Сергије Живановић

Потпуковник Сергије Живановић

sergije 2

Потпуковник Сергије Живановић рођен је 3. августа 1909. године у Зајечару, од оца Милије, који је био угледни индустријалац, и мајке Видосаве.Гимназију је завршио у родном месту, да би 1. октобра 1927. ступио у 55. класу Ниже Школе Војне академије у Београду. Вишу Школу Војне академије похађа од 1937. до 1939. године. Априлски рат дочекује у чину капетана прве класе.

На фронту против Италијана, његов 30. пешадијски пук имао је успеха, али је, као и највећи део војске, морао да положи оружје. Сергије се избавља из италијанског ропства 15. маја 1942. године и преко наше цркве у Трсту долази у Сушак.

Био је на служби у штабу 503 у Лици, као командант батаљона од 16. септембра 1942. године до 20. августа 1943, а потом као командант бригаде до 22. октобра. Тада је постављен за начелника Штаба Команде Западне Босне. Истовремено, током децембра 1943. на том сектору је и командант Летеће бригаде.

Командант 2. средњобосанског корпуса Сергије постаје 16. октобра 1944. На тој дужности остаје до 22. марта 1945, када га генерал Дража Михајловић шаље у Словенију, ради организовања јединица за повратак у Србију. Са општим повлачењем четника на запад, Сергије 4. маја прелази у Аустрију, где ступа у везу са Савезницима.

Одликован је Орденом Белог Орла са мачевима, а имао је и једно ванредно унапређење, за ратне заслуге. Можда као највећа заслуга потпуковника Сергија Живановића, остаје његова чувена књига “Трећи српски устанак“. Успео је да ступи у везу са већином официра који су имали истакнуту улогу у устанку 1941, а који су тада били расути широм света. Од њих је добио драгоцене податкем које је, уз документа свих зараћених страна, користио за расветљавање догађаја. Дању је радио у челичани, а ноћу писао, због чега се, према сведочењу блиског сарадника потпоручника Душана Трбојевића, прерано разболео.

Сергије је преминуо у Чикагу 5. маја 1966. године, сахрањен је на гробљу Манастира “Свети Сава“.

М.С.

24 мишљења на „Сергије Живановић

  1. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price? Thanks, I appreciate it!

  2. Excellent whip! I would like to trainee even while you . beli vffsamend your internet site, how could i signed up to get a website web page? Your consideration taught me to be the appropriate cope. I personally ended up tiny bit familiar on this ones transmitted furnished bright see-through plan

  3. I do contemplate all the tips you have unveiled with your write-up. They’re quite genuine and will unquestionably function.. saham bei Even now, the threads are so speedy for starters. May you please expand these a tad from up coming moment? Thanks for the article.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *