Милош Аћин Коста

У СЕЋАЊЕ

Милош Аћин Коста

Милош Аћин Коста 1950-тих година

Милош Аћин Коста 1950-тих година

 

Капетан Милош Аћин Коста са спашеним америчким пилотом 1944. године

Капетан Милош Аћин Коста са спашеним америчким пилотом 1944. године

У последњим данима месеца фебруара 2004. године – само неколико дана пре његовог 89. рођендана, кога би славио 29. фебруара – умро је наш велики Равногорац и Прво перо равногорске литературе МИЛОШ АЋИН – КОСТА, капетан ЈВуО, носиоц Равногорске споменице 1941-1946. са Повељом.

Капетана Косту срео сам први пут када је тешко рањен лежао у ослобођеном Свилајнцу у јесен 1944. године, где сам као командир заштитног одреда чувао наше рањенике. Касније су се наши путеви разишли, да се нађемо преко дописивања на линији Словенија – САД последњих неколико година.

У проширеном издању моје књиге „Од Љубљане до Равне Горе“ прилично детаљно описујем његов живот. Као да сам знао, пре неколико дана са њиме сам последњи пут разговарао телефоном у Вашингтону.

Милош Аћин – Коста рођен је 1915. године у Књажевцу. Завршио је Војну академију Југословенске краљевске авијације 1934. године. Одмах 1941. ступа у четничке одреде ЈВуО и то као активни капетан. Био је у Грочанској бригади Авалског корпуса, да би касније био премештен за командног официра у Горску гарду. Био је више пута рањаван, а нарочито тешку рану, у грло, имао је онда када је пребачен на слободну територију у нашу болницу у Свилајнац, који смо управо ослободили од Немаца.

Још за време рата Коста се поред „пушке борио и пером“. Био је уредник илегалног листа „Глас Тополе“ и сарадник многих илегалних новина на територији Србије.

Из болнице је пребачен наредбом Врховне команде крајем 1944. године у 91. британску војну болницу у Бари – Италија, где је после излечења крај рата дочекао као активни пилот добровољац у саставу РАФ-а – британског ратног краљевског ваздухопловства.

Назив ПРВО ПЕРО РАВНОГОРСКЕ ЛИТЕРАТУРЕ добио је тиме што је за време свог богатог литерарног живота написао 31 књигу, од тога на тематику “ Дража Михаиловић и Равна гора“ 14 књига, што је највећи опус о ратовању и ВЕЛИКОЈ И ДОКУМЕНТОВАНОЈ ИСТИНИ борбе ЈВуО и њеног легендарног команданта генерала Драгољуба – Драже Михаиловића у време Другог светског рата. Зато је и америчка биографска едиција „КО ЈЕ КО“ у 20. броју за 2003. годину и покојног КОСТУ уврстила међу великане америчког јавног живота.

Великана равногорске литературе не смемо и не можемо заборавити. У наша срца засекла се дубока рана бола и туге за покојним КОСТОМ.

Његови посмртни остаци биће кремирани и пренети у његову тако вољену Србију, у породичну гробницу.

ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА ВЕЛИКОМ ПИСЦУ РАВНОГОРСКЕ ИСТОРИЈЕ И ХРАБРОМ РАТНИКУ ОФИЦИРУ ЈВуО – четнику КОСТИ

Ратни друг и саборац УРОШ ШУШТЕРИЧ, капетан ЈВуО.

Једно мишљење на „Милош Аћин Коста

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *