Прекид процеса

Рехабилитација ђенерала Драже

Прекид процеса

Адвокати подносиоца захтева уложили су жалбу Апелационом суду, али и даље је све неизвесно, осим да ће за званичну Србију Дража још дуго бити “ратни злочинац“, а Тито “народни херој“

ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

У последњих неколико месеци одржано је највише рочишта у процесу рехабилитације ђенерала Драже Михаиловића, али са лошим исходом: процес је прекинут и неизвесно је када ће се наставити.
Уочи рочишта од 22. новембра 2012, Виши суд у Београду је добио приговор тзв. антифашиста, односно “Савеза антифашиста Србије“. “Антифашисти“ у земљи у којој нема фашиста су апсурд за себе, али пошто је у Србији још 1944/45. све окренуто наглавачке, они су ипак утицали на наставак процеса. У овом приговору поновили су основне тезе сопствене (комунистичке) пропаганде о ратним злочинима и сарадњи четника са Немцима, а Виши суд је то схватио озбиљно. Тако је на рочишту од 22. новембра, када су саслушани историчари др Коста Николић и др Веселин Ђуретић, одређено да се следећи пут саслуша и један од главних комунистичких историчара, др Бранко Латас, али и да се Историјском архиву у Чачку постави један веома тежак задатак: да достави “архивску грађу у вези постојања преких судова и њихове делатности на територији Чачка у периоду од 1941. до 1945. године, у чијем саставу су се налазили припадници Равногорског покрета, Недићевих снага, љотићевци и представници Немаца, а који су радили и судили у овом периоду“.
Наиме, једна од теза тзв. антифашиста била је да су ослободиоцима народа (од живота, имовине, демократије, традиције, итд) судили мешовити судови састављени од Дражиних четника, припадника немачког Вермахта, љотићеваца и недићеваца. Ко је иоле упућен у историју Другог светског рата зна да је ово апсурдно, а ко је мало боље упућен зна да су на подручју Чачка заправо легализовани комунисти испоручили велики број Дражиних присталица Немцима. То је онда било толико познато да су сами комунисти 1948. осудили неке своје другове због сарадње са окупатором, додуше само на симболичне казне.
Занимљиво је да је на следећем рочишту, 25. јануара 2013, пред Вишим судом одржан још један час комунистичке пропаганде, од стране др Бранка Латаса, док извештај Историјског архива у Чачку није ни поменут.
Др Бранко Латас је наставио своји исказ и на рочишту од 22. фебруара. Ни из другог покушаја није рекао довољно, па је приложио своју нову књигу, под насловом: “Сарадња четника Драже Михаиловића са окупаторима и усташама (1941-1945)“. Та књига је зборник целокупне комунистичке пропаганде још од 1941. године, укључујући и фалсификате сачињене за суђења четницима непосредно после рата. Реч је о класичној верзији историографије социјалистичке Југославије, која је превазиђена 1980-тих година појавом књига др Бранка Петрановића, др Веселина Ђуретића и др Мише Лековића, као и многих чланака у штампи. Тада, у првој деценији после смрти диктатора Ј. Б. Тита, настају тезе о “два покрета отпора“, објављују се неки подаци о “мартовским преговорима“ партизана и Немаца 1943, итд. У следећој декади, после формалног враћања демократије укинуте 1944/45, у делима аутора млађе генерације званична историографија прави још један корак напред – па ипак, Виши суд је узео за озбиљно и поменути зборник, доносећи следеће решење:
“Да се прекине данашње саслушање сведока како би се пуномоћник предлагача и предлагачи упознали са садржином наведене књиге коју је сведок доставио суду, а на околност предмета његовог исказа, а ради могућности предлагача да се упознају са садржином наведене књиге у циљу њиховог изјашњавања да ли приложену књигу треба уврстити у доказни материјал и како би предлагачи могли у даљем току поступка поставити питања сведоку на околности из његовог исказа“.
Овим је суд још дубље зашао у терен историје, мада то није предвиђено Законом о рехабилитацији. С друге стране, раније није било решења да се противници рехабилитације упознају са садржајем књига које су прилагали подносиоци предлога за рехабилитацију, мада би, ако се већ иде овим путем, то било логично, пошто су комунистичке књиге старе и добро познате, док ове друге не само што су нове и мање познате, већ је њихова суштина управо у демантовању оних старих. Исти случај је и са обимним предлогом за рехабилитацију, са многим радовима које су предлагачи потом подносили, па чак и са неким радовима које је суд тражио, попут извештаја чачанског архива. О свим тим материјалима нико се не изјашњава, почев од суда, па преко бројних комунистичких организација типа “Антифашисти“, Субнор, итд, до (нео)комунистичких партија које се противе рехабилитацији ђенерала Драже (Социјалистичка партија, Пензионери и остали).
Наравно, не постоје докази које би комунисти прихватили, иначе они не би били комунисти, тј. заточници једне тоталитарне идеологије, већ би били поборници демократије. Овим примерима само се указује каква су правила игре: једна страна стално подноси нове доказе, на које се нико не обазире, док друга страна понавља своју стару пропаганду, која се изнова и изнова мора демантовати, и то узалуд.
Међутим, ово није једини начин успоравања процеса рехабилитације. Истовремено са процесом пред Вишим судом, Први основни суд у Београду је водио поступак за проглашење Драже умрлим. Податак о Дражиној ликвидацији није био уписан у матичне књиге, што је проглашено као још једна у низу препрека за рехабилитацију. Мада су званична гласила социјалистичке Југославије објавила да је Дража стрељан 17. јула 1946, Први основни суд је донео решење да је то ипак било 31. јула. У редовима предлагача сматра се да је ово учињено како би се комунистима дао алиби за рок жалбе од осам дана, који, очигледно, није постојао. Већ сама та чињеница да није било права жалбе, по Закону о рехабилитацији довољна је да се читав процес поништи и да се Дража рехабилитује. Предлагачи су се, поред осталог, од почетка позивали и на њу. Сада им није преостало ништа друго до да поднесу жалбу на решење Првог основног суда. Сазнавши за ту жалбу, Виши суд је на рочишту од 22. фебруара донео следеће решење: “Прекида се поступак у овој правној ствари до правоснажног окончања поступка у предмету Првог основног суда у Београду Р2 – 31/12“.
Другим речима, док Први основни суд не утврди датум Дражине смрти, Виши суд не може да настави процес рехабилитације. Предлагачи су ускоро добили опширно образложење од стране Вишег суда, у коме се на крају каже:
“Утврђивање тачног момента смрти Драгољуба Михаиливића, који је пресудом суда осуђен на казну смрти стрељањем, има значаја код оцене да ли су поштована његова права као осуђеног лица у кривичном поступку у коме му је изречена казна смрти стрељањем, а што је у вези и са одговором на питање да ли је Драгољуб Михаиловић лишен живота из политичких или идеолошких разлога“.
Дакле, ако није било жалбеног рока, онда је реч о ликвидацији из политичких или идеолошких разлога. У целом образложењу Вишег суда о прекиду процеса не говори се ни о чем другом (протести тзв. антифашиста и сл), осим о овом факту.
Две недеље касније, 6. марта, Виши суд је вратио списе Првом основном суду, тражећи да се понови поступак за утврђивање датума Дражине ликвидације. Шта је Први основни суд у међувремену урадио – није познато.
На све ово, адвокати подносиоца захтева за рехабилитацију су 21. марта реаговали жалбом Апелационом суду, тражећи да се поништи решење Вишег суда о обустави процеса. У жалби се поред осталог каже:
“Суд је имао све чињенице на основу којих је могао самостално да одлучи о претходном питању – датуму смрти генерала Михаиловића, што би битно допринело ефикасном окончању овог поступка који већ траје седам година. Наиме, члан 12 Закона о парничном поступку даје право суду да самостално одлучи о претходном питању ако посебним прописима није другачије предвиђено, с тим да таква одлука има правно дејство само у парници у којој је то питање решено“.
У овој жалби су још једном набројене “све чињенице“ које је Виши суд имао: Пресуда Дражи изречена је 15. јула 1946; Председништво Народне скупштине ФНРЈ одбило је молбу за помиловање 16. јула; право на жалбу није ни постојало; званична државна новинска агенција “Танјуг“ пренела је 18. јула вест о Дражиној ликвидацији претходног дана, што су објавиле све новине…
Ни о овој жалби за сада нема вести. (Слобода, Чикаго, 10. април 2013.)

107 мишљења на „Прекид процеса

 1. Hey there excellent web page! Person. Gorgeous. Wonderful. I will search for your blog post and also consider the for on top of that? We are thrilled to look for a lot of useful data within this release, we wish determine excess approaches to this particular consideration, appreciate your spreading video vlogger terbaru.

 2. I actually do accept as true with each of the ideas you may have introduced in your article aplikasi berita saham indonesia. They are simply genuine and will surely operate. Nonetheless, this blogposts are extremely brief for freshies. Do you you should stretch these a lttle bit coming from next time period? Just submit.

 3. celebrity advertising Have you got a trash issue on this website; Also i ‘m a blog writer, and I had been planning to recognize your position; most of us allow us quite a few good methods and we’re hunting to exchange methods with other people, please capture myself a message in case interested.

 4. packaging machine indonesia Thanks a lot a lot pertaining to spreading this kind of with all men and women you probably recognise what you will be communicating somewhere around! Saved as a favorite. You need to on top of that discuss with this site Means). We can have got a web page link return design between you

 5. You actually make it appear so easy along with your presentation however I in finding this topic to be actually one thing which I believe I might never understand. It kind of feels too complicated and very huge for me. I am looking ahead in your next publish, I?¦ll attempt to get the hold of it!

 6. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 7. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 8. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to search out anyone with some original ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is something that is wanted on the net, somebody with a little originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 9. Appreciating the commitment you put into your site and in depth information you provide. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 10. I actually wanted to construct a small comment in order to appreciate you for the stunning ideas you are writing at this site. My time consuming internet search has now been paid with incredibly good points to go over with my contacts. I would assert that we readers are unquestionably fortunate to exist in a wonderful site with so many awesome professionals with beneficial suggestions. I feel somewhat grateful to have encountered the website page and look forward to some more exciting minutes reading here. Thanks a lot again for everything.

 11. What i don’t understood is actually how you are no longer actually much more smartly-liked than you may be right now. You are so intelligent. You understand therefore significantly with regards to this subject, produced me personally consider it from so many varied angles. Its like women and men aren’t interested unless it is one thing to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs excellent. All the time take care of it up!

 12. Can I simply say what a aid to seek out someone who really is aware of what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know how one can deliver an issue to light and make it important. Extra individuals must learn this and understand this aspect of the story. I cant imagine youre no more popular since you undoubtedly have the gift.

 13. Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 14. I am glad for writing to make you be aware of of the perfect experience my girl gained browsing your web site. She came to understand numerous things, most notably what it is like to possess an amazing teaching character to have many others smoothly learn specified complicated things. You undoubtedly did more than her expectations. Thank you for coming up with those useful, trustworthy, explanatory and also unique tips on that topic to Ethel.

 15. Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 16. Simply wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just spectacular and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 17. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. A fantastic read. I will definitely be back.

 18. Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

 19. I loved up to you’ll receive carried out right here. The caricature is attractive, your authored subject matter stylish. nevertheless, you command get got an shakiness over that you would like be turning in the following. ill certainly come further beforehand once more as precisely the same just about very continuously inside of case you protect this hike.

 20. Hello would you mind letting me know which web host you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good web hosting provider at a fair price? Thank you, I appreciate it!

 21. You can certainly see your expertise within the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. Always follow your heart. „A simple fact that is hard to learn is that the time to save money is when you have some.“ by Joe Moore.

 22. naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the reality however I’ll certainly come again again.

 23. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Studying this information So i’m happy to exhibit that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most for sure will make sure to don’t disregard this website and give it a glance regularly.

 24. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 25. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *