunalom".

Karadžić je odustao da se pojavi kao svedok. Zašto?
- Posle izvedenih 230 svedoka i 4.500 dokaza, procenili smo da nema nijedne tačke optužnice koja nije u potpunosti pokrivena izvedenim dokazima odbrane. U toj situaciji je svedočenje dr Karadžića bilo suvišno.

Tužilac Bramerc je kazao da postoji dovoljno dokaza da bude osuđen?
- Mimo prakse da se aktuelni sudski postupci ne komentarišu on je to ipak učinio na vrlo pristrasan i jednostran način. Ukoliko sudsko veće bude odlučivalo na osnovu činjenica i dokaza, onda će Bramerc biti grdno razočaran.

U suprotnom?
- Ukoliko dođe do uplitanja političkih faktora van pravnih argumenata i pritisaka, onda se ishod takvog postupka ne može predvideti.
___________________________________________________

Presuda Mladiću
Da li je presuda Karadžiću ujedno i presuda generalu Mladiću?
- U činjeničnom delu, presude će verovatno biti identične, ali su različiti oblici odgovornosti. U slučaju Mladića, Karadžić je uspeo da smanji ispod deset primere granatiranja i snajperisanja, a broj stradalih u Srebrenici je, prema presudi Tolimiru, pao na ispod 5.000. Dakle, Karadžić je u najvećoj meri uspeo da raskrinka zaveru protiv Srba, a sudu javnosti i istoričarima je pružio priliku da u sasvim drugom svetlu posmatraju epilog rata u BiH.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/...tvo-u-Hagu
Одговори
#2

Па Веслија Кларк сведоћење....говори све од суд.........

Нађите његовог сведоћење и то ставите у јавности!
Одговори
#3

Цитат: Ukoliko dođe do uplitanja političkih faktora van pravnih argumenata i pritisaka, onda se ishod takvog postupka ne može predvideti.
Па наравно да ће да дође, зар неко верује да се тамо може наћи правда. Битно је само да остане за историју познато, што ће и кроз хиљаду година сви видети да је то све била спрдња од права и правде.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним