Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 2.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Vučićev zabavnik
#29

Vučić: U dobrim smo odnosima sa Rusijom, ali naš najvažniji cilj je pristupanje EU!
Nemam utisak da će Srbija morati da bira između Brisela i Moskve, jer je naš cilj EU, izjavio je Vučić za najtiražnije nemačke i švajcarske dnevnike „Bild” i „Blik”, a prenosi „Blic”.

Blic” je dobio ekskluzivno pravo da intervju s Vučićem prenese u svom izdanju. Vučić je rekao i da je Srbija po pitanju odnosa sa Rusijom u drugačijoj situaciji od Ukrajine, koja „tek treba da se odvoji od Rusije”.
Gospodine premijeru, Srbija se suočava sa sličnim pitanjem kao i Ukrajina: postati član EU ili sačuvati bliske odnose s Moskvom. Kako ćete se vi odlučiti?
- Naši odnosi sa Rusijom su potpuno u redu i normalni. Ali naš najvažniji cilj u ovom trenutku je pristupanje EU, i to što pre. Evropa, to je naš put. Za to ćemo sve učiniti. Tu nema povratka! Jasno mi je da taj put neće biti lak. Ima mnogo domaćih zadataka koje treba da uradimo: političkih, ekonomskih, socijalne reforme. Moramo da naučimo da razmišljamo na potpuno drugačiji način. Ali siguran sam: za četiri, pet godina najveći deo toga biće ispunjen. Onda neka Nemačka i druge države EU odlučuju da li nas žele ili ne.
Kada postanete članica EU, moraćete da priznate Kosovo koje se 2008. otcepilo od Srbije. Da li u tome vidite problem?
- Priznavanje Kosova nije na dnevnom redu za Srbiju. Ali pregovaramo sa Prištinom o poboljšanju odnosa. Reći ću vam isto što sam rekao i kancelarki Angeli Merkel: nisam preterani optimista, vidim prepreke koje su pred nama. Ipak, upravo sada prvi put iskreno verujem da možemo da rešimo probleme. Pregovori se odvijaju veoma dobro i siguran sam da ćemo uskoro potpisati sporazum koji će biti podjednako zadovoljavajući i za Srbe i za kosovske Albance. Obe strane znaju: samo zajedno možemo da nađemo rešenje.
Da li to znači da ćete pristupiti NATO-u?
- To je veoma škakljivo pitanje. Morate imati u vidu: NATO je bombardovao Srbiju 1999. godine. Danas imamo dobre odnose sa NATO savezom. Kuda će nas to odvesti, videćemo.
Ukrajina se bori za državno jedinstvo. Da li verujete da će Moskva vratiti Krim?
- Formulisaću to ovako: od početka smo podržavali teritorijalni integritet Ukrajine, a to uključuje i Krim.
Da li verujete Putinu?
- Poštujemo Rusiju kao svetsku silu i partnera. Više o tome ne mogu da kažem.
U martu ste posetili Helmuta Kola, šta vam je savetovao?
- Upoznao sam i Gerharda Šredera, a voleo bih i da upoznam Helmuta Šmita. Susret sa Kolom bio je upečatljiv jer je reč o čoveku koji mnogo zna o mojoj zemlji. Dugo smo razgovarali o istoriji Jugoslavije, od Titovog vremena pa do danas. Ali, bivši kancelar je takođe pokazao da je odlično obavešten i o aktuelnoj situaciji na Balkanu.
A Gerhard Šreder?
- On mi je savetovao da se hrabro uhvatim u koštac s reformama. Radi ono što je dobro za ljude! Bez obzira kad se održavaju izbori. I on sam je sproveo socijalne reforme u okviru programa Agenda 2010. I na kraju je za to platio.
Imajte poverenja u nas
Kako Zapad da pomogne Srbiji a da pri tom ne uvredi Moskvu?
- Ono za šta bismo zamolili jeste poverenje u srpsko rukovodstvo da ćemo ispuniti ono što smo obećali. Napravili smo mnogo grešaka, ali niko ne bi poverovao da ćemo postići ono što smo uradili u poslednje tri godine. Želimo da budemo pouzdani partner Nemačke i Evrope. Takođe i pouzdani saveznik.
Izvor: BLIC
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним